Het Belang van Limburg

Kayembe en Broos grijpen naast Afrika Cup-finale

-

Zowel Genkie Joris Kayembe (DR Congo) als ex-Genkcoach Hugo Broos (ZuidAfrika) moeten vrede nemen met een plekje in de kleine finale van de Afrika Cup.

Kayembe strandde met Congo in de halve finales tegen Ivoorkust. Een volley van Haller (Dortmund) bracht het gastland richting delirium en finale. Toch kan Wouter Vrancken zondag in Mechelen nog geen beroep doen op zijn linksachte­r, Kayembe speelt zaterdag nog de wedstrijd om de derde plaats tegen het Zuid-Afrika van ex-Genk-coach Hugo Broos. Die was in een sensatione­le partij met enkele correcte VARinterpe­llaties heel dicht bij de f inale. Maar Zuid-Afrika strandde na een strafschop­penreeks (1-1, 4-2) tegen Nigeria.

Geen 2-0, wel strafschop

De Nigerianen waren door de uitschakel­ing van Marokko, Senegal en Egypte nog de enige overgeblev­en topfavorie­t en wilden die rol waarmaken. Maar het bleef nagenoeg windstil tot in minuut 65 topspits Victor Osimhen (ex-Charleroi) na een knappe actie een penalty uitlokte. Net als in de groepsfase tegen Ivoorkust was het William Troost-Ekong (ex-Gent) die scoorde: 1-0.

Vijf minuten voor tijd leek het echt einde verhaal te zijn, toen Osimhen de knappe actie van Bright Osayi-Samuel in doel tikte. Maar de VAR had een fout gezien van Antwerp-speler Yusuf in het Nigeriaans­e strafschop­gebied, waardoor de 2-0 afgekeurd werd en in plaats daarvan Broos en co een strafschop kregen. Teboho Mokoena trapte de ZuidAfrika­nen naar verlenging­en.

Daarin leek invaller Terem Moffi (ex-Kortrijk) voor de beslissing te zorgen toen hij op het Zuid-Afrikaanse doel afstormde, maar hij werd foutief afgestopt door Grant Kekana. Die kreeg na een VAR-interventi­e de rode kaart.

Een strafschop­penserie moest de beslissing brengen en daarin toonden de Nigerianen zich koelbloedi­ger dan Zuid-Afrika. Hugo Broos, die in 2017 de Afrika Cup met Kameroen won, greep zo naast zijn tweede finale.

 ?? © AFP ?? Hugo Broos en Zuid-Afrika sneuvelden na strafschop­pen.
© AFP Hugo Broos en Zuid-Afrika sneuvelden na strafschop­pen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium