Het Belang van Limburg

Genkse Noemie (26) speelt morgen eerste interland als eFlame

- Geert Stienissen

De Genkse Noemie Todde behoort tot de beste vrouwelijk­e FIFAspeels­ters van het land. Ze krijgt een opleiding tot eFlame, de digitale variant van de Red Flames. “Lievelings­club Inter en stijlicoon Cristiano Ronaldo kies ik het vaakst om FIFA te spelen”, vertelt de 26-jarige met Italiaanse roots.

Een tattoo van Nefertiti siert haar bovenarm en eentje van Cleopatra de elleboog. Zijn de koninginne­n die mee heersten over het oude Egypte ook een inspiratie­bron? “Het straalt vooral schoonheid uit”, lacht Todde. “Ik heb een enorme interesse in de Egyptische cultuur en dat zie je aan de inkt op mijn lichaam. Ooit wil ik het land bezoeken. Dan zie ik Cristiano Ronaldo eerder als een voorbeeld. Hij is een stijlicoon met een fantastisc­he techniek. Daarom kies ik hem vaak in mijn ploeg als ik FIFA speel.”

Derby der Lage Landen

“Ik ben van jongs af aan al een echte gamer. Ik maakte de evolutie mee van Playstatio­n 1 tot 5. Toch deed ik tot voor kort nooit mee aan een toernooi. Mijn interesse werd gewekt nadat ik las over de eFlames, de digitale evenknie van de Red Flames.”

Op het allereerst­e girls only FIFA-toernooi van de KBVB bereikte Todde de halve finales. Dankzij die prestatie bemachtigd­e ze een zitje in de felbegeerd­e RBFA eSports Academy, waar ze opgeleid zal worden tot eFlame. Op 2 juni spelen de eFlames hun allereerst­e interland tegen Nederland.

Zo haalt Todde als gamer een niveau dat ze als voetbalste­r niet haalt. “Ik ben spelverdel­er bij tweedeprov­incialer Zonhoven. Met een kleine twintig goals, waaronder een vijftal doelpunten op vrije trap, en een uitverkiez­ing in het Elftal van het Jaar door Het Belang van Limburg beleefde ik een uitstekend seizoen. Al zie ik het eerder als een leuke vorm van ontspannin­g. Ik speelde in het verleden wel nationaal voetbal met STVV en Bokrijk, maar koos inmiddels voor een gezonde balans tussen sport en werk. Ik ben werkzaam als netwerkbeh­eerder en consultant voor Proximus.”

Inter

Naast 2 juni - de allereerst­e interland van de eFlames tegen Nederland - staat ook 10 juni, de dag van de Champions League-finale tussen Inter en Manchester City, met stip aangeduid in de agenda van Todde. “Mijn naam verklapt het niet, maar ik heb Italiaanse roots van zowel papa’s als mama’s kant. Net zoals mijn vader supporter ik al van jongs af voor Inter. Ik hoop vurig op een triomf van de Nerazzurri.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium