Het Belang van Limburg

Wouter (25) ruilde Nieuw-Zeelandse voor Belgische arbitrage

Na een verblijf van vijf jaar in NieuwZeela­nd maakte Wouter Bollen afgelopen weekend zijn debuut in de Belgische voetbalarb­itrage. Niet zo heel bijzonder, zegt u? Toch wel, want zijn refcarrièr­e startte hij “Ze hebben daar meer respect voor de scheidsrec­h

- Rudi Smeets

“I have no hesitation in recommendi­ng Wouter.” Getekend Russell Jones, referee developmen­t officer zeg maar de scheidsrec­htersbaas - van de regio waar Wouter Bollen wedstrijde­n leidde. Na die aanbevelin­g volgt een uitgebreid­e opsomming van de kwaliteite­n van de 25-jarige Hamontenaa­r: graag gezien door de spelers, een empathisch­e en consistent­e arbitrages­tijl, een uitstekend­e fysieke conditie,…

“Dat was een mail die werd gestuurd naar Voetbal Vlaanderen om te zeggen dat ik de capaciteit­en heb om ook in België arbiter te worden”, preciseert hij. “Vorige zondag f loot ik mijn allereerst­e wedstrijd in ons land: AchelOlmen bij de U15. Geen problemen gehad, alles verliep vlot. Ik word goed begeleid door de mensen van scheidsrec­htersgewes­t Noord-Limburg.”

Hoe word je in godsnaam scheidsrec­hter in Nieuw-Zeeland?

“Door mijn werk. Ik studeerde orthopedie aan Thomas More in Geel en kreeg de kans om voor mijn stage naar Nieuw-Zeeland te gaan. Een leuk avontuur voor vijftien weken, dacht ik. Maar na die periode boden ze me op mijn stageplaat­s een job aan. Dat was bij g20 Orthotics in Palmerston, een familiebed­rijf met een vijftienta­l werknemers. Eén van mijn collega’s was Mark Rule, die als assistent de Olympische Spelen in Tokio en het WK in Qatar meemaakte. ‘Waarom word je geen scheidsrec­hter?’, vroeg hij. Ik voetbalde op dat moment bij een lokale ploeg, zoals ik dat vroeger op recreatief niveau deed bij KFC Hamont 99. Ik moest even over zijn vraag nadenken, maar na wat wikken en wegen leek het me een goed idee.”

En lukte het meteen?

“Heel goed zelfs. Ik combineerd­e de arbitrage nog een tijdje met voetballen, maar door blessures wilde mijn lichaam niet meer helemaal mee. Daarom koos ik uiteindeli­jk voluit voor het scheidsrec­hteren. Ik was ook assistent in de vrouwencom­petitie. In Nieuw-Zeeland wordt net als overal weleens op de arbiter gefoeterd, maar ze zijn er zich veel meer van bewust dat voetbal zonder ref niet mogelijk is. NieuwZeela­nders redeneren heel pragmatisc­h: als we geen scheidsrec­hter hebben, moeten we het zelf doen.”

Na vijf jaar terug naar België…

“Dat was aanpassen. In NieuwZeela­nd gaat het er allemaal iets relaxter aan toe. Ik ben terug sinds begin december en werk nu voor een Belgisch orthopedis­ch bedrijf. Het is zeker geen nine-tofivejob, maar daar was ik ook niet naar op zoek. Dankzij mijn buitenland­s avontuur ben ik heel f lexibel geworden.” 3C: KMR Biesen B 1 - Wiemismeer 1 DOELPUNTEN: 3’ Vanalken 0-1, 24’ Stassen 1-1. (edst)

4B: Lindelhoev­en B 5 - Kadijk B 2 DOELPUNTEN: 31’ Vrolix 1-0, 47’ Dingenen 2-0, 60’ Deferm 3-0, 66’ Karafilosk­i 3-1, 74’ Masumbuko Kalala 3-2, 76’ Vrolix 4-2, 81’ Hellings 5-2. (dg)

4C: Boorsem B 5 - ’s Herenelder­en B 0 DOELPUNTEN: 8’ Bouwens 1-0, 22’ Cardito 2-0, 35’ en 60’ Hauben 3-0 en 4-0, 85’ Schoenmaek­ers 5-0 (owngoal). (ms) 1E: Bregel-Gruitrode (20.00u)

2B: KFC Hamont-Lindelhoev­en (20.00)

3B: Kaulille-SLW Maaseik (20.00u)

3C: E. Mech. a/d Maas-Moelingen (20.00u) 4A: Zelo Halen B-Torpedo B (20.00u)

4B: KFC Hamont B - Eksel B (19.45u)

BOCHOLT: Thomas Azevedo heeft zijn overeenkom­st bij Bocholt (2e Afd. VV) met één seizoen verlengd. Seppe Brulmans heeft nog een doorlopend contract.

HERKOL: In onderling overleg besloten trainer Bart Peeters en club om na dit seizoen de samenwerki­ng te stoppen.

KATTENBOS: Om de degradatie­strijd te winnen legt Kattenbos (2B) per direct Joey van Casand (Una) en Nassim Achenteh (FC Eindhoven) vast.

HO HEIDE: Het 2-4-verlies van HO Heide tegen DH Jeuk betekende meteen de eerste thuisneder­laag voor de Hasselaren dit seizoen. Robin Roussard kende een zeer ongelukkig­e invalbeurt, hij moest na nauwelijks vijf minuten spelen geblesseer­d afhaken met een (zware?) knieblessu­re.

MUNSTERBIL­ZEN: Munsterbil­zen (2A) heeft met Stjomme Nijst (STA Genk) een tweede aanwinst gerealisee­rd voor volgend seizoen.

ZELO HALEN: Bij Zelo Halen A (4A) heeft coach Brian De Ryck na de 0-8-nederlaag tegen Kolonie zijn ontslag gegeven. De coaching wordt deze week overgenome­n door Wesley Thomas.

“In Nieuw-Zeeland gaat het er allemaal iets relaxter aan toe”

Wouter Bollen

 ?? ??
 ?? © DICK DEMEY ?? Wouter Bollen floot vorig weekend zijn allereerst­e wedstrijd in België.
© DICK DEMEY Wouter Bollen floot vorig weekend zijn allereerst­e wedstrijd in België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium