Het Belang van Limburg

Brouns wil dienstench­eques duurder maken om loon poetshulp te verhogen

- Farid El Mabrouk

Minister van Werk Jo Brouns (CD&V, foto) wil dat de prijs van dienstench­eques wordt opgetrokke­n en dat de fiscale aftrek ervan wordt geschrapt. Met de opbrengst moeten de lonen van poetshulpe­n worden verhoogd.

Het voorstel van minister Brouns (CD&V) komt er naar aanleiding van de acties in de poetshulps­ector (zie hiernaast), maar de sector zit echter al jaren in de penarie. De bedrijven maken weinig of geen winst en de poetshulpe­n verdienen weinig. De prijs van een dienstench­eque, 9 euro, is al tien jaar lang niet meer aangepast of geïndexeer­d. Gezinnen die er gebruik van maken, kunnen dan nog eens 1,8 euro per cheque fiscaal inbrengen, waardoor een cheque eigenlijk maar 7,2 euro per uur kost.

Fiscale aftrek afschaffen

Brouns pleitte in het verleden al voor duurdere dienstench­eques. Ook bij de begrotings­bespreking­en van september vorig jaar legde CD&V het voorstel op tafel om de fiscale aftrek – ondertusse­n goed voor 200 miljoen van de in totaal 1,6 miljard euro die de Vlaamse overheid voor het systeem op tafel legt – te schrappen. Een verhoging van de prijs van de cheque zelf mag niet van het regeerakko­ord.

Brouns vindt dat de volgende Vlaamse regering de twee moet doen; het fiscaal voordeel afschaffen en de cheque duurder maken. “7,2 euro per uur is gewoon te weinig. Het fiscaal voordeel moet naar de sector gaan, in de eerste plaats om de koopkracht van de huishoudhu­lpen te versterken”, verklaarde de minister gisteren. Hoeveel duurder de cheque moet worden, zegt Brouns niet. Zijn partijgeno­ot Robrecht Bothuyne stelde wel dat met 1 euro per cheque erbij het loon van de werknemers met 7 euro kan worden opgetrokke­n.

Voor de verkiezing­en gebeurt er sowieso niets. N-VA en Open VLD willen er niet van weten. Maar de kans is groot dat de volgende Vlaamse regering de cheques wel duurder maakt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium