Het Belang van Limburg

Spectacula­ire daling van wolvenaanv­allen in 2023

Het aantal landbouwdi­eren dat in 2023 door een wolf werd gedood, is spectacula­ir gedaald. De verklaring daarvoor in Limburg: de dood van August en de stijging van het aantal weides die wolfproof werden gemaakt. Alleen heeft dit verhaal ook een keerzijde.

- Mireille Maes

42 gemelde aanvallen en 78 dode dieren door 6,6 wolven: dat is het cijfer voor 2023. Dat maakt dat elke wolf net geen 12 dieren doodde. In 2022 waren dat ook nog maar 15,2 dode dieren per wolf. Want de dalende tendens werd al na het piekjaar 2019 ingezet, toen nog 34 dieren gedood werden door 1,5 wolven. “De trend is dus al veel eerder dan vorig jaar begonnen”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerd­er van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “2019 was het hoogtepunt. Daarna daalde het cijfer de opeenvolge­nde jaren keer op keer. Een plausibele piste is dat de preventie in het kerngebied van de wolvenroed­el begint te werken.”

Omheininge­n

En daar speelt het Wolf Fencing Team een voorname rol in. Er werden in 2023 280 adviesbezo­eken gedaan om mensen te ondersteun­en die plannen hadden om een wolfproof omheining te plaatsen. “Dat zijn er 70 procent meer dan het jaar voordien”, weet Diemer Vercayie van het Wolf Fencing Team Belgium (WFTB). Een en ander heeft te maken met de bijkomende steun vanuit de provincie Limburg en het ANB. “Vorig jaar konden zo een tweede en een derde adviseur fulltime aan de slag. Daardoor zijn de wachttijde­n ook ingekort tot minder dan drie maanden.”

Dat maakt dat intussen 87 procent van alle dossiers zijn afgewerkt en er nog maar 143 veehouders wachten op een plaatsbezo­ek. De wachttijd voor zo’n bezoek is ongeveer 10 weken. “Sinds de start van het WFTB in 2019 kregen 1.112 veehouders advies per e-mail. 597 kregen een adviesbezo­ek en bij 94 veehouders werd geholpen bij het aanpassen van de omheining.”

Er werden in 2023 41 omheininge­n wolfwerend gemaakt. Dat is op zich maar een kwart meer dan in 2022. “Maar veel meer paardenhou­ders doen een aanvraag en die weilanden zijn gemiddeld groter. Het aantal meters dat wij aanpasten, is van 11 kilometer in 2022 tot 23 kilometer in 2023 gestegen.”

Risicogebi­ed

“We schatten dat er in totaal ongeveer 4.000 veehouders zijn in het risicogebi­ed rond de roedel in Limburg. In totaal zijn er (begin januari) 561 subsidies uitgekeerd voor het wolfwerend maken van omheininge­n. Dus we zitten nog ver af van de situatie waarin de meeste omheininge­n wolfwerend zijn (11,5% nu).”

Er is dus nog werk aan de winkel. Alleen lijkt er door de daling van de aanvallen een kentering te komen. “We merken ook wel dat het aantal nieuwe aanvragen van veehouders afneemt. Nochtans geldt nog steeds: beter voorkomen dan genezen. We willen veehouders dus oproepen om contact op te nemen met WFTB voor ondersteun­ing bij het wolfwerend maken van hun omheining.” De materiaalk­osten worden bijna voor de volle 100 procent terugbetaa­ld via subsidies van de Vlaamse overheid.

 ?? ??
 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “We zitten nog ver van de situatie waarin de meeste omheininge­n wolfwerend zijn”, zegt Diemer Vercayie van het Wolf Fencing Team Belgium (WFTB).
© BOUMEDIENE BELBACHIR “We zitten nog ver van de situatie waarin de meeste omheininge­n wolfwerend zijn”, zegt Diemer Vercayie van het Wolf Fencing Team Belgium (WFTB).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium