Het Belang van Limburg

Tegen nieuwe verkiezing­en zegt Geert Wilders geen nee

Het leek simpel, die Nederlands­e regeringsf­ormatie, maar ze is het niet. Puur op basis van de cijfers zou er een rechtse regering komen onder leiding van superwinna­ar Geert Wilders. Maar na chaotische formatiege­sprekken rest er alleen nog verwarring en ac

- Steven De Bock

“De formatie is niet erg ingewikkel­d en hoeft niet heel lang te duren.” Het was de analyse van exminister en columnist Ronald Plasterk na de Nederlands­e verkiezing­en van 22 november. Diezelfde Plasterk probeert nu al enkele maanden als informateu­r een coalitie te smeden, en voelt zo als geen ander hoe fout zijn analyse toen was. Al meer dan twee maanden leidt hij rommelige en chaotische onderhande­lingen tussen vier partijen – de PVV van grote overwinnaa­r Geert Wilders, het kakelverse Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt, de BoerBurger­Beweging (BBB) en grote verliezer VVD. Maandag moet hij een rapport klaar hebben over de stand van de coalitiege­sprekken. Maar nu Pieter Omtzigt publiekeli­jk de deur van de onderhande­lingen heeft dichtgesla­gen, is duidelijk dat Plasterk heeft gefaald.

In de politieke podcast van de Volkskrant maakten ze zich eerder deze week al opvallend vrolijk over de gesprekken. Ze poneerden er de stelling dat de vier partijen het eigenlijk nergens over eens waren, behalve over een strenger migratiebe­leid. En dan nog. “Het voelt een beetje als een te lang uitgelopen verjaardag­spartijtje waar iedereen al lang uitgepraat is. En waar een of andere oom af en toe een nieuw gespreksth­ema op tafel gooit”, klonk het. Toen moest de move van Omtzigt dus nog komen.

Donkere, financiële wolken

In een brief aan zijn leden legde Omtzigt ondertusse­n uit waarom hij de gesprekken heeft verlaten. Hij heeft het over donkere, financiële wolken boven Nederland. Omtzigt had de informateu­r gevraagd naar “mogelijke f inanciële tegenvalle­rs en risico’s

Pieter Omtzigt die de stekker uit de onderhande­lingen trok, verklaart in een brief aan zijn leden waarom. Hij heeft het over donkere, financiële wolken boven Nederland

bij de verschille­nde overheidsd­epartement­en”. Toen hij de antwoorden dinsdag onder ogen kreeg, schrok hij zo erg dat hij zich “wel moest terugtrekk­en”. Hij wilde Nederlande­rs geen “loze beloftes” doen. In een beweging beschuldig­de hij Plasterk er ook van dat hij die info bewust had achtergeho­uden.

Zijn brief aan de leden is doorspekt met woorden als “zorgvuldig”, “grondig”, “constructi­ef”. Woorden waarop Omtzigt zijn politieke imago heeft gebouwd. Maar zijn hang naar secuur bestuur lijkt nu te botsen op gesprekspa­rtners die geregeld de populaire kaart trekken. Zeker de BoerBurger­Beweging kreeg al vaak het verwijt “gratis-biermaatre­gelen” voor te stellen, waarbij de financiële gevolgen niet echt doorgereke­nd zijn.

Minderheid­skabinet

Maar was het Omtzigt daar echt om te doen? Wilders, Plasterk en de anderen probeerden elkaar te overtreffe­n in het uitschreeu­wen van hun verbazing over “het plotse en onverwacht­e” vertrek.

Die verbazing moet wel gespeeld zijn, want het is al lang duidelijk dat Omtzigt twijfelt. Vorige week meldde de Nederlands­e

omroep NOS al dat de NSC-leden huiverden bij de idee hun maagdelijk nieuwe partij te verbinden aan een coalitie met PVV, VVD en BBB. De partij zegt al langer dat ze liefst een andersoort­ige regering wil – een minderheid­skabinet dat NSC dan vanaf de zijlijn zou kunnen gedogen, of een zakenkabin­et, waarvan niemand goed lijkt te weten wat dat dan zou zijn. Bovendien heeft Omtzigt duidelijk gezegd dat hij zich vragen stelt bij de houding van Geert Wilders tegenover de grondwet en grondrecht­en als vrijheid van godsdienst.

Nieuwe verkiezing­en?

In Nederlands­e media wordt druk gespeculee­rd over hoe het verder moet als Omtzigt voet bij stuk houdt. Evidente oplossinge­n zijn er niet. De PVV aan de kant laten en de linkse partijen betrekken bij de formatiege­sprekken is voor de liberale VVD “geen optie”. Een minderheid­skabinet met gedoogsteu­n van NSC zou extreem kwetsbaar zijn. Vooral omdat ook VVD-leider Dilan Yesilgöz meteen na de verkiezing­en al heeft gezegd dat haar partij niet in het kabinet wil, maar wel gedoogsteu­n wil geven.

Nieuwe verkiezing­en dan maar? Wilders zou er vermoedeli­jk geen nee tegen zeggen. Sinds zijn eclatante verkiezing­soverwinni­ng blijft de PVV in de peilingen alsmaar groter worden. En hoewel hij zei dat hij graag “de premier van alle Nederlande­rs” wil worden, blijft hij op X oppositie voeren en tegen schenen schoppen. Tegen die van “zure” Yesilgöz bijvoorbee­ld. Vreemd voor iemand die oprecht wil bouwen aan een sterke coalitie.

 ?? © AFP ?? Geert Wilders’ PVV is sinds de verkiezing­soverwinni­ng alleen maar groter geworden in de peilingen.
© AFP Geert Wilders’ PVV is sinds de verkiezing­soverwinni­ng alleen maar groter geworden in de peilingen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium