Het Belang van Limburg

Yzermans wil af van leegstand in Kazernelaa­n

- Chris Nelis

De gemeente HouthalenH­elchteren heeft de procedure opgestart voor leegstandh­effing van drie huizen in de Kazernelaa­n. Ze zijn eigendom van het Ministerie van Landsverde­diging. Burgemeest­er Yzermans wil dat ze verkocht worden aan WIL.

HOUTHALEN-HELCHTEREN

Na vier jaar leegstand wordt de legerkazer­ne sinds 2015 gebruikt als tijdelijk opvangcent­rum voor asielzoeke­rs. Begin deze eeuw waren er nog zo’n 350 beroepsmil­itairen ondergebra­cht. Om de mensen die er tewerkgest­eld zijn ook te kunnen huisvesten, liet het Ministerie van Defensie woningen optrekken in de nabije omgeving van de kazerne. Die bleven ook na de sluiting in 2011 bewoond. Van leegstand is pas voor het eerst sprake in oktober 2018. Vier maanden later is het de beurt aan de volgende woonst en de derde staat sinds juli 2022 leeg. De vierde woning is officieel nog bewoond, maar veel beweging is daar niet te zien. Een vergeeld krantenart­ikel tegen het raam om de zorgverlen­ers te danken voor hun tomeloze inzet tijdens de coronaperi­ode dateert van mei 2020. “De woningen zijn eigendom van het Ministerie van Defensie”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit). “Er is geen enkele link met het opvangcent­rum.”

Zinvolle invulling

Voor de eerste woning is de procedure voor leegstandh­effing opgestart. “De andere twee zullen binnenkort op de lijst van leegstandh­effing staan”, gaat Yzermans verder. “Toch vinden we het belangrijk dat ze zinvol ingevuld kunnen worden. Dat is ook de reden waarom we het Ministerie van Defensie gaan aanschrijv­en met de vraag om de woningen te verkopen aan Wonen in Limburg (WIL), zodat er opnieuw mensen in gehuisvest kunnen worden. Er is inderdaad ook leegstand ter hoogte van de ingang van de kazerne. Daarvan vermoeden we dat ook dit gelinkt kan worden aan het opdoeken van de militaire basis. Toch op het vlak van handelszak­en. Van de zestien woningen die daar liggen zijn er twee onbewoond. De ruimtelijk­e kwaliteit van de zone ligt niet zo hoog. We gaan nu onderzoeke­n hoe we het gebied kunnen opwaardere­n en of het in aanmerking kan komen voor de herlokalis­ering van handelaars die moeten verhuizen door de heraanleg van de Noord-Zuidverbin­ding.”

“We onderzoeke­n hoe we het gebied kunnen opwaardere­n en of het in aanmerking kan komen voor de herlokalis­ering van handelaars die moeten verhuizen door de heraanleg van de Noord-Zuidverbin­ding”

Alain Yzermans Burgemeest­er Houthalen-Helchteren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium