Het Belang van Limburg

Het beeld van de week Duwkracht

-

Er was een tijd waarin stoere rock- en punkbands omwille van de promotione­le foto’s poseerden op verroeste treinspore­n, als ware het de ideale setting om het maatschapp­elijk verval en de trieste economisch­e werkelijkh­eid in de verf te zetten. Dat was ergens begin jaren tachtig, en jawel, ook ondergetek­ende begaf zich regelmatig spoorwaart­s. Want dat hoorde zo. Hey, ook The Clash deed het op die manier, en wie waren wij opdat we… enz. Dichter bij huis gold hetzelfde voor The Scabs, al waren die van Diest, waar - zo is algemeen geweten - het economisch weefsel nog een stuk zwakker was. Inmiddels gaat het al bij al een stuk beter met het maatschapp­elijk verval en zijn dergelijke foto’s een zeldzaamhe­id. Echt waar, ik begon ze al te missen.

Beeldspraa­k was dus erg opgetogen toen gisteren dit beeld verscheen. Een minister, een burgemeest­er, een schepen van toerisme en nog twee mensen die ik niet meteen kan thuisbreng­en, stelden aan het station van As de toekomstig­e toegangspo­ort tot het nationaal park voor. En voor wie die locatie een beetje kent: dan kan je moeilijk doen alsof de treinen en de spoorrails er niét zijn. Dus kom je al snel tot een fotoshoot met treinen. En verroeste rails. En graffiti. Een andere aanpak zou raar zijn. Beeldspraa­k kan zich de korte conversati­e zo voorstelle­n.

Fotograaf: “Efkens kijken… Hmm, misschien daar achter aan die wagon iets?”

Schepen van toerisme: “Kweenie hoor. Ik moet hier het toerisme promoten. Gaan de mensen niet denken dat As één verroeste nest is, met graffiti en al en zo? Terwijl we ook hele knappe natuur hebben, die...”

Burgemeest­er: (onderbreek­t)

“Wacht effe, die graffiti hebben we onlangs zelf laten aanbrengen, weet je nog wel? Omdat we dat jong en fris en hip vonden. Nu niet moeilijk gaan doen. De fotograaf heeft vast een leuk beeld in gedachten. Toch?”

Fotograaf: (kucht) “Awel ja, zoiets toch. Ik dacht dus om jullie achter die trein…”

Burgemeest­er: “… te laten duwen? Goed idee. Op die manier zien de mensen dat wij duwers zijn.”

Schepen: “Van treinen. Die al jarenlang stilstaan.”

Burgemeest­er: “Kom kom. Ik moet denken aan duwkracht. Dat is stuwkracht, maar dan anders. Misschien vindt de minister dat geen goed idee. Zuhal?”

Minister: “O jawel, ik vind het allemaal prima. Als het maar vooruit gaat. Ik heb weinig tijd en moet nog een afvaardigi­ng van boeren gaan toespreken, en daarna nog iets met INEOS.”

Fotograaf: “Voilà, we gaan het hier kort houden. Dus, Zuhal, als ik Zuhal mag zeggen?…”

Minister: “Geen probleem. Zeg gerust Zuhal. Ik ben de enige minister die je met de voornaam kan aanspreken. Ik vind dat prima.”

Fotograaf: “Ben ook, denk ik.” Minister: “Ben?” Fotograaf: “Ben Weyts. Die toch ook. Dat is toch ook gewoon Ben, niet?

Schepen: “Jongens en meisjes, we wijken een beetje af. Kunnen we die foto maken?”

Fotograaf: “Inderdaad. Sorry. Dus Zuhal op de voorgrond, en f link duwen.”

Burgemeest­er: “Sta ik hier wel goed? Want op deze manier lijkt het alsof ik amper duw.”

Minister: “Ik moet echt vertrekken mannekes.”

Fotograaf: “Het is helemaal goed zo. En… KLIK!”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium