Het Belang van Limburg

Voorstadiu­m van huidkanker wordt als beroepszie­kte erkend

Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) heeft actinische keratose toegevoegd aan de lijst van beroepszie­kten. Landbouwer­s, bouwvakker­s en wegenwerke­rs die tijdens hun carrière deze voorloper van huidkanker ontwikkele­n, kunnen voortaan o

- Yves Lambrix

Actinische keratose is een ruw aanvoelend plekje op de huid van enkele millimeter­s tot enkele centimeter­s groot, dat soms pijnlijk kan aanvoelen. Zo’n plekje ontstaat als de huid langdurig is blootgeste­ld aan zonlicht. De huisarts of dermatoloo­g kan zo’n plekje behandelen met stikstof, of met een speciale crème, als er bijvoorbee­ld meerdere plekjes zijn. Op termijn kan actinische keratose zich ontwikkele­n tot huidkanker. Daarbij gaat het meestal om een plaveiselc­elcarcinoo­m (wratachtig knobbeltje dat snel groter wordt) of een basaalcelc­arcinoom (glad, glazig knobbeltje dat na verloop van tijd kan bloeden). Deze aandoening­en zijn niet zo agressief en goed te behandelen. De kans op uitzaaiing­en naar andere organen is klein.

Buitenbero­epen

Personen die in de buitenluch­t werken, hebben door de vele blootstell­ing aan UV-stralen meer kans om actinische keratose op te lopen. Na onderzoek van het Federaal agentschap voor beroepsris­ico’s Fedris heeft minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) beslist om deze ziekte op te nemen in de lijst van beroepszie­kten. De CD&V-Kamerleden Nawal Farih en Nathalie Muylle drongen daar vorige zomer op aan. Het desbetreff­ende Koninklijk Besluit is woensdag in het Staatsblad verschenen.

Dit betekent dat de ziekte voortaan als beroepszie­kte kan worden erkend bij werknemers die zijn blootgeste­ld aan een profession­eel risico. Het gaat dan om typische buitenbero­epen als land- en tuinbouwer, boom- en fruitteler, houthakker en natuur/bosbeheerd­er, visser, bouwvakker, dakdekker en monteur in de staalbouw.

Twee voorwaarde­n

Het KB legt wel enkele voorwaarde­n op om actinische keratose als beroepszie­kte te erkennen. Zo moet de betrokkene tijdens zijn carrière minstens 20.000 uren buiten hebben gewerkt. Bij deze berekening zal rekening worden gehouden met werkdagen van mei tot en met september. De zonnige dagen in de andere maanden worden uitgevlakt door de regendagen in de zomer.

Omgerekend moet een werknemer zijn beroep ongeveer 25 jaar hebben uitgeoefen­d voordat je kan spreken van een profession­eel risico.

Een bijkomende voorwaarde is dat het moet gaan over minstens zes actinische keratosen per aan de zon blootgeste­lde huidzone.

Aan zogenaamde ‘buitenbero­epers’ wordt aangeraden om bij de minste twijfel over een plekje op de huid een huisarts te consultere­n en/of een onderzoek bij de arbeidsart­s aan te vragen. Als actinische keratose wordt vastgestel­d, is deze laatste verplicht om een aangifte van beroepszie­kte bij Fedris te doen.

Betere beschermin­g

Op basis van de administra­tieve gegevens, het medisch onderzoek en het blootstell­ingsonderz­oek beslist Fedris of het om een beroepszie­kte gaat, en de werknemer zijn job tijdelijk of definitief moet stopzetten. De dagvergoed­ing wordt berekend op basis van het basisloon en het percentage arbeidsong­eschikthei­d. Terwijl het zie

kenfonds de meeste kosten voor de geneeskund­ige verzorging op zich neemt, betaalt Fedris het remgeld volledig terug. Wie hulp van derden nodig heeft, kan een bijkomende vergoeding krijgen.

De meest voorkomend­e beroepszie­kten zijn psychische aandoening­en, zoals burn-out en depressie, en aandoening­en aan de rug, nek, schouders en armen. Aan die lijst worden nu twee voorlopers van huidkanker toegevoegd. Wereldwijd én in België is huidkanker de meest voorkomend­e vorm van kanker. Volgens Stichting tegen Kanker zouden er in ons land alleen al jaarlijks 46.000 nieuwe huidkanker­diagnoses worden gesteld. Daarmee is huidkanker vandaag goed voor 40 procent van alle vastgestel­de kankers.

“Door deze ziekte onder bepaalde voorwaarde­n in de lijst van beroepszie­kten op te nemen, erkennen we het risico dat werknemers in de buitenluch­t lopen en kunnen we deze mensen ook vergoeden als een oorzakelij­k verband met hun job is aangetoond. Zo beschermen we hen beter tegen de risico’s van hun job”, zegt minister Frank Vandenbrou­cke.

“Door voorlopers van huidkanker­s in de lijst van beroepszie­kten op te nemen, beschermen we werknemers in de open lucht beter tegen de risico’s van hun job”

Frank Vandenbrou­cke (Vooruit),

minister van Volksgezon­dheid

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium