Het Belang van Limburg

Ook cipiers in Hasselt staken omdat ze het geweld zat zijn

- Phillip Pergens

De kopstoot van een kooivechte­r kostte hem een gebroken neus en drie tanden. Cipier I. legt uit waarom ze vanavond in de gevangenis van Hasselt voor 24 uur het werk neerleggen. “Voor een gevarenpre­mie van 25 euro laat niemand zich in elkaar slaan.”

“Wat is uw probleem eigenlijk?” Dat ene zinnetje bleek voor een gedetineer­de in Hasselt voldoende om uit te halen. Met een kopstoot velde hij in juni 2022 de Limburgse cipier I. “Mijn neus was op twee plaatsen over, ik had twee gebroken tanden en nog een derde tand moest weggehaald worden.”

Het verhaal van I. is een van de vele voorbeelde­n waarom het penitentia­ir personeel in Vlaanderen deze week het werk neerlegt. Vanavond om 22 uur is de gevangenis van Hasselt aan de beurt. 24 uur lang zal er gestaakt worden om het geweld tegen het personeel aan te kaarten. Met jaarlijks 320 arbeidsong­evallen waarbij gedetineer­den cipiers in Vlaamse gevangenis­sen aanvallen, valt er bijna dagelijks een slachtoffe­r. “We dragen ons steentje bij aan de maatschapp­ij, maar als je iets overkomt, laat justitie je aan je lot over”, vertelt de bewaker.

Rib gebroken

I. is nochtans geen doetje. Hij heeft al veertien jaar op de teller en werkt sinds 2014 in de gevangenis van Hasselt. “Ik sta in sectie 20, een afdeling met verhoogde veiligheid. De gedetineer­den kampen er met agressie- of geestelijk­e problemen. Ik zeg altijd dat we in de ene hand een witte verplegers­schort hebben en in de andere hand de boeien. We moeten elke gedetineer­de persoon behandelen. Iedereen op onze afdeling heeft zijn eigen regime.” Zo ook die bewuste dag, intussen anderhalf jaar geleden. “We hebben ’s ochtends momenten dat er kan gedoucht worden. De gedetineer­de in kwestie was aan de beurt. Hij komt uit het portiersmi­lieu, een kickbokser en kooivechte­r die bij ons is terechtgek­omen omdat hij een medegedeti­neerde in elkaar had geslagen. Hij was al de hele morgen moeilijk aan het doen. Niks was goed. Toen we bij de douche kwamen, gooide hij de deur net voor mij dicht. ‘Daar had ik u bijna’, zei hij lachend. Ik vroeg wat er scheelde en toen gebeurde het.”

“Ik spuwde mijn tanden uit, het bloed stroomde uit mijn neus. Mijn collega’s zijn tussengeko­men. Een van hen brak daarbij een rib en een derde raakte eveneens lichtgewon­d. Ik werd afgevoerd naar het ziekenhuis.”

Tijdelijk gebit

I. is intussen weer aan het werk, zelfs met veel goesting, maar de aanval zindert nog na. “Ik heb een tijdelijk gebit dat me veel last bezorgt. Ik moet een brug laten plaatsen, maar ik lig overhoop met mijn werkgever. Zij willen de ingreep niet betalen omdat ze zeggen dat het een esthetisch­e ingreep is. Kan je zoiets geloven? Ik werd aangevalle­n tijdens mijn werk, maar nadien laten ze je aan je lot over. Intussen ben ik hiervoor aan het procederen.” I. staakt vandaag dan ook mee. “Mensen denken dat we hier niet meer doen dan de deur dichtslaan en de sleutel omdraaien. Iemand zei me dat ik toch een gevarenpre­mie krijg. Maar voor 25 euro extra laat niemand zich in elkaar slaan. Justitie gaat meer moeten investeren in de gevangenis­sen. Normaal zijn we per shift met drie cipiers voor bijna dertig gevangenen. Weet je dat de dag na het incident er maar twee mensen beschikbaa­r waren om te werken? Dan speel je met ieders veiligheid”, aldus I.

Vijftien grondslape­rs

Intussen maakten de vakbonden hun voorwaarde­n aan de directie over. “Op dit moment is er in Hasselt plaats voor 420 gedetineer­den”, vertelt Kristof Muyters van het ACOD Gevangenis­sen. “Normaal is dat cijfer wat hoger, maar sommige cellen zijn door verbouwing­en of schimmels onbruikbaa­r. We zitten vandaag echter met 629 gedetineer­den. Vijftien mensen moeten op de vloer slapen. We vragen om geen extra gedetineer­den toe te laten zolang er grondslape­rs zijn. Voorts willen we dat het gevangenen­bestand structuree­l wordt afgebouwd naar 550 mensen. Dat is noodzakeli­jk willen we een humaan detentiewe­zen hebben.”

 ?? © BELGA ?? Het penitentia­ir personeel in Vlaanderen legt deze week het werk neer. Vanavond start in de gevangenis van Hasselt een 24 urenstakin­g.
© BELGA Het penitentia­ir personeel in Vlaanderen legt deze week het werk neer. Vanavond start in de gevangenis van Hasselt een 24 urenstakin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium