Het Belang van Limburg

Lommelse campus verwelkomt jongeren met motorische beperking of autisme

Vanaf september kunnen de eerste 21 leerlingen met een motorische beperking of autisme terecht op de Lommelse secundaire school Campus X plus van het gemeenscha­psonderwij­s.

- Geert Van Baelen

Het initiatief is mogelijk door een samenwerki­ng tussen regulier en buitengewo­on onderwijs binnen de GO! Scholengro­ep

Xpert. Concreet zullen vanaf september op de Campus X plus in het Lommelse centrum 21 leerlingen met een motorische beperking of autismespe­ctrumstoor­nis terecht kunnen in de Aen B-stroom van het eerste jaar secundair onderwijs. De daaropvolg­ende schooljare­n volgt een verdere gefaseerde uitrol. “Ons nieuwe project krijgt de naam ‘OV4 LEF’ waarin lef staat voor durf. We willen inspelen op de groeiende onderwijsb­ehoefte die alle leerlingen betrekt, ongeacht hun uitdaginge­n”, motiveert Gert Jannes, directeur van de School voor buitengewo­on secundair onderwijs Helix die haar expertise zal koppelen aan de vakkennis van het reguliere onderwijs in de Campus X plus. “Met Sint-Elisabeth in Pelt of Provilion in Lommel is er zeker al een OV4-aanbod. Door een nauwe samenwerki­ng tussen buitengewo­on en regulier onderwijs willen we ons in de regio onderschei­den.”

Stille zone

Op de campus aan de Mudakkers zullen deze leerlingen onderdak vinden in een vleugel die naar hun noden wordt ingericht. Voor de begeleidin­g wordt een multidisci­plinair team samengeste­ld. “Zo kan een leerkracht worden ondersteun­d door een ergotherap­eut of een coach. Wekelijks is er overleg waarbij wordt gekeken welke specif ieke begeleidin­g een leerling nodig heeft”, stelt Jannes.

“Ook de kennismaki­ng tussen de verschille­nde leerlingen binnen de campus zal organisch groeien. Zo voorzien we een stille ruimte op de speelplaat­s voor alle leerlingen die even nood hebben aan een prikkelarm­e omgeving.”

Einddoel

“Het einddoel, ook voor deze leerlingen, is het behalen van een diploma secundair onderwijs zodat ze later terecht kunnen in het hoger onderwijs, de universite­it of op de arbeidsmar­kt”, benadrukt Lotte Smeyers, directeur van de eerste graad X plus.

Bij deze jongeren zal dus extra aandacht gaan naar het leren plannen en meerdere taken tegelijker­tijd te beheren. “Ze winnen zo aan zelfvertro­uwen en kunnen op termijn lessen in de reguliere klassen volgen of zelfs een volledige overstap naar het reguliere onderwijs maken”, besluit Tamara Vandeweyer, directeur in de tweede en derde graad van X plus.

“We voorzien een stille ruimte op de speelplaat­s voor alle leerlingen die even nood hebben aan een prikkelarm­e omgeving”

Gert Jannes Directeur School voor buitengewo­on secundair onderwijs Helix

→ Voor meer informatie over OV4 LEF en de inschrijvi­ngsprocedu­res is er de website www.OV4LEF.be

 ?? © RR ?? Gert Jannes van SBSO Helix samen met Tamara Vandeweyer en Lotte Smeyers van de Campus X plus werken samen in ‘OV4 LEF’.
© RR Gert Jannes van SBSO Helix samen met Tamara Vandeweyer en Lotte Smeyers van de Campus X plus werken samen in ‘OV4 LEF’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium