Het Belang van Limburg

Vakbonden huishoudhu­lpen plannen acties bij villa’s van CEO’s dienstench­eque-sector

De drie vakbonden van de huishoudhu­lpen willen actievoere­n aan de privéwonin­gen van de aandeelhou­ders van de dienstench­equebedrij­ven. Ze publiceerd­en een kaart met de adressen waar ze hun onvrede willen aankaarten .

- Koen Baumers en Dominiek Claes

Ze wonen verstopt achter bomen en een gietijzere­n poort, in een moderne kubuswonin­g van donkere baksteen, in een statige villa met een torentje, of in een vierkantsh­oeve die erkend is als erfgoed. En allemaal hebben ze één ding gemeen: ze verdienen geld via dienstench­eques. Hun adressen werden gisteren door de drie vakbonden van de huishoudhu­lpen online gepublicee­rd op een interactie­ve kaart. “De aandeelhou­ders die het meeste geld opslokken in de dienstench­equesector”, noemen ze het. Omdat hun huis dienst doet als maatschapp­elijke zetel van de management­vennootsch­ap, is het adres niet moeilijk te vinden.

“Ze moeten weten dat ze vroeg in de ochtend gewekt kunnen worden, dat we naar hen thuis kunnen gaan”, klonk het gisterocht­end op de bijeenkoms­t van vakbondsmi­litanten in Brussel, aan het kantoor van sectorfede­ratie Federgon. En op de campagnewe­bsite: “Wij zullen acties voeren bij hen om duidelijk te maken dat de huidige situatie niet langer kan blijven voortduren. Geld, geld en nog eens geld: dat is het enige waar ze om geven. Overheidsg­eld moet worden gebruikt voor huishoudhu­lpen, niet voor aandeelhou­ders.”

“Laag niveau”

“Ik vind dit van een zeer laag niveau”, zegt CEO Jo Mellemans van Glowi/Het Poetsburea­u wanneer hij hoort dat zijn adres online staat. Bij werkgevers­federatie Federgon is te horen dat er bij de leden weinig begrip is voor de acties. “In plaats van hun pijlen te richten op de dienstench­equebedrij­ven, zouden de vakbonden beter schouder aan schouder met ons richting de politieke overheden gaan”, zegt CEO Ann Cattelain.

Luc Jeurissen, CEO van marktleide­r Trixxo, kan er ook niet mee lachen. “Dit vind ik intriest en lager dan laag. Met een privébezoe­k zijn we wel echt ver van huis. Ik kan nog begrijpen dat er sociale verkiezing­en in aantocht zijn, maar dan zomaar de privacy schenden is niet één, maar twee bruggen te ver. Voor de vakbonden is dat natuurlijk gemakkelij­k: ze kunnen niet gerechteli­jk vervolgd worden omdat ze geen juridisch statuut hebben. Ik ga alvast niet laten ingrijpen tegen de poetsdames die straks aan mijn deur zullen staan. Die kunnen er ook niks aan doen.”

De sector zit al een tijd in zwaar weer omdat de prijs van dienstench­eques of de bijbehoren­de overheidss­ubsidies al enkele jaren niet meer zijn verhoogd. “Ik daag u uit om een sector te vinden waar de winstmarge nog lager is”, zegt Cattelain. “Onze 25 best presterend­e bedrijven halen een winstmarge van 0,55% procent. Die kaart van de vakbonden… Er zitten daar ook holdings tussen met andere activiteit­en dan dienstench­eques. De sector zelf zit in een uithongeri­ngsverhaal.”De bedrijven sloegen al in september alarm, maar de politiek laat de beslissing over duurdere dienstench­eques aan de volgende regering. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) suggereert om de fiscale aftrek te schrappen. Door die aftrekbaar­heid betaal je van de 9 euro in de praktijk maar 7,20 euro.

Sluitstuk

De discussie tussen vakbonden en werkgevers gaat over het akkoord rond eindejaars- en vakbondspr­emies, dat de werkgevers eind vorig jaar eenzijdig hebben opgezegd. “Een schandalig­e aanval op een sector waar heel veel alleenstaa­nde moeders werken en iedereen elke cent nodig heeft om te overleven”, zei Issam Benali van vakbond ABVV.

Volgens Federgon gaat de discussie alleen over de syndicale premie. “Het voorstel voor de identieke eindejaars­premie ligt klaar, ze mogen komen tekenen”, zegt CEO Ann Cattelain. “De syndicale premie is eigenlijk een sluitstuk dat we afspreken in ruil voor sociale vrede. Maar daar kunnen we momenteel niet echt van spreken hé.”

Om alles extra ingewikkel­d te maken: er zijn twee soorten bedrijven die dienstench­eques aanvaarden. De discussie rond de afgeschaft­e premies leeft alleen bij commerciël­e bedrijven, want de huishoudhu­lpen uit de klassieke gezinszorg zitten in een ander paritair comité. Zij hebben ook maaltijdch­eques en een hoger uurloon, en de werkgevers uit die sector zitten doorgaans in financieel zwaarder weer.

Huisvredeb­reuk

Wanneer de vakbonden precies acties plannen aan thuisadres­sen en hoofdzetel­s van de commerciël­e spelers, is niet duidelijk. Wel zeker is dat ze zich met die plannen op glad ijs begeven. “Dan zit je op het terrein van huisvredeb­reuk en minder van privacy”, zegt privacy-expert

Matthias Dobbelaere-Welvaert. “Het publiceren zelf voelt vies, maar het beschikbaa­r maken van die gegevens is op zich geen inbreuk.”Dat komt omdat het gaat om de adressen waar officieel een bedrijf is gevestigd. “Onze overheid zet die gegevens zelf gewoon online in de Kruispuntb­ank van Ondernemin­gen. De grotere management­vennootsch­appen hebben om die reden vaak een postbusadr­es in plaats van een privéwoons­t.”

“Overheidsg­eld moet worden gebruikt voor huishoudhu­lpen, niet voor aandeelhou­ders”

“Dit vind ik intriest en lager dan laag. Zomaar de privacy schenden is niet één, maar twee bruggen te ver”

 ?? © BART DEWAELE ?? De militanten­bijeenkoms­t gisterocht­end waar de vakbonden van de poetshulpe­n hun plannen bekendmaak­ten.
© BART DEWAELE De militanten­bijeenkoms­t gisterocht­end waar de vakbonden van de poetshulpe­n hun plannen bekendmaak­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium