Het Belang van Limburg

Eén kilometer afsluiting en cameranetw­erk rond vernieuwde snelwegpar­kings in Diepenbeek

Tegen eind 2024 moeten de snelwegpar­kings aan beide zijden van de E313 in Diepenbeek fors uitgebreid worden. Vooral de ruime vrachtwage­nparking en de uitrusting met sanitaire voorzienin­gen vallen op. En het enorme hekwerk met camerabewa­king rondom de hele

- Dirk Jacobs

Achter het al bestaande laadstatio­n voor elektrisch­e voertuigen komt een parkeerpla­ats voor 46 vrachtwage­ns - waaronder 3 plaatsen voor vrachtwage­ns met uitzonderl­ijk lange aanhangers 3 bussen, 30 auto’s, 16 moto’s en 5 lichte bestelwage­ns of auto’s met caravan. Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD): “Beide parkings worden uitgerust met sanitaire voorzienin­gen, houten speeltoest­ellen en een afgesloten hondenweid­e waardoor het comfort er gevoelig toeneemt.”

“Wij zijn vooral tevreden dat er geluisterd is naar de verzuchtin­gen van de buren die zich ongerust maakten over de veiligheid in hun buurt”, zegt Diepenbeek­s schepen Jan Bynens (N-VA). “Er komt rondom beide parkings een afsluiting van in totaal een kilometer. Bovendien worden de beide parkeerzon­es uitgerust met een cameranetw­erk, wat de vroegere bedenkelij­ke omschrijvi­ng van deze parkeerpla­atsen definitief tot het verleden moet doen behoren.”

“Beide parkeerzon­es worden uitgerust met een cameranetw­erk, wat de bedenkelij­ke omschrijvi­ng van deze parkeerpla­atsen definitief tot het verleden moet doen behoren”

Jan Bynens (N-VA) Schepen Diepenbeek

Wadi’s en bomen

“Aan beide zijden van de autostrade voorzien we ook in een waterzuive­ring van de sanitaire blokken en een waterbuffe­ring in wadi’s”, zegt Peeters. “De verharding­en van de parkeerzon­es wordt bovendien maximaal met waterdoorl­atende materialen uitgevoerd.” Er komt ook een groene wand met struiken en er worden hoogstammi­ge bomen aangeplant.

De vernieuwde en uitgebreid­e parking in Diepenbeek is één van de 37 parkeerzon­es in Vlaanderen die worden aangepakt. Het andere Limburgse project, in Tongeren, is inmiddels afgewerkt.

5,2 miljoen euro

“De werken in Diepenbeek kosten 5,2 miljoen euro”, zegt minister Peeters. “Momenteel lopen de grondwerke­n en wordt het archeologi­sch onderzoek dat eind vorig jaar is gestart, verdergeze­t. Eind maart beginnen de nutswerken en de infrastruc­tuuraanleg, als er tenminste geen archeologi­sche vondsten zijn.” Als de weersomsta­ndigheden meezitten, zal de nieuwe parking eind 2024 gebruikskl­aar zijn.

In de marge werd duidelijk dat een servicesta­tion aan beide zijden van de E313 nog steeds voorzien is bij de inplanting van de huidige parkeerzon­es. Wanneer de concessie van het servicesta­tion in Tessenderl­o in 2025 vernieuwd moet worden, komt er wellicht ook meer duidelijkh­eid over de Diepenbeek­se concessie.

 ?? © SVEN DILLEN ?? Vlaams minister Lydia Peeters was aanwezig bij de eerste spadesteek gisterenoc­htend.
© SVEN DILLEN Vlaams minister Lydia Peeters was aanwezig bij de eerste spadesteek gisterenoc­htend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium