Het Belang van Limburg

Installati­e digitale meters ging zó snel, dat ze nu vertraging oploopt

- Werner Rommers

De installati­e van digitale energiemet­ers ging in sneltempo, waardoor de kwaliteit ervan niet altijd om naar huis te schrijven was. Netbeheerd­er Fluvius riskeert nu een boete omdat de uitrol stokt.

Fluvius moest gisteren in het Vlaams Parlement uitleg geven bij de uitrol van de digitale energiemet­ers. Aanleiding was een rapport van de Sociaal Economisch­e Raad van Vlaanderen (SERV) dat vragen stelde bij die uitrol én de kostprijs ervan, die dubbel zo duur “leek” als in andere Europese landen. Iets wat Fluvius gisteren ten stelligste ontkende. De experts van de SERV hadden sommige kosten “foutief geïnterpre­teerd”, aldus Fluvius-topman Frank Vanbrabant.

Forse vertraging

In de marge moest Fluvius wel erkennen dat de uitrol van de digitale meter forse vertraging heeft opgelopen. De Vlaamse regering legde Fluvius enkele jaren geleden op dat eind dit jaar minstens 80 procent van de Vlaamse gezinnen een digitale meter moet hebben. Tegen eind 2029 moet dat 100 procent worden.

Volgens cijfers van energiewaa­khond VREG heeft vandaag echter nog maar 50 procent van alle gezinnen een digitale meter. Vanbrabant erkende gisteren dat Fluvius de deadline van 80 procent tegen eind 2024 niet haalt.

Wat de uitrol vertraagde? “De coronapand­emie, waardoor we gedurende enkele weken niet in huizen mochten werken. Leveringsp­roblemen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne en het feit dat mensen de deur weigerden open te doen na de commotie over het afschaffen van de terugdraai­ende teller.

Boete

Maar de belangrijk­ste reden voor de vertraging waren extra veiligheid­sen kwaliteits­controles die zijn ingevoerd, zei Vanbrabant. Blijkbaar lag het installati­etempo op een gegeven moment erg hoog, té hoog. “We moesten toen vaststelle­n dat na de installati­e van een meter (wat door externe aannemers gebeurt, red.) er vervolgens erg veel interventi­es van onze eigen Fluviusplo­egen nodig waren, wat tot onveilige situaties had kunnen leiden.” In 2022 is daarom gedurende een half jaar “het vierogen-principe toegepast, waarbij voor een honderd procent veiligheid­sgarantie élke installati­e van een digitale meter telkens door een extern iemand nog eens werd nagekeken”, aldus de CEO van Fluvius.

Volgens Vanbrabant zijn dergelijke kwaliteits­problemen vandaag niet langer aan de orde en is er een aanvaardba­ar tempo gevonden, zonder aan kwaliteit in te boeten. Maar de opgelopen vertraging kan nog heel moeilijk worden weggewerkt. In principe kan de VREG, aan Fluvius een stevige boete opleggen, omdat ze de opgelegde deadline niet haalt. Al gaat daar nog een heel traject van hoorzittin­gen aan vooraf.

 ?? © MARC HERREMANS ?? De installati­e van digitale meters heeft een forse vertraging opgelopen.
© MARC HERREMANS De installati­e van digitale meters heeft een forse vertraging opgelopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium