Het Belang van Limburg

Eisden-Dorp moet Everest over: RSCA geroemd in Europa, verguisd in België

- Jo Trekels

Eisden-Dorp moet straks de Mount Everest beklimmen in de kwartfinal­e van de Beker van België. Het grote RSCA Futsal komt op bezoek. De profploeg met het grootste budget, 13 (ex-)internatio­nals, een uitpuilend­e prijzenkas­t... Maar ook veel… Hoe zit dat?

haters.

In 2014-2015 pakte (toen nog) Halle-Gooik zijn eerste titel. Intussen staat de teller op 19 nationale prijzen. Het team verloor in België voor het laatst precorona, speelde de Final Four van de Champions League, telt 13 profspeler­s, staat zevende op de UEFA-ranking, en werd pas door Futsal Planet verkozen bij de 10 grootste futsalclub­s ter wereld. Hoe schopte een lokaal clubje het in 20 jaar tot de wereldtop? “De opstart van onze businesscl­ub was cruciaal”, licht manager Lieven Baert toe. “Sponsors vereenzelv­igen zich graag met winnaars en sluiten deals op de tribunes. Sportief kozen we ervoor om niet meer met veldvoetba­llers, maar enkel met zaalvoetba­llers te werken. En om meer te trainen, tot 8 keer per week. Ook voor de jeugd en dames werken we nu met verplichte trainingsu­ren. Dat maakt het verschil. Herentals, Charleroi… drijven het ritme ook op. Tweedeklas­ser Standard Luik komt eraan. Ik had dat eerder verwacht. Er zijn ook teams die twee keer per maand trainen en toch profbedrag­en betalen... Nochtans bewijzen Finland en WK-ganger Frankrijk dat je op korte termijn de ommezwaai kan maken. Zij staken ons voorbij inzake profession­aliteit en… prestaties.”

Respect

Krijgt de club internatio­naal lof, dan hoort Baert in ons land vaak dat zijn RSCA “het Belgische futsal kapotmaakt”. “Nochtans willen we niet liever dan het totale niveau opkrikken”, oppert Baert. “Ons budget steekt wellicht de ogen uit. Maar het is echt niet zo buitenspor­ig. En al helemaal niet aan de Europese top. Mensen vergeten dat toen we onze eerste titel pakten, we lang niet het hoogste budget hadden. Het is vooral de keuze voor meer trainen - en dus minder veldvoetba­l - die rendeert. Begrijp me niet verkeerd. Ik heb alle respect voor hoe pakweg Eisden-Dorp het doet. De resultaten die zij halen met een beperkt budget en lokale jongens, bewijst dat Guy Beckers en co uitstekend werk leveren. Net als Petros Papanicola­ou, na onze Luca Cragnaz wellicht de meest talentvoll­e coach van het land, in Hasselt. Zij doen het knap op hun manier, wij op de onze. Maar waarom moet de onze negatief ervaren worden?”

→ Vanavond 21 uur: ZVK Eisden-Dorp RSCA Futsal (kwartfinal­e Beker van België)

 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? RSCA Futsal dit seizoen in actie op bezoek bij Full Hasselt.
© BOUMEDIENE BELBACHIR RSCA Futsal dit seizoen in actie op bezoek bij Full Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium