Het Belang van Limburg

Monda voedde acht kinderen op in het opvallends­te huis van As en schreef er elke dag cursiefjes over

- Geert Vanloffelt

Dertien jaar geleden overleed haar moeder, nu brengt dochter Ann Driessen een boek uit als eerbetoon. Dat deed ze samen met het hele gezin: haar man Chris, zus Lia en zoon Daan werkten allemaal mee. “Mama’s cursiefjes waren geliefd, net omdat ze zo herkenbaar waren voor gezinnen.”

Monda Demunck werd geboren in 1922 en overleed in 2010. Tijdens haar leven was ze naast een bekend schrijfste­r ook moeder van acht kinderen. Samen woonden ze meer dan 50 jaar in Dalvajoes, de prominente architecte­nwoning in de Dorpsstraa­t in As. Het opmerkelij­ke huis werd in 2015 afgebroken. Samen met haar man Mathieu Driessen stelde Monda alles in het werk om de kinderen zo goed mogelijk groot te brengen. Tussendoor vond ze toch de tijd om de dagelijkse beslommeri­ngen neer te schrijven in cursiefjes. Die werden tussen 1955 en 2000 uitgebrach­t in het toenmalige katholieke tijdschrif­t Het Teken.

Monda’s cursiefjes waren erg geliefd omdat ze over herkenbare situaties gingen. “De dierengelu­iden van ons vader, verhalen over onze huisdieren, de rommel in de kinderkame­r van de jongens, grappige verkleedpa­rtijen… Telkens werd er een herkenbaar beeld geschetst van hoe het er toen aan toe ging in een gezin”, lacht Ann Driessen, dochter van Monda. “Ook de minder fijne momenten ging ons moeder niet uit de weg. En er was natuurlijk ook aandacht voor het typische dorpsleven met de pastoor, de school en de buren als onderwerp.”

Jeugd herbeleefd

In 1968 bundelde Monda’s echtgenoot Mathieu al eens dertig cursiefjes, een jaar geleden kwam dochter Ann op het idee om hetzelfde te doen als eerbetoon aan haar moeder. In Kinderen Toegelaten wordt een mooi stuk Assers erfgoed bestaande uit 125 cursiefjes gebundeld tot een geanimeerd tijdsdocum­ent. Daar werkte het hele gezin van Ann aan mee. “Dat vind ik nog het leukste aan het boek”, zegt Ann. “Dat we dit eerbetoon aan mijn moeder samen met drie generaties uit onze familie konden maken. Mijn moeder schreef de cursiefjes, ik maakte het boek. Mijn zus Lia verbeterde alles, haar zoon Daan maakte een mooie cover. Mijn echtgenoot Chris zorgde dan weer voor de lay-out.” “Ondanks dat ik er al op mijn 18de al vertrok, koester ik vele mooie herinnerin­gen die ik heb aan As”, vertelt Ann. “Toen ik alle cursiefjes opnieuw las om het boek samen te stellen, kwam mijn jeugd en die van mijn broers en zussen weer tot leven. Het huis is dan wel verdwenen, toch vond ik dat ik mijn herinnerin­gen en het werk van mijn moeder moest vereeuwige­n. Dat deed ik dus in dit boek. Hopelijk herkennen de lezers zich in de situaties, want deze avonturen zijn tijdloos.”

→ ‘Kinderen toegelaten’, Monda De Munck en Ann Driessen, 397 blz., kost 20 euro. Het boek kan besteld worden in elke boekhandel, via Bol.com of via de auteur zelf via boekenvana­nn@gmail.com

cochonnet

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Ann (rechts) bundelde de cursiefjes van haar moeder in een boek, haar zus Lia zorgde voor de eindredact­ie.
FOTO RR Ann (rechts) bundelde de cursiefjes van haar moeder in een boek, haar zus Lia zorgde voor de eindredact­ie.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium