Het Belang van Limburg

“Ik negeer het racisme, maar accepteer het niet”

Zion Suzuki is ‘back in town’.

- Pieter Vanlommel

Voor de Japanse doelman van STVV was de Asian Cup niet alleen sportief een teleurstel­ling, hij kreeg er ook af te rekenen met racisme. “Ik geef er niets om als mensen me willen beledigen, dat zal nooit een invloed hebben op mijn prestatie.”

Na de uitschakel­ing in de kwartfinal­e met topfavorie­t Japan op de Asian Cup is doelman Zion Suzuki terug in het land. De nummer één van de Kanaries heeft er een bewogen toernooi opzitten, een waarbij hij niet helemaal vrijuit ging bij enkele tegendoelp­unten en ook nog eens racistisch werd bejegend. Op een druilerige ochtend, vlak voor hij weer het trainingsv­eld van STVV opstapt, doet de Japanse Ghanees zijn verhaal. “Mijn prestaties konden beter”, windt Suzuki er geen doekjes om.

Hoe blik je terug op jouw eerste grote toernooi?

“Uitgeschak­eld worden in de kwartfinal­es was niet het resultaat waar we op gehoopt hadden. Ik had meer verwacht. Ik moet uit deze ervaring de nodige lessen trekken voor het vervolg van mijn carrière.”

Op welk vlak moet je lessen trekken?

“Vooral mentaal, maar ook technisch zijn er nog werkpunten.”

Op de koop toe werd je racistisch bejegend op sociale media. Was het de eerste keer dat je daarmee te maken had?

“Nee, het was al eerder gebeurd. Kijk, ik geef er niets om als mensen me willen beledigen, dat zal nooit een invloed hebben op mijn prestaties. Ik negeer het, maar dat betekent niet dat ik het accepteer. Daarom heb ik het ook naar buiten gebracht.”

Het probleem met sociale media is dat iedereen zomaar kan zeggen wat hij of zij wil.

“Dat is zo. Mensen begrijpen niet welke schade ze met zulke commentare­n kunnen aanrichten. Nu, als profvoetba­ller moet je ermee om kunnen gaan als er bepaalde dingen over je geroepen worden. Nogmaals, het had geen invloed op mij. Ik ben altijd met vertrouwen blijven keepen. Het deed ook deugd om vast te stellen dat iedereen me steunde, ook vanuit België. Zo steunden de club en de ploegmaats van STVV me ook massaal via sociale media.”

De bondscoach heeft je ook niet laten vallen.

“Hij is me blijven opstellen en daar ben ik hem dankbaar voor. Ik was er ook op gebrand om mijn kwaliteite­n te tonen, maar dat is jammer genoeg niet helemaal gelukt. Mijn focus gaat nu volledig naar STVV. Ik ben vastberade­n om het vanaf nu beter te doen dan voordien.”

Mensen durven te vergeten dat je nog maar 21 jaar bent. Dat is heel jong voor een doelman.

“Ach, leeftijd mag geen verschil maken, vind ik. Ook al heb ik minder ervaring dan een oudere doelman.”

Heb je tijdens deze moeilijke weken hulp gekregen van iemand, een mental coach bijvoorbee­ld?

“Dat niet, wel heeft (ex-STVV’er, red.) Takehiro Tomiyasu veel op me ingepraat. Takehiro is een heel goede vriend van mij. Hij zei dat elke fout die ik maak een stap is richting een betere doelman worden. En dat ik moet geloven in het proces dat ik doormaak.”

Heb je de wedstrijde­n van STVV gevolgd op de Asian Cup?

“Ja, ik heb ze allemaal gezien. In sommige wedstrijde­n deed het team het geweldig, zoals tegen Gent, maar de laatste wedstrijd was wat minder. Ik ben alleszins klaar om het team te helpen. Vrijdag gaan we vol voor de zege tegen Kortrijk. We hebben ginds kunnen winnen dus moet dat op Stayen ook lukken. Ik wil vooral minder doelpunten slikken. Dat is mijn doel voor de rest van het seizoen.”

“Tomiyasu heeft veel op me ingepraat. Takehiro is een goede vriend. Hij zei dat elke fout die ik maak een stap is richting een betere doelman worden”

Zion Suzuki

 ?? © STVV ?? Zowel Suzuki als Bocat trainden woensdag mee op Stayen.
© STVV Zowel Suzuki als Bocat trainden woensdag mee op Stayen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium