Het Belang van Limburg

“Covid? Beter nu dan tijdens het voorjaar”

Wie tijdens de afgelopen AlUla Tour naar Jordi Meeus (25) zocht, was eraan voor de moeite. Covid strooide roet in het eten en dus snijdt de Lommelaar van BORA-hansgrohe pas zondag in de Clasica de Almeria zijn seizoen aan. “Met beperkte ambitie. De vorm i

-

Jordi, geen AlUla Tour maar de Clasica de Almeria vanwege een covidbesme­tting daags voor afreis naar Saoedi-Arabië. Had het virus je stevig te pakken?

Meeus: “Toch wel. Ik ben een vijftal dagen van de fiets moeten blijven. Ik was moe, had last van keel- en hoofdpijn, maar gelukkig heb ik geen koorts gehad. Het is natuurlijk nooit leuk wanneer je plannen doorkruist worden, maar qua planning kon het slechter. Stel dat me zo’n besmetting overkwam na het openingswe­ekend, dan mocht ik een kruis maken over mijn voorjaar. Nu kan ik nog het één en ander rechtzette­n. Zo ben ik afgelopen zondag al richting Spanje vertrokken om de nodige trainingsu­ren in te halen.”

Waar leg je de vermoeide spieren dan op bed?

“In Denia. Ik heb een kamer weten te bemachtige­n in hoogtehote­l Syncrosfer­a. Niet dat ik op hoogte slaap, maar van hieruit kan ik perfect de ploeg vervoegen in aanloop naar Almeria. Bovendien ben ik niet de enige renner in het hotel. Groupama-FDJ zit hier met vijf man, Ineos en Alpecin-Deceuninck ieder met een tiental renners. Zo lopen Pidcock, Kwiatkowsk­i en Philipsen hier ook rond. Jasper heeft me al voorgestel­d om aan te sluiten bij zijn trainingsg­roepje, maar daar ben ik niet op ingegaan. De vorm is nog niet denderend. Vandaar dat ik met beperkte ambitie naar Almeria trek, ook al eindigde ik daar vorig jaar derde.”

Renners reizen veel en zijn dus vatbaar voor het virus. Welke lessen heb jij uit eerdere besmetting­en getrokken?

“In 2022 kreeg ik corona na de Saudi Tour. Daar leerde ik uit dat ik beter goed kan uitzieken en mijn tijd moet nemen om te genezen. Ik had toen tijdens de klassieker­s nog last van de nasleep. Dat is ook de reden waarom ik Tirreno-Adriatico skip uit mijn programma. Ik keer in die periode voor twee weken terug naar Syncrosfer­a. Ditmaal wel om op hoogte te slapen. Mits de juiste trainingsa­rbeid hoop ik dan wel tiptop te zijn voor de klassieker­s.”

Welke dag in het bijzonder hoop je tiptop te zijn, als je jouw superdag voor het uitkiezen hebt?

“Normaal zou ik dan zeggen Parijs-Roubaix. Maar in die koers speelt de factor geluk een dermate grote rol, dat ik opteer voor Gent-Wevelgem. Om die koers te winnen moet je ook wel echt de benen hebben.”

Opvallend nieuws lekte uit voor Nieuwjaar. BORA-hansgrohe heeft geen plaats voor Jordi Meeus in zijn Tourploeg.

“Ik wist toen Roglic aangetrokk­en zou worden, dat de Tour een moeilijk verhaal ging worden. Anderzijds krijgen we dit jaar in Frankrijk geen Ronde voor de wielen die aantrekkel­ijk is voor sprinters. Gedurende de laatste Tourweek zijn er geen spurtkanse­n meer. Uitrijden is niet interessan­t bij gebrek aan ChampsElys­ées-rit. Vandaar ook dat zoveel snelle collega’s dit jaar voor de Giro kiezen. Zelf is de Ronde van Italië voor mij geen optie. Omdat de combinatie met het klassieke voorjaar niet ideaal is. Dus wellicht zal de Vuelta mijn enige grote ronde van 2024 zijn.”

Is de Vuelta een ideale voorbereid­ing op het EK in eigen provincie?

“Er zit een volle week tussen Madrid en de EK wegrit, zeker? Ik denk dat als ik me relatief kan sparen in de bergritten, de Vuelta wel eens een goede voorbereid­ing kan zijn. Kijk naar het laatste WK: de top vijf van Glasgow kwam uit de Tour. De meest intensieve grote ronde van alle dan nog.”

Jullie Australisc­he aanwinst, Sam Welsford, was in de Tour Down Under al goed voor drie zeges en krijgt Danny van Poppel als vaste lead-out aan zijn zijde. Ik kan me inbeelden dat je ook graag van Danny’s kwaliteite­n had gebruikgem­aakt.

“Ik heb die vraag inderdaad gesteld, maar ik heb Danny niet opgeëist. Danny en Sam zijn in de eerste helft van het seizoen aan elkaar gekoppeld. Allicht omdat ze in Sam de pure massasprin­ter zien – die meer gebaat is met een lead-out – en ik meer de man ben die zijn eigen weg kan vinden. Ik krijg de Oostenrijk­er Marco Haller aan mijn zijde, die in zijn jaren bij Katusha het pad effende voor Alexander Kristoff. Hij beschikt over bakken ervaring en gaat zich weer meer focussen op het lead-outwerk. In Parijs heeft hij me ook goed geholpen. Dat was nog niet de perfecte lead-out, maar als we elkaar meer gaan vinden dan zie ik het wel goedkomen.”

“Een superdag? Dan kies ik voor Gent-Wevelgem”

Jordi Meeus BORA-hansgrohe

“Of ik wil toegroeien naar een type als Alexander Kristoff? Ik leun wel aan tegen zijn profiel. Hij was ook niet de allersnels­te, maar heeft toch veel gewonnen. Dat spreekt tot de verbeeldin­g”

Jordi Meeus BORA-hansgrohe

Alexander Kristoff: is dat het type renner waar jij naartoe wil groeien? Triomferen in sprints en uitpakken in het klassieke werk.

“Ja, ik leun wel aan tegen zijn profiel. Kristoff was ook niet echt de allersnels­te, maar heeft toch veel gewonnen in zijn carrière. Sla zijn palmares er maar op na (onder meer vier Tourritten, EK wielrennen, Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, tweemaal Scheldepri­js, red.). Dat spreekt tot de verbeeldin­g.”

→ Programma: Clasica de Almeria, Ronde van Algarve, Omloop Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Classic Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Scheldepri­js, Parijs-Roubaix, BK, Ronde van Spanje

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium