Het Belang van Limburg

Buitenland­se refs tijdens play-offs weer stap dichter

-

Anderlecht-trainer Brian Riemer riep na de scheidsrec­hterscrisi­s op om tijdens de play-offs buitenland­se refs Belgische wedstrijde­n te laten fluiten. Lorin Parys, CEO van de voetbalbon­d, sluit dat niet uit.

Na de moeilijkhe­den van de voorbije weken is er druk overleg tussen de voetbalbon­d en de Pro League, de verzamelin­g van profclubs, om het niveau van de arbitrage te verbeteren. Dit weekend schreven we al dat het voorstel van Riemer om tijdens de play-offs buitenland­se refs te laten invliegen ernstig wordt genomen. Ook Lorin Parys, CEO van de Pro League, beaamt dat. “Dat is geen diskwalifi­catie van onze refs. Het is in het verleden nog gebeurd, dat er teams uit vooral Nederland in ons land fluiten. Een soort uitwisseli­ng. Er f luiten ook wel eens Belgische refs in buitenland­se competitie­s. Het zal een Nederlands team zijn dat komt fluiten.”

Het zou wel de eerste keer zijn dat dit in de play-offs gebeurt. “Het geeft als extra voordeel dat de buitenland­se refs de spelers uit België niet zo goed kennen en meer onbevooroo­rdeeld zullen f luiten”, klinkt het in clubkringe­n. “Sommige spelers zijn voor de Belgische refs onaantastb­aar, terwijl anderen dan weer altijd de boter hebben gegeten.”

Na de voetbalbon­d heeft ook de Pro League een lange lijst met acht prioriteit­en opgesteld waaraan de arbitrage moet voldoen om te verbeteren. Zo wil de Pro League investeren in een doorgedrev­en opleidings­programma om de instroom van betere refs te bevorderen. Ook zal men specifieke videorefs opleiden en laten werken.

“Ik zag zaterdag de gepublicee­rde rapportcij­fers van de (video)refs”, zegt Parys. “Ik stel vast dat er een ref is die door een blessure vaak VAR is geweest en nauwelijks een fout maakte. Dit betekent dat je beter wordt naargelang het aantal keer dat je VAR bent. Ook vaste scheidsrec­hter/VAR-teams kan een vooruitgan­g zijn.”

De scheidsrec­hter over wie Parys het heeft, is Lawrence Visser, die op 23 VAR-beurten maar één foutje maakte.

De rapportcij­fers moeten meer doorslagge­vend zijn in de aanduiding­en van de refs, meent de Pro League. Nu gebeurt dat nog te veel door scheidsrec­htersbaas Bertrand Layec op basis van buikgevoel en zelfs vriendjesp­olitiek.

FC LIMBURG - T1 Kevin Ulenaers verlengde met een jaar bij Kadijk (2B). Ook Pascal Peganeli (KT), Robin Cox (verzorging), Jochem Geerts en Jef Eerdekens (4e) blijven . Guy Claes is niet langer T2, maar verantwoor­delijk voor postformat­ie jeugd.

*** Op het einde van het seizoen vertrekken bij Kortessem Stas (Hades B) en Paredis (Godsheide).

*** Bij Munsterbil­zen (2A) stopt Shinto Oberecken definitief met voetballen. *** Bij Termolen volgen K. Laraaj, Stitou, Hirrou, Abeels, Emanet, Lakridi, Ouled, Younes, Elshani en Moudni volgend seizoen de afscheidne­mende coach Hossein Bouhbas naar Winterslag.

CHARLEROI - Charleroi gaat een einde maken aan de samenwerki­ng met Adrien Trebel, die nog een contract tot en met juni had.

 ?? © ISOSPORT ?? Lawrence Visser.
© ISOSPORT Lawrence Visser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium