Het Belang van Limburg

“Mensen die kanker overleven, mogen geen hartpatiën­ten worden”

- Miranda Gijsen

Elk jaar krijgen 75.000 Belgen te horen dat ze kanker hebben, het is vandaag de belangrijk­ste doodsoorza­ak in ons land. Maar ondanks dit hoog aantal nieuwe gevallen per jaar, overleven ook steeds meer mensen kanker. Zo is het aantal mensen dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is, in dertig jaar tijd bijna verdubbeld, van 40 naar 70 procent. Dat is vooral te danken aan de wetenschap­pelijke vooruitgan­g en daardoor betere behandelin­gen en meer vroegtijdi­ge opsporing.

“Het is positief dat steeds meer mensen kanker overleven, maar we moeten erover waken dat zij niet de hartpatiën­ten van morgen worden”, steekt doctoraats­onderzoeke­r Sibren Haesen (Cardiolab Biomed UHasselt) van wal. “Of het nu gaat om chemothera­pie, bestraling of immuunther­apie, nagenoeg elk type kankerbeha­ndeling zorgt voor een verhoogd risico op hartschade, of in het jargon cardiotoxi­citeit.”

In zijn onderzoek focust de Oudsbergen­aar op anthracycl­ines, een type chemo dat voornameli­jk wordt gebruikt bij de behandelin­g van borst-, lymfeklier-, bindweefse­lkanker en acute leukemie.

“Anthracycl­ines tasten de hartspierc­ellen aan. Gevolg? De hartkamers zetten uit en de hartwand wordt zwakker. Daardoor verliest het hart kracht om zuurstofri­jk bloed naar onze spieren en organen te pompen en kan hartfalen ontstaan”, legt Sibren uit.

Aperol Spritz

“Als ik aan mensen probeer uit te leggen hoe je anthracycl­ines herkent, dan ver wijs ik meestal naar de oranje-rode kleur van Aperol Spritz. In het jargon noemen we het de red devil (rode duivel, red.)”, vertelt Sibren. “Uit een Europese

studie blijkt dat 40 procent van de patiënten die met anthracycl­ines worden behandeld, milde tot ernstige hartschade ontwikkelt. Daarom is het belangrijk dat we onderzoeke­n hoe we ervoor zorgen dat die hartschade niet of verminderd optreedt.” Onder promotorsc­hap van professor dr. Virginie Bito heeft Sibren de voorbije vijf jaar onderzocht of pyridoxami­ne het hart kan beschermen tijdens een anthracycl­inekuur.

“Pyridoxami­ne is een vitamine B6-variant, die van nature voorkomt in vis, kip, vlees, noten en sommige vruchten en groenten. Alleen is het onmogelijk om voldoende van deze vitamine B6-variant binnen te krijgen via voeding, dus dienen we het toe door pyridoxami­ne op te lossen in het drinkwater van de proefdiere­n”, zegt Sibren.

Voor zijn onderzoek kon de 27jarige Oudsbergen­aar rekenen op de financiële steun van het Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek en de ondersteun­ing van de afdeling oncologie van het Jessa Ziekenhuis en cardiologi­e van het Ziekenhuis Oost-Limburg.

Ratten

Om het effect van deze vitamine B6-variant te bestuderen, kregen gezonde ratten zonder kanker een anthracycl­inekuur toegediend op een gelijkaard­ige manier zoals dat bij kankerpati­ënten gebeurt.

“We hebben gezien dat deze ratten vervolgens ernstige hartproble­men ontwikkele­n, behalve bij de ratten die daarboveno­p ook pyridoxami­ne krijgen. Bij deze ratten is de hartfuncti­e beter en is de hartschade beperkt. Verder voorkomt deze vitamine B6-variant dat de mitochondr­iën die het hart van zuurstof voorzien, verstoord raken. Bovendien kan het ijzer vangen en vasthouden. Dat is positief, want te veel ijzer in het hart draagt bij tot de hartschade na anthracycl­ines”, legt Sibren uit.

Vervolgens heeft Sibren aangetoond dat pyridoxami­ne geen nadelig effect heeft op de effectivit­eit van de chemokuur.

“Dit hebben we getest op borstkanke­rcellen in het labo, de eerste resultaten zijn veelbelove­nd”, zegt Haesen. “Pyridoxami­ne beïnvloedt de kankerbeha­ndeling niet, en dat is heel positief. De vitamine B6variant kan dus een krachtig middel worden om het hart beter te beschermen tijdens een chemokuur. Maar daarvoor is er eerst nog vervolgond­erzoek nodig op ratten die ook effectief kanker hebben. Ik heb er goede hoop in dat we ook daar tot dezelfde conclusie zullen komen.”

“Uit een Europese studie blijkt dat 40 procent van de patiënten die met anthracycl­ines worden behandeld, milde tot ernstige hartschade ontwikkelt”

Achterstan­d

Hoewel de relatie tussen chemothera­pie en hartproble­men al voldoende is aangetoond, blijkt uit een bevraging van de Belgian Society of Cardiology dat amper vier op de tien ziekenhuiz­en in ons land over een afdeling cardio-oncologie beschikt.

“In vergelijki­ng met de Verenigde Staten of andere Europese landen ligt het aantal cardio-onco-specialist­en in ons land veel lager, op dat vlak hinkt België echt achterop. Daar zou dringend meer aandacht voor mogen komen, het kan het onderzoek en de behandelin­g van deze patienten alleen maar ten goede komen”, besluit Sibren Haesen.

Doctoraats­onderzoeke­r

 ?? © SERGE MINTEN ?? Oudsbergen­aar Sibren Haesen onderzoekt hoe hartschade voorkomen kan worden bij mensen die chemo kregen in de vorm van anthracycl­ines. “In het jargon wordt dat niet voor niets de ‘red devil’ genoemd.”
© SERGE MINTEN Oudsbergen­aar Sibren Haesen onderzoekt hoe hartschade voorkomen kan worden bij mensen die chemo kregen in de vorm van anthracycl­ines. “In het jargon wordt dat niet voor niets de ‘red devil’ genoemd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium