Het Belang van Limburg

“Wat Boucaut zegt over Vanaken is correct”

- Jürgen Geril, Yanko Beeckman, Valerie Van Avermaet

“Een babyface, maar wel één van de meest verschrikk­elijke spelers in België.” Ex-ref Alexandre Boucaut zei het over Hans Vanaken na diens rode kaart tegen Antwerp omdat hij “fucking pussies” riep naar de scheidsrec­hters. Hoe gespannen is de relatie tussen voetballer­s en refs?

Voor elke match bespreken de refs wie de leiders zijn die voor ellende kunnen zorgen op het veld. Bij Club is dat blijkbaar Vanaken. Bij Gent is Kums soms een lastpak, terwijl Burgess de bad boy is bij Union. Als de arbiter die onder controle houdt, volgt de rest. Dat is de theorie.

Het was voor veel arbiters dus geen verrassing dat ex-ref Alexandre Boucaut op de RTBF hard uithaalde naar Vanaken. “Hij beledigt scheidsrec­hters, is kleinzieli­g en irritant”, klonk het. “Die rode kaart op Antwerp was een cadeau aan alle Belgische scheidsrec­hters.”

Een rondvraag in de arbitragew­ereld leverde ons veel gelijkaard­ige commentare­n op. “Wat Boucaut zegt over Vanaken is 100 procent correct”, aldus een exscheidsr­echter die liever anoniem blijft. “Hij is één van die ambetante voetballer­s die commentaar heeft op elke beslissing tegen zijn ploeg en de ref als pispaal ziet. Sonck was ook zo’n figuur, net als Defour en Hasi.”

Repliceren met pussy

Tegelijker­tijd horen we van verschille­nde voetballer­s dat sommige refs wel heel bazig en autoritair zijn. Boucaut had die reputatie, nu heeft Laforge daar een handje van weg. Bij het minste scheve woordje zwaai(d)en ze met een kaart. Van Driessche heeft de reputatie een glamour boy te zijn, maar tegen hem kan je eens schreeuwen waarna hij terugschre­euwt. De haardroger­methode. Dat vindt Olivier Deschacht geen slechte aanpak. “Ik keur de belediging­en van Vanaken niet goed”, zegt de ex-voetballer. “Maar sommige refs snappen niet goed dat voetballer­s vol adrenaline zitten. Je hartslag gaat richting 200 en op zulke momenten roep je weleens zaken die erg hard zijn. Zeker als je denkt dat je benadeeld wordt. Een arbiter moet dat kunnen plaatsen. Oké, er zijn grenzen. Je moet niemand beledigen door naar zijn familie te verwijzen en je moet al zeker niet racistisch of discrimine­rend worden… Maar heus niet elk scheldwoor­d is beledigend bedoeld. Kijk naar de Premier League. Daar vliegen de fuck yous en fuck-offs dikwijls over en weer, maar dat zijn emotionele reacties. Ik ben overtuigd dat Vanaken die woorden sprak in een opwelling. Wat mij betreft had de ref pussy terug kunnen roepen en gedaan. Hans zou daar zelfs mee gelachen hebben.”

Straattaal

Wie onder hoogspanni­ng staat, loopt vaak te sakkeren. Zo zijn er veel Waalse voetballer­s die geregeld een fils de pute of putain lanceren. Maar in het Frans zijn dat ‘standaard-belediging­en’ die veel mensen gebruiken. Ook fucking pussies kan beschouwd worden als straattaal. Noa Lang brulde het vorig jaar zelfs naar zijn Brugse ploegmaats na een 2-2 tegen Cercle Brugge. Verdient dat dan gele of rode kaarten? In Engeland vinden ze (meestal) van niet.“Fuck off and enjoy the game” is daar zowat een standaardr­epliek van de arbiters zolang het niet de spuigaten uitloopt. Ook in België wordt die techniek soms toegepast. Vorig seizoen zei Jonathan Lardot tegen Union-patron Burgess: “Jij bent de slechtste verdediger ooit.” Volgens insiders is ‘zagen en terugzagen’ de beste manier om stoom af te laten.

Dat zegt ook onze anonieme ex-scheidsrec­hter. “Wie bij mij te veel doordramde, begon ik wat te jennen. Bij een slechte voorzet liep ik dan naast die gast en fluisterde ik: ‘Blijven trainen, hè. Dan komt het wel goed.’ Dat hadden veel spelers liever dan dat ik meteen kaarten trok.”

 ?? © BELGA ?? Vanaken kreeg rood tegen Antwerp omdat hij de refs “fucking pussies” toeriep.
© BELGA Vanaken kreeg rood tegen Antwerp omdat hij de refs “fucking pussies” toeriep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium