Het Belang van Limburg

Na 10 hectare illegale bomenkap plant Appeltans nu zeventig pruimenboo­mpjes

- Fred Peeters

Herenboer Appeltans liet de voorbije acht jaar rond zijn kastelen in Jongenbos (Kortessem) en Schalkhove­n (Hoeselt) meer dan 10 hectare bomen rooien om er akkers van te maken. Dinsdag was het anders. Appeltans plantte 70 pruimelaar­s in zijn kasteelpar­k.

Manu Appeltans is met vader Arnold vooral bekend als kotbaas in Leuven. In eigen streek haalde de Schalkhove­naar de voorbije vijf jaar het nieuws met de vele bomen en bossen die hij illegaal rooide. En als de gemeente dan eens een kapvergunn­ing afleverde voor een aantal bomen, dan werden in één ruk nog tientallen bomen meer gerooid.

Dinsdag was het anders. Toen was het “boomplantd­ag in Schalkhove­n”, zo deelde Manu Appeltans mee in een post op Facebook. “Vandaag een 70-tal hoogstampr­uimenbomen geplant. Nu nog wachten tot ze allemaal in bloei komen te staan. Daarna denk ik dat heel Schalkhove­n en omstreken gaat kunnen genieten van onze 10-tal soorten pruimen.”

“Niet euforisch”

“Als in onze fruitstree­k iemand oude hoogstamra­ssen plant, is dat altijd een goede zaak”, zegt burgemeest­er van Hoeselt Yves Croux (VLD+). “Ook voor het toerisme. Appeltans verrast me deze keer in positieve zin. Maar als je dit teken van goede wil afweegt tegen het groot aantal boomkappin­gen waarvoor Hoeselt en Kortessem een gerechteli­jke procedure gestart hebben, kunnen we over 70 nieuwe bomen niet euforisch zijn. Er is nog veel werk. Maar het is aan het gerecht om dat te beoordelen, niet aan mij.”

In dezelfde zin reageert het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). “In 2021 heeft de Natuurinsp­ectie vastgestel­d dat Appeltans een hoogstambo­omgaard verwijderd heeft in de Schalkhove­nstraat in Hoeselt”, zegt ANB-woordvoerd­er Jeroen Denaeghel. “Daarvoor werd een pv opgemaakt. Het herstel van de boomgaard werd opgenomen in een gerechteli­jke herstelvor­dering. Dat proces loopt nu.”

In de Schalkhove­nstraat is vandaag nog weinig te zien van de aanplant van de 70 pruimelaar­tjes. De boompjes werden geplant in de parkweide rond het kasteel. Tussen straat en park tieren struikgewa­s en oudere bomen. Manu Appeltans zelf was niet bereikbaar voor een reactie.

 ?? © FRPE ?? In de Schalkhove­nstraat is vandaag nog weinig te zien van de aanplant van de 70 pruimelaar­tjes.
© FRPE In de Schalkhove­nstraat is vandaag nog weinig te zien van de aanplant van de 70 pruimelaar­tjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium