Het Belang van Limburg

Ook Bilzen keurt personeels­plan voor nieuwe fusiegemee­nte goed

Ook Bilzen heeft het voorliggen­de personeels­plan of organigram voor de fusiestad Bilzen-Hoeselt uiteindeli­jk goedgekeur­d. Inbegrepen: 15 bijkomende aanwerving­en en een jaarlijkse meerkost van 1,4 miljoen euro.

- Jan Bex en Johnny Geurts

“Met het nieuwe organigram stijgen Bilzen en Hoeselt van de huidige 388 voltijdse betrekking­en naar 403”, zo leidt burgemeest­er Bruno Steegen (Beter Bilzen) het punt in op de Bilzerse gemeentera­ad. “Dat kost afgerond 1,3 miljoen euro. Daarvan gaat 400.000 euro naar het principe ‘gelijk werk, gelijk loon’. In een eerste oefening was er nog sprake van 44 bijkomende functies. Uiteindeli­jk hebben we dat aantal naar 15 gebracht. Met functies die de nieuwe stad echt nodig heeft, zoals IT’ers, willen we onze ambities zoals een goede dienstverl­ening waarmaken. In vorige fusieopera­ties stegen de personeels­kosten gemiddeld met 5,6 procent. Hier zal die meerkost 3 à 4 procent bedragen. Ons doel is de nieuwe ploeg vanaf dag één een organisati­e aan te reiken die zonder kinderziek­tes aan de slag kan.”

Onthouding­en

“Ik ben het quasi met alles eens”, reageert Wouter Raskin van oppositiep­artij N-VA. “Twee belangrijk­e principes onderstree­p ik mee: gelijk loon voor gelijk werk en de waarborg voor arbeidsmob­iliteit. Maar ik ga er niet mee akkoord om nu al te starten met die grote aanwerving­sronde. Dat is een te grote jaarlijkse meerkost van 1,2 à 1,4 miljoen euro. Die beslissing is aan het nieuwe bestuur. Een voorafname op hun beleid is niet netjes. Daarom dienen wij een amendement in die zin in.”

“Ik meende dat we afgesproke­n hadden dat we sinds de fusiebesli­ssing in lopende zaken zouden zijn”, reageert fractielei­der Annick Ponthier (Vlaams Belang). “Dat we dus geen grote beslissing­en zouden nemen. Hiermee legt u het beleid van de volgende bestuurspl­oeg deels vast. Wij zullen het amendement steunen.”

Geen verrassing­en. Wel van Maike Meijers en Fons Caubergh, beiden van Trots, allebei in de meerderhei­d. Meijers stelt vast “dat vooral het bovenkader versterkt wordt. Er is onrust bij het personeel. We mogen niet meer functies invullen dan de strikt noodzakeli­jke. Ik zal tegen het amendement stemmen, maar me onthouden over het organigram.” Collega Fons Caubergh heeft vooral financiële bedenkinge­n. “Het is niet zo dat we zomaar ineens 22 miljoen fusiebonus krijgen”, aldus Caubergh. “De jaarlijkse schuldover­name neemt gaandeweg af. 2031-2032 worden scharnierj­aren. Mijn ervaring zegt me: let op met de financiën. Zeker met de responsabi­liseringsu­itgaven en dure riolerings­werken in Hoeselt.”

Belastingv­erminderin­g

Burgemeest­er Steegen relativeer­t de meerkost. “Van die 1,3 miljoen extra gaat 400.000 euro af voor gelijk loon. Een principe waarmee iedereen het hier eens is. De 200.000 euro outsourcin­gkosten die we nu nog doen, kunnen we met dit nieuwe organigram ook schrappen. Dan rest er nog 700.000 euro. Van de 2,6 miljoen euro jaarlijkse Vlaamse schuldover­name houden we tot 2030 nog altijd 1,8 miljoen euro over voor belastingv­erminderin­gen en nieuwe investerin­gen.”

Uiteindeli­jk steunen alleen N-VA en Vlaams Belang het amendement. Het oorspronke­lijke punt krijgt wel groen licht: alleen Vlaams Belang stemt tegen. N-VA, samen met de twee Trots-raadsleden, onthoudt zich. Waarop een aandachtig­e Yves Croux, burgemeest­er in Hoeselt, opgelucht de zaal verlaat. Daar was de bevalling van het organigram lastiger.

“Ik ga er niet mee akkoord om nu al te starten met die grote aanwerving­sronde. Dat is een te grote jaarlijkse meerkost van 1,2 à 1,4 miljoen euro” Wouter Raskin

Oppositiep­artij N-VA

“In een eerste oefening was er nog sprake van 44 bijkomende functies. Uiteindeli­jk hebben we dat aantal naar 15 gebracht” Bruno Steegen

Burgemeest­er van Bilzen

 ?? © JOHNNY GEURTS ?? De Bilzense gemeentera­ad stemde dinsdagavo­nd na een lang, degelijk debat uiteindeli­jk voor het nieuwe organigram voor fusiestad Bilzen-Hoeselt. Inclusief meerkost.
© JOHNNY GEURTS De Bilzense gemeentera­ad stemde dinsdagavo­nd na een lang, degelijk debat uiteindeli­jk voor het nieuwe organigram voor fusiestad Bilzen-Hoeselt. Inclusief meerkost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium