Het Belang van Limburg

Stan (9) is Belgisch kampioen petanquen

- Luk Weyens

GEETBETS De 9-jarige Stan Celis uit Rummen (Geetbets) heeft zich samen met zijn teammaat Noah Heinderson tot Belgisch kampioen petanque gekroond. De smaak kreeg hij te pakken dankzij zijn papa Rob.

“Vroeger fietste ik heel veel: 7.000 tot 9.000 km per jaar”, vertelt papa Rob Celis (39). “Ik reed ook mee in kermiskoer­sen. Toen bij mij leukemie vastgestel­d werd, moest ik het fietsen vaarwel zeggen. Ik ging dus op zoek naar een andere vrijetijds­besteding. Zo kwam ik terecht bij de petanquecl­ub van Donk in Herk-de-Stad. Daar begon ik in 2020 samen met mijn vrouw en Stan te spelen.” Zo kreeg ook zoontje Stan de smaak meteen te pakken. “Petanque spelen is heel leuk”, vertelt Stan. “Zelf speel ik in duo, dat maakt het net zo plezant. We moeten overleggen, bepalen hoe we gaan spelen. Ik ben plaatser. Dat betekent dat ik mijn petanqueba­llen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje - het moet proberen rollen. Mijn duomaat is schieter. Hij moet de ballen van de tegenstrev­ers zo ver mogelijk proberen wegschiete­n. Als plaatser moet ik het balletje zo recht mogelijk gooien. Het is een uitdaging om de afstand en de snelheid van de ballen in te schatten. Elke ondergrond van een speelterre­in is immers anders.”

Ervaring

Al snel bleek dat Stan talent heeft voor de sport. Na een sterke prestatie op een kermistorn­ooi in Donk werd hij gevraagd om bij de club van Sint-Truiden te komen spelen. Zo nam Stan zijn ouders mee naar een nieuwe club. “In Sint-Truiden klikte het ook van in het begin”, vertelt papa Rob. “Bij beide clubs voelen we ons perfect thuis.”

Stan werd alleen maar beter. Hij kaapte de tweede plaats weg op het Vlaams kampioensc­hap petanque in 2022 en de vijfde plek op het Belgisch kampioensc­hap vorig jaar. “In april dit jaar werd ik in Oostende Vlaams kampioen en nu dus ook Belgisch kampioen”, zegt Stan trots. “Het was heel spannend, maar uiteindeli­jk konden Noah en ik toch winnen. Dan moet je weten dat we uitkomen bij de miniemen, de categorie tot 11 jaar. Daarin zitten spelers met veel meer ervaring dan

ik met mijn 9 jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium