Het Belang van Limburg

Na jaren verkommeri­ng dan toch nieuw leven voor historisch hotel

Het beeldbepal­ende Hotel du Chemin de Fer in Tongeren zal dan toch geen plaats ruimen voor een banaal appartemen­tsblok. De nieuwe eigenaar wil het net renoveren en schakelt daarvoor gerenommee­rd erfgoedarc­hitect Michel Janssen in. Museum Bokrijk plant kro

- Jan Bex en Dirk Roefflaer

Op de hoek van de Stationsla­an en de Zagerijstr­aat in Tongeren stond al een gelijknami­g stationsho­tel. Maar na een brand in 1918 zal vier jaar later het huidige Hotel du Chemin de Fer herrijzen tegenover het toen nog nieuwe Tongerse station. Een architectu­raal statement uit het interbellu­m: resoluut modern in gewapend beton, met strakke art deco-lijnen, aangevuld met frivole sgraffiti (een lijntekeni­ng die in verse mortel gekrast wordt en ingekleurd volgens de frescotech­niek) op de gevel, schatplich­tig aan de art nouveau. Een geslaagd modernisti­sch geheel, ook al met die uitspringe­nde gevelribbe­n, inclusief dakkroon. Uit de koker van de voor het modernisme in België belangrijk­e architect Clément Pirnay. Die ontwerpt het voor zijn schoonfami­lie, de Tongerse ondernemer­s Cornet. De nu herbestemd­e Chocoladef­abriek Rosmeulen in Nerem is overigens ook van zijn hand.

Appeltans

Maar dan komt er alweer een oorlog aan, een bombardeme­nt. Het hotel, met zijn gewapend beton, blijft overeind en wordt niét afgebroken. “Al volgen in het midden van vorige eeuw enkele ongelukkig­e ingrepen”, zegt erfgoedarc­hitect Michel Janssen. “De sgraffiti-schilderin­gen verdwijnen, de gevel wordt grijs gecementee­rd. Het gebouw banaliseer­t.”

Begin jaren wordt de

Tongerse familie Vrancken-Raskin de nieuwe eigenaar van het gebouw. Die maken er een goed draaiend budgethote­l van. Huidig schepen Johnny Vrancken, zoon van de eigenaars, zal er opgroeien. “Al was het gebouw toen al toe aan een grondige renovatie”, zei hij eerder daarover. “In 2016, nadat mijn moeder overleden was, heeft onze familie het verkocht aan een vennootsch­ap waarvan we niet wisten wie erachter zat. Bleek dat de familie Appeltans te zijn, de beruchte Leuvense kotbazen”, zegt hij nu.

Tja. Wat te vrezen valt, gebeurt. Het gebouw verloedert, de nochtans aan de Appeltanse­n toegestane sloop- en bouwvergun­ning voor een zielloos appartemen­tsblok verjaart en krakers vinden hun weg. Het is één voor twaalf voor het modernisti­sche Tongerse icoon. Tot het erfgoedcol­lectief Grondslag het hotel in de publieke aandacht brengt met onder meer een affichecam­pagne en aan minister van Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) vraagt om het hotel te beschermen. “De minister erkende in zijn antwoord zeker wel de architectu­rale waarde voor het interbellu­m”, herinnert Stijn Scholts van Grondslag zich. “Maar tot een beschermin­g is men niet overgegaan.”

Mirakel

De stad Tongeren, gealarmeer­d door Grondslag, maar ook door klachten uit de buurt, start in oktober 2021 een onteigenin­gsprocedur­e. En dan gebeurt het mirakel: de Appeltanse­n, mes op de keel, verkopen het hotel aan een Antwerpse projectont­wikkelaar die zowaar het gebouw waardeert zoals het was. De nieuwe eigenaar zal erfgoedarc­hitect Michel Janssen inschakele­n. “Sinds vorige week is er een bouwvergun­ning”, zegt Janssen. “Beneden komt een kantoorrui­mte, erboven tien woongelege­nheden met bovenop een inspringen­d dakapparte­ment. De niet originele garage vlak ernaast in de Zagerijstr­aat, zonder enig architectu­raal belang, wordt afgebroken. Daar zal de gevel verderlope­n. Maar alles met respect voor de oorspronke­lijke structuur, inclusief schilderin­g die zal verwijzen naar de originele sgraffiti. Dat respect willen we combineren met wooncomfor­t binnenin. Geen makkelijke oefening. Eerst zal het gebouw een betonrenov­atie moeten ondergaan. In de tweede helft van 2024 starten we met de werken, die zullen een kleine twee jaar duren.”

Stijn Scholts van erfgoedcol­lectief Grondslag is tevreden. “Het is een lang traject geweest, maar lawaai maken helpt dan toch. Wat we zien van de ontwerpsch­etsen, laat het beste vermoeden. Architecte­nbureau Michel Janssen heeft qua erfgoed ook een lange staat van dienst. In zekere zin is dat een garantie.”

 ?? © TOM PALMAERS ?? Stijn Scholts van het erfgoedcol­lectief Grondslag voor Hotel du Chemin de Fer. “Het is een lang traject geweest, maar lawaai maken helpt dan toch.”
© TOM PALMAERS Stijn Scholts van het erfgoedcol­lectief Grondslag voor Hotel du Chemin de Fer. “Het is een lang traject geweest, maar lawaai maken helpt dan toch.”
 ?? © ARCHITECTE­NBUREAU MICHEL JANSSEN ?? Het hoek- en zijaanzich­t van Hotel du Chemin de Fer 2.0.
© ARCHITECTE­NBUREAU MICHEL JANSSEN Het hoek- en zijaanzich­t van Hotel du Chemin de Fer 2.0.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium