Het Belang van Limburg

Tikkertje een kinderspel? Voor Hasselaar Cédric is het topsport

- Jo Sente

De oude Grieken speelden het al, bijna 25 eeuwen later is tikkertje nog altijd een van populairst­e kinderspel­letjes. Voor Cédric Broux (23) is het anno 2024 zelfs topsport. Hij biedt de stad Hasselt de kans om daarbij een pioniersro­l te spelen.

Sprinten, duiken, springen, schuiven, vallen en weer opstaan om je tegenstand­er te ontwijken of te tikken. En dat allemaal in 20 seconden. Dat is in het kort chase tag, de officiële naam voor profession­eel tikkertje. “Als ik zeg dat ik tikkertje speel, lachen de mensen wel eens. Maar als ik een video van een wedstrijd laat zien, is hun reactie vaak: ‘Wow, dat zou ik niet durven’”, lacht Cédric Broux (23). De student Lichamelij­ke Opvoeding aan de Hogeschool PXL is al jaren gepassione­erd door freerunnin­g en parkour, waarbij obstakels al lopend overwonnen moeten worden. Hij geeft ook workshops en initiaties rond deze nog vrij jonge sporten. “Chase tag is een logische volgende stap”, legt de Hasselaar uit. “Ook daar moet je obstakels gebruiken, maar dan om iemand te tikken of te ontwijken.”

Wie de beelden bekijkt, ziet al snel dat dit geen kinderspel meer is. “Gewoon tikkertje kan iedereen spelen, maar dit is toch van een ander kaliber”, zegt Cédric. “Chase tag is een heel intense, extreme sport, waarbij je niet alleen fysiek in orde moet zijn, er komt ook heel wat tactisch denken aan te pas. Twintig seconden lijkt bijzonder weinig, maar is genoeg tijd om te tikken.”

Enorme kick

De arena op het speelveld, een constructi­e van ijzeren staven en platformen, jaagt de moeilijkhe­idsgraad fors de hoogte in. “Best wel gevaarlijk als je de juiste technieken en tactieken niet beheerst”, zegt Cédric. “Spelers lopen geregeld kwetsuren op, maar opvallend genoeg zijn die meestal niet zo zwaar. Je kan al eens je enkel omslaan als je van richting verandert of met je hoofd tegen een ijzeren baar lopen. Een gebroken elleboog heb ik ook al eens gezien.” Een veelzijdig­e training is dus van essentieel belang: snelheid, uithouding, kracht, behendighe­id... “Het is heel belangrijk dat je kan switchen tussen tactieken en bewegingen”, zegt Cédric. “Op handen en voeten, sprinten, duiken, snel weer opstaan... Er zijn zelfs spelers die salto’s maken om hun doel te bereiken.” Zowel chaser als evader moeten dus allround atleet zijn, alleen qua tactiek zijn er verschille­n. “Als tikker heeft het bijvoorbee­ld geen zin dat je de wegloper gewoon volgt. Je moet voorspelle­n waar hij naartoe gaat en hem de pas afsnijden. Een wegloper moet dan weer kunnen inschatten wanneer de tikker juist wil toeslaan zodat je op tijd weg bent en seconden kan winnen. Ook al ben ik misschien een betere tikker dan evader, als je er als wegloper in slaagt om uit de greep van je achtervolg­er te blijven, geeft dat een enorme kick.”

Geen WK

In april vindt het WK chase tag plaats in Parijs. “Ik zit in het enige officiële Belgische team, de Trauma Tracers, maar wij mogen helaas niet deelnemen aan het WK”, zegt Cédric. “Een van de voorwaarde­n is dat je een vaste arena hebt waar je kan trainen. Maar in België is die er niet. Om echt optimaal te kunnen trainen, moeten wij naar Roubaix in Frankrijk of het Nederlands­e Alphen aan de Rijn. We hebben dus echt wel een zaal met een permanente arena nodig om op internatio­naal niveau te kunnen meespelen. Daarover voeren we momenteel onderhande­lingen met de stad Hasselt.”

Dat de sport aan het profession­aliseren is, blijkt uit de inspanning­en van de overkoepel­ende organisati­es. Zo organiseer­t Chase Tag Europe cursussen voor coaches. “Ik ben bij de eersten die zich coach level 1 mogen noemen”, zegt Cédric. “Ik mag les geven en evenemente­n organisere­n. Onbetaald, als vrijwillig­er. Rijk ga je niet worden van chase tag. Er is wel wat prijzengel­d voorzien op tornooien, maar eigenlijk zijn we gewone mensen die werken of studeren, maar in de quad heel gekke atletische dingen doen. (lacht)” In september nemen de Trauma Tracers deel aan een internatio­naal tornooi in Gent, met ploegen uit onder meer Zweden, Israël en topland Frankrijk.

 ?? © RR © RR ?? Wie de beelden bekijkt, ziet al snel dat chase tag geen kinderspel meer is. “Gewoon tikkertje kan iedereen spelen, maar dit is toch van een ander kaliber”, zegt Cédric.
Cédric speelt chase tag in het enige officiële Belgische team en mag zichzelf ook chase tag coach noemen.
© RR © RR Wie de beelden bekijkt, ziet al snel dat chase tag geen kinderspel meer is. “Gewoon tikkertje kan iedereen spelen, maar dit is toch van een ander kaliber”, zegt Cédric. Cédric speelt chase tag in het enige officiële Belgische team en mag zichzelf ook chase tag coach noemen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium