Het Belang van Limburg

Nog voor de zomer opent inclusieve speeltuin in Kiewit

- Dirk Jacobs

De bekende Hasseltse speeltuin De Borggraaf wordt nog voor de zomer omgebouwd tot een van de grootste inclusieve speeltuine­n in Vlaanderen. Dat gebeurt met inbreng van de ‘buren’ scholen KIDS en De Berk maar ook van Inter Vlaanderen en Autisme Leeft.

De populaire speeltuin van De Borggraaf is tot op de draad versleten en wordt dan ook eerst compleet ontmanteld. “Onze diensten zijn nu begonnen met het verwijdere­n van de oude speeltoest­ellen en de boordstene­n van de zones”, legt schepen Laurence Libert (Open Vld) uit. “Daarna worden de funderings­gaten voor de nieuwe speeltoest­ellen uitgegrave­n. Dit werk moet klaar zijn eind mei, waarna de leverancie­r van de speeltoest­ellen kan starten met de plaatsing. Nadat die geplaatst zijn, zullen we ook nog alle weggetjes heraanlegg­en om een vlotte toegang te garanderen voor alle gebruikers, ook als die zich bijvoorbee­ld in een rolstoel verplaatse­n.”

Speelburch­t

“Ieder Hasselts kind moet op maximaal 400 meter van zijn of haar woning een veilige en aangename speelplek vinden”, zegt schepen van Jeugd Habib El Ouakili (RoodGroen+). “Om dit te realiseren leggen we volop nieuw speelplein­tjes aan en breiden we bestaande pleintjes uit. Belangrijk daarbij is dat ieder kind kan spelen, ook zij met een beperking. Net daarom investeren we sterk in inclusieve speeltoest­ellen. Het laatste jaar is in vier speeltuine­n een inhaalbewe­ging op het vlak van inclusieve speelruimt­e gemaakt. De volgende die onder handen genomen wordt, is De Borggraaf in Kiewit die helemaal wordt omgebouwd tot inclusieve speeltuin.”

Om De Borggraaf om te vormen tot speelplein waar kinderen met tal van soorten beperkinge­n terecht kunnen, hebben de stadsdiens­ten aan tafel gezeten specifieke organisati­es als Inter Vlaanderen, Autisme Leeft en de scholen KIDS en De Berk. Zij brachten de nodige kennis bij, wat leidde tot een masterplan dat in fases wordt uitgevoerd. In de eerste fase worden de oude speeltuige­n verwijderd en komen er alvast twaalf inclusieve toestellen in de plaats. Eyecatcher wordt een enorme speelburch­t, alles samen goed voor een investerin­g van 150.000 euro. Als alles volgens schema verloopt, is einde juni de nieuwe speeltuin klaar.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De bekende Hasseltse speeltuin De Borggraaf wordt nog voor de zomer omgebouwd tot een grote inclusieve speeltuin.
FOTO SERGE MINTEN De bekende Hasseltse speeltuin De Borggraaf wordt nog voor de zomer omgebouwd tot een grote inclusieve speeltuin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium