Het Belang van Limburg

Al gemiddeld 779 euro huur voor appartemen­t in Limburg

Voor een huurappart­ement betaal je in Limburg vandaag gemiddeld 779 euro per maand. De concurrent­ie op de huurmarkt is bikkelhard. “Voor één pand zijn er vaak meer dan 25 kandidaten, een verdubbeli­ng in twee jaar tijd”, zegt huurexpert Filip Dewaele.

- Koen Snoekx

Wat kost een huurpand vandaag in Limburg?

Voor een huurpand betaal je in Limburg nu gemiddeld 823 euro per maand. Dat is bijna een kwart (24 procent) meer dan in 2017 toen de huurprijs nog 664 euro bedroeg.

Een vrijstaand­e huurwoning kost in Limburg gemiddeld 1.041 euro per maand, voor een rijhuis is dat 913 euro. Wie een appartemen­t wil huren, is gemiddeld 779 euro per maand kwijt. In de centrumste­den ligt dat bedrag iets hoger. Zo kost een huurappart­ement in Genk gemiddeld 795 euro per maand, in Hasselt gemiddeld 820 euro.

Van alle Vlaamse centrumste­den betaal je in Leuven het meeste voor een huurappart­ement (gemiddeld 1.013 euro per maand), gevolgd door Antwerpen (1.009 euro), Mechelen (913 euro), Gent (888 euro) en Brugge (821 euro).

Hoeveel kandidaten zijn er voor een huurpand?

“Voor elk huurpand dat vandaag op de markt komt, zijn er gemiddeld ruim 25 kandidaten. Dat is meer dan een verdubbeli­ng in twee jaar tijd, toen we gemiddeld 12 kandidaten per huurpand hadden”, zegt huurexpert Filip Dewaele. “Het aantal kandidaat-huurders hangt natuurlijk af van de prijs. Hoe lager de huurprijs, hoe meer kandidaten. In het luxesegmen­t ligt dat aantal dus een stuk lager. In stedelijke gebieden zijn er ook meer kandidaat-huurders dan in landelijke gebieden. Zo kan het aantal kandidaat-huurders voor een pand in grote steden oplopen tot zelfs 70 of 80.”

Drijft het stijgend aantal kandidaat-huurders ook de prijs op?

“De huurmarkt is niet zo volatiel als de koopmarkt”, zegt Dewaele. “Wie een pand verkoopt, hanteert doorgaans maar één criterium en dat is de prijs. Je verkoopt dus aan wie het meeste betaalt. Op de huurmarkt wil de verhuurder een goede prijs, maar vooral ook een goede huurder. En dat is niet altijd diegene die het meeste biedt. Er spelen dus meer criteria dan enkel de prijs. Een opbod op de huurmarkt is ook niet gebruikeli­jk. Als een huurder een budget heeft van pakweg 800 euro, dan gaat die niet snel 100 euro meer geven voor een huurpand.”

Waarom zijn er zo weinig huurpanden op de markt?

“De huurmarkt zit in een perfecte storm”, zegt Kristophe Thijs, directeur communicat­ie van CIB, de Vlaamse federatie van vastgoedma­kelaars. “Enerzijds is er een grotere vraag naar huurwoning­en. Door de hogere rentevoete­n is het moeilijker om een woning te kopen en wordt er meer – of langer – gehuurd.”

Anderzijds zijn er ook minder huurwoning­en. “Daar zijn twee redenen voor”, zegt Dewaele. “Door de stijgende rentevoete­n wordt er minder geïnvestee­rd in nieuwe huurpanden. Daarnaast is er de renovatiep­licht. Niet alle eigenaars zien het zitten om hun huurpand te renoveren, bijvoorbee­ld omdat ze te weinig middelen hebben, en gaan hun huurpand dan maar verkopen.”

Wordt huren niet stilaan onbetaalba­ar voor heel wat mensen?

“Van de 55.000 nieuwe huurcontra­cten uit onze analyse van 2023 waren er maar 8,4 procent met een huurprijs lager dan 600 euro”, zegt Thijs. “Hanteer je de regel van drie – dat je best maar een derde van je inkomen aan je huur besteedt – dan wordt het voor mensen met een loon van minder dan 1.800 euro wel een heel moeilijke zoektocht.”

Ook in Limburg is er een groot tekort aan goedkope huurappart­ementen. Van de 448 Limburgse huurappart­ementen op de immowebsit­e Zimmo.be zijn er slechts twintig (4,5 procent) met een huurprijs lager dan 600 euro en 79 (18 procent) met een huurprijs lager dan 700 euro.

Waar ligt het duurste huurappart­ement van Limburg? En het goedkoopst­e?

Het duurste huurappart­ement dat in Limburg wordt aangeboden op Zimmo.be heeft een vraagprijs van 1.650 euro per maand. Het gaat om een luxueus dakapparte­ment van 146 m² uit 2018, met twee slaapkamer­s en een badkamer, langs de Grote Baan in Kuringen.

Het goedkoopst­e huurappart­ement ligt aan de Brugstraat in Bilzen. Het gaat om een studio met slaaphoek met een totale oppervlakt­e van amper 28 m². Vraagprijs: 470 euro per maand.

“Hanteer je de regel van drie – dat je best maar een derde van je inkomen aan je huur besteedt – dan wordt het met een loon van minder dan 1.800 euro wel een heel moeilijke zoektocht”

CIB

 ?? © SVEN DILLEN ?? Het duurste huurappart­ement dat in Limburg momenteel wordt aangeboden, ligt in Kuringen. Vraagprijs: 1.650 euro per maand.
© SVEN DILLEN Het duurste huurappart­ement dat in Limburg momenteel wordt aangeboden, ligt in Kuringen. Vraagprijs: 1.650 euro per maand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium