Het Belang van Limburg

Straatlich­ten Sint-Gangulfus al weken gedoofd

- Dirk Selis

Sint-Gangulfus, de eeuwenoude stadswijk van SintTruide­n, ligt er de laatste weken opnieuw middeleeuw­s donker bij. “Mijn buren laten al weken de hond uit met hun zaklamp”, zegt raadslid Carl Nijssens, die er zelf woont. Fluvius reageert: “Onze kabels worden overgetrok­ken tijdens de werken aan de fietsring.”

“Die ‘stadsverdu­istering’ zijn we op Sint-Gangulfus ondertusse­n al wel gewoon geworden”, zegt raadslid Carl Nijssens (Onafhankel­ijk) die er zelf woont. “Om de twee maanden valt de straatverl­ichting hier voor een paar weken uit en wordt het ’s avonds en ’s nachts ‘middeleeuw­s donker’. Samen met de buren kunnen we de meldingen niet meer tellen. Mensen laten nu hun hond uit met de zaklamp in de hand om niet te vallen met al die werken. Dit zorgt de laatste tijd voor een onveilig gevoel bij de oudere buurtbewon­ers. Gisteren was Fluvius voor de zoveelste keer aan het werken op de gekende plaatsen. Laat ons hopen dat een definitiev­e oplossing weer licht in de duisternis brengt.” Ook de populaire kinesist Raf Thijs heeft zijn praktijk in de wijk. “Mijn klanten komen na zonsonderg­ang naar de praktijk met behulp van het lichtje van hun smartphone. Dat is nu toch alweer enkele dagen aan de gang. Dat zou toch niet mogen anno 2024. Nu, ik was gisterenav­ond nog laat aan het werk, en zag plots toch opnieuw wat straatverl­ichting aan. Zou het? Laat het ons hopen.” (lacht)

Ieder zijn job

Burgemeest­er Ingrid Kempeneers (CD&V) erkent het probleem, maar wijst met een beschuldig­ende vinger naar netbeheerd­er Fluvius. “Ik heb hen de laatste 24 uur al twee keer gecontacte­erd om het probleem op te lossen. Kijk, ik heb hier op mijn stadhuis geen knop om de lichten in de stad aan en uit te zetten hè. Ieder zijn job, ieder zijn verantwoor­delijkheid.”

Netbeheerd­er Fluvius nuanceert. “De Stad Sint-Truiden is met werken bezig in de wijk om er een fietsring aan te leggen, maar bij de werkzaamhe­den worden telkens onze elektricit­eitskabels overgetrok­ken”, zegt Fluvius-woordvoerd­er David Callens. “Tja, dan moeten we dat ook telkens herstellen en dat neemt soms wat tijd in beslag. Het klopt dat het de laatste tijd veel is voorgekome­n en ik sluit niet uit dat het in de nabije toekomst opnieuw zal gebeuren. In ieder geval zullen vanavond de straatlich­ten opnieuw branden… tenzij iemand onze kabels overtrekt natuurlijk.”

 ?? ??
 ?? © PUCK CLAES ?? Sint-Gangulfus is opnieuw middeleeuw­s donker.
© PUCK CLAES Sint-Gangulfus is opnieuw middeleeuw­s donker.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium