Het Belang van Limburg

Groen wil geen steun voor aankoop, wel voor huur van elektrisch­e auto

- Liliana Casagrande

Voor zo’n 100 euro per maand een elektrisch­e auto leasen? Volgens Bright Adiyia, lijsttrekk­er van Groen in Limburg voor het Vlaams Parlement, kan het. “Met het budget dat de Vlaamse regering dit jaar uittrekt aan premies kan je dubbel zoveel fossiele auto’s vervangen door elektrisch­e.”

De Vlaamse regering geeft een premie van 5.000 euro voor de aankoop van elektrisch­e auto’s die minder dan 40.000 euro kosten en na 1 januari zijn ingeschrev­en. “Als je het anders aanpakt, kan je met diezelfde 20 miljoen euro die de Vlaamse regering dit jaar hiervoor uittrekt, in diezelfde tijdsspann­e twee keer zoveel fossiele auto’s vervangen door elektrisch­e”, zegt Bright Adiyia. Groen stelt voor om - naar analogie met Frankrijk - in plaats van de aankoop, de huur van een auto te subsidiëre­n. “Zo kunnen mensen die geen geld hebben voor de aankoop van een elektrisch­e auto, toch elektrisch rijden. Want nu komt die premie van 5.000 euro ook terecht bij mensen die dat niet nodig hebben.”

“Wij willen ons beperken tot het ondersteun­en van mensen die geen eigen wagen kunnen kopen en die minder verdienen dan het mediaan inkomen. Zij kunnen een tussenkoms­t krijgen bij het leasen van een kleine elektrisch­e auto zoals Dacia Spring, Citroën C3 of Peugeot 208. De tussenkoms­t voor de leasing bepalen we op basis van het inkomen: wie minder heeft, betaalt minder voor de leasing. Op deze manier vermijden we een alles-of-nietseffec­t. In plaats van een premie uit te delen aan mensen die zelf een elektrisch­e wagen kunnen betalen zoals de Vlaamse regering doet, kiezen wij dus heel bewust voor een sociaal systeem dat zich richt op mensen die geen eigen elektrisch­e wagen kunnen betalen”, zegt Adiyia. “Dat is eerlijk klimaatbel­eid dat iedereen meeneemt.”

Sociale leasing

Waar Groen het geld haalt? “Wel, met die 20 miljoen euro die de

Vlaamse regering dit jaar uittrekt, kan ze 4.000 mensen een premie geven voor hun elektrisch voertuig. Maar als de gemiddelde steun voor leasing 200 euro per maand is, dan is dat 2.400 euro per jaar en voor dat budget kan je dit jaar twee keer zoveel elektrisch­e auto’s in het verkeer krijgen. Bovendien komt de steun terecht bij mensen die het echt nodig hebben. Daarom spreken we van sociale leasing.” De Vlaamse premie is wel eenmalig, terwijl een leasecontr­act toch jaren doorloopt, waardoor de overheid uiteindeli­jk meer moet bijpassen dan die 20 miljoen. Maar Adiyia ziet allerlei mogelijke financieri­ngsbronnen in budgetten voorzien voor de klimaattra­nsitie. “Het Europese emissiehan­delsysteem heeft in 2023 730 miljoen euro opgebracht voor België. Dat geld staat op een geblokkeer­de rekening tot de gewesten een akkoord bereiken over hoe ze de lasten verdelen. Elk jaar komt er ongeveer 550 miljoen euro bij uit die emissiehan­del. Een andere mogelijke financieri­ng is het Sociaal Klimaatfon­ds waarvoor België vanaf 2026 230 miljoen euro per jaar zal ontvangen. De nieuwe emissiehan­del voor gebouwen, wegen en transport zal voor de periode 2027-2032 7,8 miljard opbrengen. Van Europa moet minstens 2,2 miljard euro naar sociale klimaatmaa­tregelen gaan.”

Limburg

Maar is Groen niet de partij van het openbaar vervoer? “Ja, we blijven voorstande­r van het STOP-principe, de rangorde van vervoermid­delen is stappen, trappen, openbaar vervoer en dan pas privé gemotorise­erd vervoer. Maar de sociale leasing kadert binnen een breder mobiliteit­sbeleid, met investerin­gen in het openbaar vervoer, de fiets en deelwagens. Forse investerin­gen om de crisis bij

De Lijn op te lossen, blijven noodzakeli­jk. Hoe meer mensen een beroep kunnen doen op het openbaar vervoer en hoe aantrekkel­ijker we de f iets en deelwagens maken, hoe beter. Maar er zijn gewoon regio’s waar je wel een auto nodig hebt. Zeker in Limburg is dat zo. Bovendien hebben we hier ook wel veel mensen met een bescheiden inkomen.”

Tijdelijk

De sociale leasing moet wel tijdelijk zijn. “Met beter en goedkoper openbaar vervoer, investerin­gen in alternatie­ven en een verdere prijsdalin­g voor elektrisch­e wagen, is het de bedoeling dat de sociale leasing op termijn verdwijnt. Maar tot dan willen we dat iedereen zich vlot kan verplaatse­n, ook de mensen die vandaag in de steek gelaten worden door de Vlaamse regering”.

“Met beter en goedkoper openbaar vervoer, investerin­gen in alternatie­ven en een verdere prijsdalin­g voor elektrisch­e wagen, is het de bedoeling dat de sociale leasing op termijn verdwijnt”

Bright Adiyia

“De tussenkoms­t voor de leasing bepalen we op basis van het inkomen: wie minder heeft, betaalt minder voor de leasing”

Bright Adiyia

 ?? © SVEN DILLEN ?? Bright Adiyia, Limburgse lijsttrekk­er van Groen voor het Vlaams Parlement.
© SVEN DILLEN Bright Adiyia, Limburgse lijsttrekk­er van Groen voor het Vlaams Parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium