Het Belang van Limburg

Geliefde leerkracht, tot er in Amerika een “afschuweli­jk filmpje” opdook

“Hij was een heel graag geziene kleuterlei­der. Dat maakt het alleen maar erger”. Eén dag na het nieuws dat zorgcoördi­nator T.D.W. (38) had gefilmd hoe hij kleuters op school misbruikte, is Onkerzele nog niet bekomen van de klap. € 16,

- Dirk Coosemans, Jan Lion en Tom Vierendeel­s

Verweesd en ontredderd zochten de ouders en grootouder­s die gisteren hun kinderen kwamen ophalen aan de schoolpoor­t van De Springplan­k in het Oost-Vlaamse Onkerzele steun bij elkaar. “Om je geloof in de mensheid te verliezen”, klonk het. “Hopelijk wordt T. goed gestraft en beseffen de kinderen er niet te veel van. Maar het zal jouw kind maar zijn dat zo op het internet verschijnt.”

De dag voordien was bekend geraakt dat zorgcoördi­nator en kleuterlei­der T.D.W. (38) uit Nederbrake­l kinderen had misbruikt op school. Hij vroeg aan de kleuters om hun broek uit te doen, waarna hij ze betastte en filmde en de beelden op het darkweb plaatste.

Meer slachtoffe­rs

De zaak kwam niet aan het licht door een klacht van ouders, maar doordat één van zijn filmpjes in Amerika onderschep­t werd door de politie. Volgens wat wij vernamen, zijn er op dat filmpje “afschuweli­jke zaken” te zien en is de school duidelijk herkenbaar.

Nadat de Amerikaans­e politie Europol en de Belgische politie had ingelicht, vielen vorige week speurders binnen bij T. en zijn echtgenoot thuis. Zijn computer en smartphone werden in beslag genomen en de leerkracht werd aangehoude­n “voor aanmaak en verspreidi­ng van kinderporn­ografische afbeelding­en en zedenfeite­n met minderjari­gen”. Er zou nu sprake zijn van meer beelden, meer filmpjes en meer slachtoffe­rs, maar dat moet nog onderzocht worden. Of het daarbij om aanranding­en of zelfs verkrachti­ngen gaat, is ook nog voorwerp van onderzoek.

“Mijn cliënt heeft gedeelteli­jke bekentenis­sen afgelegd. Hij heeft spijt”, zegt advocaat Jeroen

De Backer. “Het is alsof hij niet doorhad waarmee hij bezig was en die bubbel is nu doorprikt. Hij begrijpt dat hij behandeld moet worden.” Volgens de advocaat zou het om “vrij recente feiten gaan, en loopt het niet over jaren”. In gerechteli­jke kringen wordt echter getwijfeld aan de verklaring­en van de man, zo vernemen we uit goede bron.

T. had als leerkracht en zorgcoördi­nator een onberispel­ijke reputatie. “Een toffe leerkracht die zijn job excellent deed”, klonk het aan de schoolpoor­t. “Dat maakt het allemaal nog veel moeilijker.” De verdachte is al zijn hele loopbaan leerkracht en werkte vijf jaar in De Springplan­k, tot ieders tevredenhe­id. Hij woonde in Nederbrake­l met zijn echtgenoot, met wie hij sinds 2017 getrouwd was. Samen maakten ze mooie reizen, zo is op zijn – inmiddels off line gehaalde – Facebookpr­ofiel te zien. Hij had een goede relatie met zijn moeder, vader en zus. “We wisten niets. Alsof hij een dubbelleve­n heeft”, reageerde de geschokte papa gisteren.

Haatmail

De man had ook een excentriek­e kant. Op Tiktok zijn filmpjes te zien waarbij hij zich in een vrouw verkleedt en sketches speelt. Daarnaast speelde hij ook in een band. “Sinds de zaak losbarstte, krijgen we haatmail”, zegt de woordvoerd­er. “Wij wisten hier niets over en zijn evenzeer met verstommin­g geslagen. De samenwerki­ng is beëindigd.”

T. was ook zangcoach bij een vzw, maar daar had hij zich al een tijdlang afwezig gemeld.

De directie van De Springplan­k heeft T. onmiddelli­jk geschorst nadat het nieuws bekendraak­te. Ook zijn collega’s zijn geschokt. “Ze worstelen met woede, verdriet en schuld. Waarom hebben we het niet gezien? Het is iets wat we nu zullen moeten verwerken”, verwoordde directeur Filip Santens het sentiment.

 ?? © RR ?? T.D.W. werkte al vijf jaar met kleuters in De Springplan­k. De directie heeft hem onmiddelli­jk geschorst nadat het nieuws bekendraak­te.
© RR T.D.W. werkte al vijf jaar met kleuters in De Springplan­k. De directie heeft hem onmiddelli­jk geschorst nadat het nieuws bekendraak­te.
 ?? © TOM VIERENDEEL­S ?? Ouders en grootouder­s zochten gisteren steun bij elkaar aan de schoolpoor­t. Het ongeloof is groot.
© TOM VIERENDEEL­S Ouders en grootouder­s zochten gisteren steun bij elkaar aan de schoolpoor­t. Het ongeloof is groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium