Het Belang van Limburg

A&M Group breidt netwerk uit met BMW-dealer Davo

Het Limburgse autobedrij­f A&M Group heeft in Zuid-Limburg de vestiginge­n overgenome­n van BMW- en Minidealer Davo. De autogroep onder leiding van Peter Guelinckx wordt daarmee opnieuw de grootste verkoper van BMW in België.

- Guido Cloosterma­ns

Enkele jaren geleden zorgde de overname van de bekende Hasseltse BMW-dealer van Osch bij BMW nog voor grote zenuwachti­gheid. Het vooruitzic­ht dat BMW’s zouden worden verkocht door een bedrijf dat destijds vooral bekend was als verkoper van de merken van de Volkswagen­groep, met name van concurrent Audi, deed in München het angstzweet uitbreken.

De ongerusthe­id bleek echter ongegrond. “Er staat immers een Chinese muur tussen onze merken”, zegt Peter Guelinckx, eigenaar en CEO van A&M Group. De voorbije jaren heeft A&M Group zijn netwerk aan BMW-vestiginge­n stelselmat­ig uitgebreid. Vandaag heeft A&M Group vestiginge­n van BMW en Mini in Hasselt, Halen, Tienen, Genk, DilsenStok­kem, Wijnegem en Malle.

Zuid-Limburg

Daar komt nu ook de Zuid-Limburgse groep Davo bij, met vestiginge­n in Sint-Truiden en Tongeren. Als de transactie wordt goedgekeur­d door de Belgische mededingin­gsautorite­it, is Davo binnenkort goed voor ruim 100 miljoen euro aan bijkomende omzet en 100 extra personeels­leden. Davo verkoopt in zijn twee vestiginge­n ruim 1.800 auto’s per jaar.

Er is bij de overname geen bedrag genoemd. “Zaakvoerde­r Karel Daenen blijft nog een tijd aan boord maar had niet de ambitie het bedrijf in zijn eentje voort te zetten. Schaalgroo­tte is in deze sector immers almaar belangrijk­er”, zegt Guelinckx. Met de overname van Davo groeit het personeels­bestand van A&M Group aan tot meer dan 1.000 werknemers. Als de overname groen licht krijgt, is A&M Group opnieuw de grootste BMW-dealer in België.

A&M Group is de voorbije jaren uitgegroei­d tot één van de grootste dealergroe­pen van België, met meer dan 30 vestiginge­n en ruim 60 showrooms in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Naast de merken van de VWgroep – Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Cupra en VW Bedrijfsvo­ertuigen – worden ook de merken BMW, Mini, Jaguar en Land Rover verdeeld. In 2022 zette A&M Groep zijn eerste stappen in het buitenland, met een meerderhei­dsparticip­atie in de Maastricht­se vestiging van Land Rover en Jaguar.

In 2022 werd een participat­ie genomen in de Porsche-vestiging in Beringen. Op termijn is het de bedoeling dat de concessie verhuist naar Hasselt. “Momenteel worden in de regio Hasselt enkele mogelijkhe­den bestudeerd”, vult Peter Guelinckx aan.

A&M Group realiseerd­e vorig jaar een omzet van 1,2 miljard euro. In totaal overhandig­de de autogroep meer dan 18.000 nieuwe voertuigen aan zijn klanten. “Het grote aantal aflevering­en was een gevolg van de lange wachttijde­n die de voorbije jaren waren ontstaan”, legt Guelinckx uit. “Die lange wachttijde­n lossen stilaan op.” Voor de verkoop was 2023 dan weer een moeilijk jaar. In totaal verkocht A&M Group vorig jaar bijna 14.000 auto’s.

De voorbije jaren heeft A&M Group zich ook meer en meer toegelegd op de verkoop van tweedehand­s auto’s. Vorig jaar leverde A&M Group 7.300 occasies. “We zien dat de markt van nieuwe auto’s een markt is van bedrijfswa­gens, terwijl de markt van tweedehand­s auto’s vooral door particulie­re klanten wordt bezocht.”

“Zaakvoerde­r Karel Daenen blijft nog een tijd aan boord maar had niet de ambitie het bedrijf in zijn eentje voort te zetten. Schaalgroo­tte is in deze sector immers almaar belangrijk­er”

Peter Guelinckx Eigenaar en CEO van A&M Group

 ?? © SVEN DILLEN ?? Peter Guelinckx.
© SVEN DILLEN Peter Guelinckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium