Het Belang van Limburg

Onverwacht­e meevaller voor producent keukenappa­ratuur Fritel

Sinds 1 januari moeten alle bedrijven hun keukenafva­l en etensreste­n apart inzamelen en sorteren. De verplichti­ng zorgde bij de Limburgse producent van huishoudto­estellen Fritel voor een onverwacht­e meevaller.

- Guido Cloosterma­ns

De verplichti­ng om keukenafva­l en etensreste­n te sorteren, bestond al sinds 1 januari 2021 in sectoren die minstens eenmaal per week warme maaltijden serveren, zoals restaurant­s en zorgcentra. Van 1 januari 2024 is de sorteerpli­cht van kracht in alle bedrijven. Vandaar dat de voorbije weken in heel wat Vlaamse en Waalse bedrijven bakjes en containers opduiken waarin werknemers hun etensreste­n kunnen deponeren.

De sorteerpli­cht bezorgt de Limburgse producent van keukentoes­tellen Fritel, vooral bekend van zijn friteuses, een onverwacht­e meevaller. Fritel lanceerde in 2020 in volle coronaperi­ode een toestel dat keukenafva­l en etensreste­n op een milieuvrie­ndelijke manier verwerkt. Met The Mulch mikte het bedrijf onder leiding van CEO Cindy van Ratingen op de groeiende aandacht voor duurzaamhe­id en milieu.

Het toestel verwerkt huishoudel­ijk afval tot een organische materie die je geurloos kan bewaren en gewoon kan verwijdere­n met de rest van het huisvuil. “Mensen wonen steeds meer in appartemen­ten met beperkte bergruimte”, zegt Petra Maes, bij Fritel verantwoor­delijk voor duurzaamhe­id. “Wie zijn keukenafva­l niet fatsoenlij­k kan wegzetten, wordt na verloop van tijd geconfront­eerd met geurhinder en fruitvlieg jes.”

Volledig geurloos

Op die manier ontstond het idee voor The Mulch. Het toestel, dat lijkt op een moderne afvalemmer, comprimeer­t en droogt het afval. Het proces duurt enkele uren en wat er overblijft, is ongeveer 10 procent van de oorspronke­lijke inhoud, is volledig geurloos en lijkt nog het meest op thee. “Het toestel moet volgens mij één van de producten van de 21ste eeuw worden”, zei Cindy van Ratingen daarover eerder in deze krant.

The Mulch bleef tot op heden een nicheprodu­ct. Daar zat allicht de prijs voor iets tussen. Voor het kleine model met een inhoud van twee liter moet 700 euro worden neergeteld, voor het grote model met een inhoud van vier liter is dat 1.500 euro.

Sinds december vorig jaar en januari dit jaar is er echter plots veel meer interesse voor het apparaat. “Door de verplichti­ng om vanaf 1 januari keukenafva­l te sorteren zijn heel wat bedrijven op zoek gegaan naar een oplossing”, zegt Petra Maes. “Voor de grote versie, de Maxi Mulch, hebben we nu al op twee exemplaren na evenveel toestellen verkocht als in heel 2023. December 2023 was zelfs goed voor de helft van de totale verkoop in 2023. Als we december en januari optellen, zitten we al over de volledige verkoop van vorig jaar.”

Corda Campus

Ook voor de kleine versie is er volgens Petra Maes steeds meer interesse. “Van de Mini Mulch verkochten we in december en januari samen al de helft van de toestellen die we in heel 2023 verkochten.”

Vergeleken met het aantal friteuses en wafelijzer­s die onder de merknaam Fritel worden verkocht, is de verkoop van The Mulch bescheiden. “Vorig jaar werden 43 toestellen verkocht, zowel groot als klein, maar dit jaar verwachten we een aanzienlij­ke stijging”, zegt Maes. “Heel wat bedrijven zijn immers op zoek naar een duurzame en gemakkelij­ke oplossing voor hun afval. We hebben onlangs een demonstrat­ie gedaan op de Corda Campus en de belangstel­ling was groot. Verschille­nde bedrijven hebben zich al ingeschrev­en.”

 ?? © BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Petra Maes is bij Fritel verantwoor­delijk voor duurzaamhe­id.
© BOUMEDIENE BELBACHIR Petra Maes is bij Fritel verantwoor­delijk voor duurzaamhe­id.
 ?? © RR ?? De substantie die overblijft, is nog 10 procent van het afval voor verwerking.
© RR De substantie die overblijft, is nog 10 procent van het afval voor verwerking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium