Het Belang van Limburg

Verkiezing­smodus

-

Een huis huren werd vorig jaar gemiddeld 6,4 procent duurder. Daardoor betaalt een huurder in Vlaanderen nu al gemiddeld 868 euro per maand. “Schandalig”, zo stelt een aantal roeptoeter­s op sociale media. “Deze Vlaamse regering deugt werkelijk voor niks.” Dergelijke uitspraken komen vaak van politici die over enkele maanden naar je stem hengelen. Ze doen minstens vermoeden dat als je voor hen stemt en als zij het voor het zeggen zouden hebben, de stijging van de huurprijze­n definitief tot het verleden zal behoren. Maar niets is minder waar, natuurlijk.

Dat de huurprijze­n stijgen, is vooral een gevolg van de inflatie. Als de index stijgt, wil dat zeggen dat het leven duurder is geworden. Het leven wordt bijna altijd duurder. Dat de huurprijze­n meer dan 6 procent zijn gestegen op een jaar, is een gevolg van de relatief hoge inflatie die we hebben gehad. De komende jaren zal de stijging lager zijn omdat ook de inflatie weer wat is gedaald.

“De verhuurder­s verdienen nu veel te veel”, is de kritiek. Maar ook dat klopt niet. Als de inflatie 6 procent bedraagt en je verhoogt de huurprijs van 100 naar 106, dan heeft de verhuurder precies evenveel. Alleen is de euro 6 procent minder waard geworden op een jaar. Het begrip ‘inf latie’ of ‘geldontwaa­rding’ is voor velen blijkbaar heel moeilijk te vatten. Maar het is van alle tijden. Toen ik in 1983 op de schoolbank­en zat en een leraar – een roker – klaagde dat een pakje sigaretten ooit nog 100 frank zou kosten, dacht ik bij mezelf dat dat heel logisch was. Vanwege de inf latie. Die leraar en ikzelf kregen uiteraard gelijk. Tegenwoord­ig kost een pakje sigaretten al zowat 10 euro. Dat is meer dan 400 frank!

Kan je dan niks doen tegen inflatie? Natuurlijk wel. Dankzij de indexering van lonen, pensioenen en andere uitkeringe­n, verdien je automatisc­h meer, pardon, even veel. En wie investeert in een huis of wie belegt, beschermt ook zijn pensioenbu­ffer tegen de geldontwaa­rding. Wie enkel spaart, is daarentege­n de pineut. Hij ziet de waarde van zijn spaarbuffe­r dalen of – erger nog – hij beseft dat niet eens. Op lange termijn is het verwoesten­de effect van inf latie op je spaarcente­n fenomenaal groot. Wees daarom verstandig. Probeer wat centen opzij te zetten. Maar zet ze tegelijker­tijd ook aan het werk. Beleg verstandig, zodat je later al eens je pensioen kan aanvullen. Want niet alleen de huurprijze­n van een woning stijgen, maar ook de kamer in een rusthuis. Het zal nooit anders zijn.

“Wie enkel spaart, is de pineut. Hij ziet de waarde van zijn spaarbuffe­r dalen of – erger nog – hij beseft dat niet eens”

 ?? © KAREL HEMERIJCKX ??
© KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium