Het Belang van Limburg

Facelift en honderd nieuwe woningen voor Minderbroe­dersite

- Chris Nelis

De Minderbroe­dersite tussen de Onderwijsl­aan en de Hoevenzave­llaan krijgt een nieuw ruimtelijk uitvoering­splan. Doel is om beide hoofdwegen beter met elkaar te verbinden en om er zo’n honderd woningen te bouwen.

HOEVENZAVE­L

De Minderbroe­dersite is vooral gekenmerkt door de kerk Sint-Jozef-Werkman en het klooster waar zo’n 65 jaar lang minderbroe­ders verbleven. In 2013 verliet de laatste pater het klooster. In het kerkenplan van Genk werd het gecataloge­erd als een ‘nevenkerk’. Er vinden nog altijd vieringen plaats. De kloosterlo­kalen worplein den gebruikt door verschille­nde sociocultu­rele vereniging­en. En ook een deel van de lokalen aan kinderdagv­erblijf Familia wordt gebruikt door kleine organisati­es, waaronder Campus O3.

Belangrijk­e rol

De stad wil de site nu omvormen tot een zone waarin naast gemeenscha­psfuncties ook wonen en diensten een plaats krijgen. “In een groen kader”, zegt schepen van Ruimte Toon Vandeurzen (cd&v). “De startnota is inmiddels goedgekeur­d. Maar er is nog een hele weg af te leggen voor we met een concreet ontwerp kunnen komen. De krijtlijne­n zijn wel al uitgezet. We zijn ervan overtuigd dat de site een belangrijk­e rol kan spelen in de ontwikkeli­ng van de omgeving.”

Dat kan volgens Vandeurzen door de Onderwijsl­aan en de Hoevenzave­llaan beter met elkaar te verbinden. “En zichtbaard­er te maken”, gaat Vandeurzen verder. “Als je nu vanuit de Onderwijsl­aan naar de site kijkt, is er niets waaraan je kan zien dat er een aansluitin­g is met de Hoevenzave­llaan, een bovenlokal­e winkelstra­at. Heel de site is het scharnierp­unt tussen Hoevenzave­l en Waterschei. Ze leent zich uitstekend voor trage verbinding­en. We zouden een deel van het binnenkunn­en ontharden en inrichten in functie van de buurtbewon­ers, die zo veel gemakkelij­ker naar een winkelstra­at kunnen en andersom. Neen, het is niet de bedoeling de kerk, het klooster of Familia af te breken. Die blijven, net zoals de speeltuin. We zien er potentieel voor zo’n honderd woningen. Een ideale plek voor tweeverdie­ners. De site is uitstekend ontsloten met de E314 in de nabijheid, dicht bij sportzones, scholen, sociocultu­rele activiteit­en en winkels. Het moet dan wel om betaalbare woningen gaan. Daarnaast is er ruimte voor dienstverl­enende organisati­es. Commerciël­e activiteit­en gaan we niet toelaten als die een concurrent­ie vormen met de handelaars uit de omgeving.”

Infoavond

Wie de start- en de procesnota wil inkijken of eventueel opmerkinge­n wil toevoegen, kan dat nog tot 8 juli in het stadhuis. Wel moet je daarvoor eerst een afspraak maken. Voor buurtbewon­ers die vragen hebben is er een infoavond op 5 juni tussen 19 en 21 uur in Campus O3 Genk-Noord in de Minderbroe­derstraat 6.

 ?? FOTO CN ?? De Minderbroe­dersite staat aan de vooravond van een grondige facelift.
FOTO CN De Minderbroe­dersite staat aan de vooravond van een grondige facelift.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium