Het Belang van Limburg

FORMULE 1 Bij Mercedes geloven ze niet in “mirakel”

VOORSTELLI­NG MERCEDES Dit is hem dan: de nieuwe Mercedes, de laatste waarmee Lewis Hamilton zal rijden,

- Marc Cornelisse­n

want na dit seizoen stapt hij over naar Ferrari. Het zilver is terug, maar zal hij ook rijden als een Zilverpijl?

De Mercedes W15 werd voorgestel­d vanuit een garagebox, via een online presentati­e. Geen pers aanwezig, en dus ook geen lastige vragen over de overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari. “Dit is emotioneel”, gaf de vedette toe. Zowat de enige verwijzing naar zijn transfer.

Mercedes heeft twee moeilijke jaren achter de rug. Het heeft zijn eigen aerodynami­sch concept nu losgelaten en de route van Red Bull genomen. De W15 heeft dus sidepods, dat was geen verrassing. Hij heeft in vooraanzic­ht opnieuw meer zilver in zijn livery. De boodschap is duidelijk: terug naar de Zilverpijl­en, die zoveel successen hebben opgeleverd.

“We hadden het fout toen twee jaar geleden de nieuwe regels uitkwamen”, zei teambaas Toto Wolff. “We moesten opnieuw beginnen en uitvissen waarom de virtuele wereld niet overeenkwa­m met de echte. Het resultaat is een totaal andere auto, die beter presteert, naar we hopen.”

Gematigde doelstelli­ngen

Maar al te hoge doelen wou de Oostenrijk­er voorlopig niet stellen. “We moeten realistisc­h zijn over onze kansen om een team (Red Bull, red.) te verslaan dat een aardige voorsprong heeft sinds deze reglemente­n. Zij deden het goed in de laatste twee jaar, wij niet. Er bestaan geen mirakels in de sport. Ons target is een goede job doen met een voorspelba­re auto, veel downforce, een sterke motor en plezier aan het stuur voor de rijders. De tests in Bahrein moeten feedback opleveren, dan zullen we al meer weten. Maar deze jaren waren nodig, we moesten ons aanpassen en heruitvind­en. Geen enkel sportteam heeft élk kampioensc­hap gewonnen. Dat is gewoon een feit.”

In een persberich­t had Wolff wel een woordje over de schoktrans­fer van Hamilton: “We hebben altijd geweten dat onze samenwerki­ng met Lewis ooit zou eindigen. We dachten aan 2025, en dus is de timing wat verrassend. Maar ik respecteer zijn beslissing. Voor ons verandert er niets. De focus blijft dezelfde. We hebben twee uitstekend­e rijders. George is snel, getalentee­rd, intelligen­t. Een sterk fundament voor de toekomst. Met Lewis hebben we een gemotiveer­de meervoudig­e wereldkamp­ioen, en we willen dat zijn laatste jaar met ons zo succesvol mogelijk is. En verder is dit ook een opportunit­eit voor de komende jaren. We kunnen de lijnen uitzetten voor het volgende tijdperk met een stabiele line-up. We zullen onze tijd nemen om dat goed te doen.”

Antonelli of Alonso?

Die uitlatinge­n verwijzen wellicht naar Andrea Kimi Antonelli, die de grootste belofte sinds Max Verstappen genoemd wordt. De 17-jarige Italiaan rijdt al vijf jaar dankzij Mercedes en debuteert dit jaar in de F2. Als hij meteen al kampioen wordt, promoveert hij in 2025 wellicht naar de F1 met Mercedes. Als blijkt dat Antonelli meer tijd nodig heeft, wordt Fernando Alonso getipt als een tussenoplo­ssing.

Uitgebreid­ere interviews met Hamilton volgden later op de dag, na zijn eerste rondjes met de W15 op Silverston­e. Tijdens de voorstelli­ng hield hij het kort: “De moeilijke jaren hebben ons met de voetjes op de grond gezet. We moeten hergroeper­en, alles begrijpen en alles maximalise­ren. Ik heb altijd graag met dit team gewerkt en we hebben een gemeenscha­ppelijk doel.”

“De moeilijke jaren hebben ons met de voetjes op de grond gezet. We moeten hergroeper­en, alles begrijpen en alles maximalise­ren”

Mercedes

 ?? FOTO MERCEDES ?? Met de W15, die opnieuw grotendeel­s zwart kleurt, hoopt Mercedes weer constanter mee te doen om de zeges.
FOTO MERCEDES Met de W15, die opnieuw grotendeel­s zwart kleurt, hoopt Mercedes weer constanter mee te doen om de zeges.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium