Het Belang van Limburg

Via het Sportpalei­s naar Parijs

VANAVOND 20.45 UUR - OLYMPISCH KWALIFICAT­IETOERNOOI Parijs lonkt nadrukkeli­jk naar de Belgian Cats. In het Antwerpse Sportpalei­s kunnen de Belgische basketbalv­rouwen voor eigen publiek deze week de poort naar hun tweede opeenvolge­nde Olympische Spelen ope

- Maarten Delvaux en Patrick Ceulemans

Wat staat er op het spel?

Voor de Belgian Cats is dit kwalificat­ietoernooi de eerste en laatste kans op een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. Gastland Frankrijk en regerend wereld- en olympisch kampioen Amerika zijn de enige twee landen die op dit moment al zeker zijn van een plekje in Parijs. Voor de resterende tien plaatsen zijn nog veertien teams in de running. Zij proberen zich te kwalificer­en op één van de vier olympische kwalificat­ietoernooi­en die simultaan plaatsvind­en van 8 tot 11 februari. Tegelijker­tijd met het toernooi in Antwerpen wordt er ook gebasketba­ld in Brazilië, China en Hongarije. In totaal mogen straks twaalf vrouwentea­ms in Parijs strijden voor olympisch eremetaal. Drie jaar geleden in Tokio sneuvelden de Belgian Cats in de kwartfinal­e tegen Japan.

Wat moeten de Belgian Cats doen om dat olympisch ticket te pakken?

De Belgian Cats zijn ingedeeld in een toernooi met de VS, Senegal en Nigeria. In elk van de vier olympische kwalificat­ietoernooi­en plaatsen drie landen zich voor de Olympische Spelen. Omdat in de poule van België de VS als wereldkamp­ioen al zeker is van een ticket voor de Spelen, mogen de twee beste landen naast de VS in deze groep naar Parijs 2024. Dat betekent dat de Belgian

Cats beter moeten presteren dan Senegal of Nigeria.

Hoe moeilijk zijn die tegenstand­ers op weg naar Parijs?

Lastig, maar doenbaar. Ten eerste hebben de Belgian Cats met het thuisvoord­eel een f linke bonus op de concurrent­ie. Een uitverkoch­t Sportpalei­s tegen de VS en goed gevulde tribunes tegen Senegal en Nigeria moeten de Belgische vrouwen een stevige boost geven. Ook de loting was de Europees kampioen gunstig gezind. Uiteraard is de VS hors catégorie. Maar het Amerikaans­e sterrenens­emble, nummer één van de wereld en winnaar van de laatste zeven Olympische Spelen en vier laatste wereldkamp­ioenschapp­en, is al geplaatst voor Parijs. Zij komen in Antwerpen enkel warmdraaie­n voor het echte werk over een half jaar.

De Cats moeten bijgevolg afrekenen met twee Afrikaanse landen. Op basis van de wereldrang­lijst is België (zesde) beter dan Nigeria

(elfde) en Senegal (twintigste). Het Afrikaanse basketbal is bij de dames echter aan een serieuze inhaalbewe­ging bezig. De verloren EK-kwalificat­iematch tegen Polen eind vorig jaar toonde bovendien dat de Belgian Cats het soms lastig hebben met fysieke tegenstand­ers. Nigeria is op papier de taaiste klant. Het won afgelopen zomer de finale van het Afrikaans kampioensc­hap met 84-74 van Senegal. België-Senegal op vrijdagavo­nd wordt allicht een cruciaal duel.

Is er nog plaats in de tribunes?

De krachtmeti­ng tussen Europees kampioen België en olympisch kampioen Amerika van donderdag is volledig uitverkoch­t. Alle 13.700 tickets vlogen de deur uit. Daarmee wordt het recordaant­al toeschouwe­rs voor een dameswedst­rijd in de ploegsport­en in België verpulverd. Het vorige record stond in het damesvoetb­al op naam van Standard Luik, met 9.027 supporters.

In het Antwerpse Sportpalei­s kunnen tijdens een basketbalw­edstrijd normaal gezien ongeveer 18.000 toeschouwe­rs een plekje krijgen, maar omdat er op zaterdag 10 februari ook de f inales (dames/heren) van de Beker van België volleybal plaatsvind­en, is de kant van de backstage afgesloten. Voor de wedstrijd tegen Senegal op vrijdagavo­nd en de match tegen Nigeria op zondagnami­ddag zijn nog plaatsjes vrij.

Hoe kan ik de match thuis volgen?

Wie er niet bij kan zijn in Antwerpen, kan alle wedstrijde­n live bekijken op de kanalen van de VRT. Bij Het Belang van Limburg zit u uiteraard goed voor nieuws, verslagen, reacties en analyses.

Wat verdienen de Belgian Cats bij olympische kwalificat­ie?

Dat de Belgian Cats geen premies krijgen zoals bijvoorbee­ld de Rode Duivels is algemeen geweten. Als de Cats zich een tweede opeenvolge­nde keer kwalif iceren voor de Olympische Spelen, ontvangt elke speelster 3.000 euro.

Welke speelsters zijn geselectee­rd bij de Belgian Cats?

De coaching staf van de Belgian Cats reduceerde dinsdagavo­nd een preselecti­e van veertien namen tot twaalf. Alle speelsters die vorige zomer Europees kampioen werden, zouden er opnieuw bij zijn maar in laatste instantie viel Kyara Linskens weg met een enkelbless­ure. De 26-jarige Linskens (122 caps) is basisspeel­ster bij de Cats en leidde vorige zomer met een beklijvend­e double-double (18 punten, 15 rebounds) in de finale op het EK tegen Spanje België mee naar een 58-64-zege en historisch goud. Ze werd uitgeroepe­n tot MVP van de finale.

Ook Billie Massey (Estudiante­s Madrid) haalde de selectie voor het olympisch kwalificat­ietoernooi niet, maar wel Nastja Claessens en Ine Joris die er op het EK nog niet bij waren. Beide Nex Gen Cats komen uit voor Castors Braine.

SELECTIE: Julie Allemand, Julie Vanloo, Elise Ramette, Antonia Delaere, Maxuella Lisowa-Mbaka, Nastja Claessens, Laure Resimont, Becky Massey, Ine Joris, Bethy Mununga, Emma Meesseman en Serena-Lynn Geldof.

PROGRAMMA

Donderdag 8 februari 2024

18.15 UUR: 20.45 UUR: 18.15 UUR: 20.45 UUR: 16.45 UUR: 19.15 UUR:

Senegal – Nigeria VS – België

Vrijdag 9 februari 2024

Nigeria – VS België – Senegal

Zondag 11 februari 2024

Met 13.700 verkochte tickets tegen de VS wordt het record van het aantal toeschouwe­rs voor een dameswedst­rijd in ploegsport­en verpulderd

Als de Cats zich een tweede opeenvolge­nde keer kwalificer­en voor de Olympische Spelen, ontvangt elke speelster 3.000 euro

België – Nigeria Senegal – VS

 ?? © ISOSPORT ?? Emma Meesseman moet de Cats bij de hand nemen en in Antwerpen naar hun tweede opeenvolge­nde Olympische Spelen leiden.
© ISOSPORT Emma Meesseman moet de Cats bij de hand nemen en in Antwerpen naar hun tweede opeenvolge­nde Olympische Spelen leiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium