Het Belang van Limburg

Achelse kocht eigen huis terug én moet nu renoveren

-

Vier jaar na de verkoop kocht Marianne Hospel uit Hamont-Achel vorig jaar haar ouderlijk huis terug. Had ze het in die periode gehouden, was er niets aan de hand. Maar nu is ze wettelijk verplicht grondig energetisc­h te renoveren. “Geloof me, het is een doolhof.”

Amper vier jaar was Marianne toen haar gezin vanuit Nederland naar Achel verhuisde. “Mijn ouders kochten er een bouwgrond en zetten er in 1974 een huis op”, vertelt Marianne. “Daar heb ik gewoond, tot ik na mijn studies naar Groot-Brittannië ben verhuisd.”

In 2015 overleed haar moeder, drie jaar later haar vader. Voor Marianne en haar broer zit er niets anders op dan het ouderlijk huis op de markt te brengen. “We hebben het in 2019 verkocht aan een makelaar, die er zelf een tijdje in woonde en het daarna verhuurde”, vertelt ze.

Een hoofdstuk leek afgesloten. Tot Marianne in oktober 2022 voor een uitvaart in België moest zijn. Net op dat moment kreeg ze te horen dat het huis in Achel te koop stond. “Na 33 jaar in Groot-Brittannië speelde ik al langer met het idee om terug te komen. Ik heb een afspraak gemaakt voor een bezichtigi­ng, ook al kende ik het huis wellicht beter dan de makelaar. Maandag was de uitvaart, dinsdag de rondleidin­g en daarna heb ik een bod gedaan. Met succes.”

Doolhof

De verkoop zelf raakt pas afgerond in 2023. En aangezien het huis een energielab­el F heeft, is het gebonden aan de renovatiep­licht. Marianne moet bijgevolg binnen de vijf jaar renoveren tot minstens label D. “Ik was me wel bewust van die wetgeving, maar ik had niet de tijd om me te verdiepen in de kostprijs van zo’n renovatie. Sinds de zomer ben ik bezig met het opvragen van offertes. In december is de kelder geïsoleerd, in januari de zolder. Begin mei komen de nieuwe ramen en deuren. Gelukkig zijn er nog premies. Maar geloof me: het is een doolhof. Die renovatiep­remies veranderen regelmatig en iedereen vertelt iets anders.”

“Het is een doolhof. Die renovatiep­remies veranderen regelmatig en iedereen vertelt iets anders”

Marianne Hospel

Marianne is alleenstaa­nde en werkt als zelfstandi­ge kok aan huis. Een job die ze na haar terugkeer in België opnieuw van nul moest opstarten. Intussen lopen de kosten voor de renovatie op. “Ik krijg gelukkig wat financiële hulp van m’n broer, want het is niet gemakkelij­k”, geeft ze toe. “Ik ben heel milieubewu­st en sta dus wel achter het idee van die renovatiep­licht. In Engeland bijvoorbee­ld zijn ze zo ver nog lang niet. Het probleem is wel dat je heel moeilijk kan voorspelle­n hoe hoog die kosten gaan zijn. Zo kan je je echt wel in de problemen werken.”

 ?? © DICK DEMEY ?? Marianne Hospel kocht haar ouderlijke woning terug, maar is nu wel verplicht die te renoveren.
© DICK DEMEY Marianne Hospel kocht haar ouderlijke woning terug, maar is nu wel verplicht die te renoveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium