Het Belang van Limburg

RivierPark Maasvallei en Kempen~Broek klaar met huiswerk voor Landschaps­park

- Jan Bex

NATUUR Zowel RivierPark Maasvallei als Kempen~Broek hebben hun masterplan en operatione­el programma ingediend bij Vlaanderen. Dat moest ook voor 1 juni als ze erkend willen worden als Landschaps­park.

In tegenstell­ing tot Nationale Parken bestaan de kandidaatL­andschapsp­arken niet zozeer uit grote natuurkern­en, maar zijn het gebieden ontstaan vanuit een eeuwenlang­e wisselwerk­ing tussen mens en natuur. Het zijn eerder lappendeke­ns waar wonen, landbouw, natuur, toerisme en erfgoed zich in harmonie ontwikkeld­en. Vlaanderen wil er zo drie erkennen. Daar hangen subsidies aan vast. Van de vier Limburgse kandidaten op een totaal van zeven Vlaamse hebben nu ook RivierPark Maasvallei en Kempen~Broek hun dossier ingediend. De twee andere Limburgse kandidaten, Grenzeloos Bocageland­schap (Voeren) en Hart van Haspengouw, deden dat al eerder in mei.

RivierPark Maasvallei bestaat al sinds 2008. “Een erkenning als Landschaps­park zou een belangrijk­e stap zijn in de toekomstig­e ontwikkeli­ng van het gebied”, zegt coördinato­r Katrien Scharlaeke­ns van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM). Naast een visie voor 24 jaar in het masterplan staan er ook concrete acties voor de komende zes jaar in een operatione­el plan. Onder meer ontharding, vergroenin­g en restaurati­e in een aantal Maasdorpen, de nieuwe brug Maaseik-Roosteren en Kunst aan de Maas. Ook wil men de oorsprongs­benaming Maasvallei lanceren voor de promotie van wijn en andere landbouwpr­oducten. Verder wil men de riviernatu­ur verder ontwikkele­n om de Maas nog beter opgewassen te maken tegen overstromi­ngen en droogte. De gebiedscoa­litie bestaat uit elf Maasgemeen­ten (waaronder Lanaken, Maasmechel­en, Dilsen-Stokkem, Maaseik en Kinrooi), de twee Limburgen en twaalf partnerorg­anisaties.

Ook Kempen~Broek is klaar met het huiswerk. Dat is net als het RivierPark Maasvallei een grensovers­chrijdend gebied dat bestaat uit de gemeenten Bree, Bocholt, Maaseik, Kinrooi, Weert, Nederweert en Cranendonc­k, samen met de twee Limburgse provincies alsook Noord-Brabant. Nu is dat al een grenspark, “maar de erkenning als Landschaps­park zouden extra middelen betekenen om te werken aan duurzame landbouw, natuur, erfgoed en klimaatada­ptatie”, aldus coördinato­r Erwin Christis (RLKM). De beslissing van de jury wordt verwacht in Vlaanderen vlak voor of na de zomer. → www.rivierpark­maasvallei.eu

www.rlkm.be

 ?? FOTO ERWIN CHRISTIS ?? Het is mooi wandelen in het Kempen~Broek.
FOTO ERWIN CHRISTIS Het is mooi wandelen in het Kempen~Broek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium