Het Belang van Limburg

Tientallen leerlingen tussen Achel en Pelt raken niet op overvolle bus

- Geert Van Baelen

Tientallen leerlingen die in Pelt schoollope­n, raken vaak ’s morgens niet meer op de overvolle bus. “Er blijven geregeld zo’n dertig scholieren staan”, klinkt het bij de WICO-scholengem­eenschap. De Lijn kan pas vanaf april meer busritten voorzien.

Een vader uit Achel getuigt hoe zijn veertienja­rige zoon, een scholier op de WICO Juniorcamp­us in Neerpelt, tot drie keer per week geen plaats heeft op de bus sinds de invoering van het vervoerspl­an in januari. “Op de vroegere lijn 18 a die vanuit

Achel naar Hasselt reed, had hij altijd plaats, iedereen trouwens. Maar die bus werd vervangen door de lijn 82 die eerst vanuit Lommel over Hamont terug door Achel rijdt. Eenmaal in AchelStati­e, waar mijn zoon staat te wachten, zit die bus vaak propvol en kunnen er tot in Pelt geen schoolkind­eren meer opstappen. Tientallen kinderen blijven zo staan.”

Lege harmonicab­us

“Ik vraag mijn zoon altijd om me een bericht te sturen of hij op de bus is geraakt. Drie keer per week moet ik hem met de auto aan de bushalte gaan halen om hem dan maar zelf naar school te rijden. Dan pak ik nog twee of drie wachtende kinderen mee, meer plaats heb ik niet in mijn wagen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ouders betalen een duur busabonnem­ent en mogen toch wel iets verwachten?” zegt de vader. Volgens de Achelaar is de oplossing nochtans simpel. “Waarom worden op die drukke piekmoment­en geen harmonicab­ussen ingelegd? Dan heeft iedereen plaats. Laatst zag ik om 14 uur een lege harmonicab­us door Achel rijden, totaal zinloos op dat moment van de dag.”

De bus die gisterocht­end aan de halte bij de kerk van Achel stopt, zit inderdaad weer overvol. “Het is al gebeurd dat ik er niet meer bij kon”, bevestigt een wachtende jongen. “Toen heb ik mijn vader moeten bellen om me met de auto naar school te brengen.”

Een andere leerling knikt. “Daarom stappen we hier al op de bus. Hier heb je nog het meeste kans op een plaats. Als de bus dadelijk terugkomt van Achel-Statie is er geen plaats meer en rijdt hij gewoon voorbij.”

Oplossing

Coördinere­nd directeur Walter Hoeks van de WICO-scholengem­eenschap wil dringend een oplossing. “Op het traject tussen Hamont en Pelt blijven regelmatig dertig leerlingen staan die op één van onze drie Peltse campussen moeten zijn. Vooral vanaf Achel loopt het mis”, stelt hij. “We hebben dit probleem al regelmatig aan de gemeente en aan De Lijn gesignalee­rd”, vult Gerd Theunis van de WICO-directie aan. “Ook de gemeente vraagt om een oplossing. We willen gewoon dat onze leerlingen tijdig op school geraken. Voorlopig wachten we nog op een antwoord van De Lijn.”

Daar zijn ze nochtans op de hoogte van het probleem op het traject tussen Achel en Pelt. Meer nog, er is een oplossing in zicht, zij het pas over twee maanden. “Vanaf 1 april voorzien we bijkomende ritten in de ochtendspi­ts, ook tijdens de namiddagsp­its op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, en de middagspit­s op woensdag”, stelt een woordvoerd­er van De Lijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium