Het Belang van Limburg

Grondwater dringt kelders binnen, “maar staat nog niet op hoogste niveau”

Door de overvloedi­ge neerslag van de afgelopen maanden raakte de bodem compleet verzadigd. Volgens een recent rapport is die situatie vooral in onze provincie merkbaar. “Maar het is zeker niet het hoogste niveau van de laatste veertig jaar.”

- Roel Damiaans

Hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) beaamt dat het grondwater vandaag hoog staat, maar relativeer­t ook. “Het is zeker niet het hoogste niveau van de laatste veertig jaar. Twintig tot dertig jaar geleden kwamen deze hoge grondwater­standen wel vaker voor. Maar het geheugen van de mensen is kort en dat voedt de perceptie dat het nu een extreme situatie is. Ook omdat de afgelopen jaren door de droogte vooral de lage grondwater­stand in het nieuws kwam.”

In Vlaanderen is grondwater een bevoegdhei­d van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). Volgens VMM-woordvoerd­er Katrien Smets zijn de klachten over natte kelders niet uitzonderl­ijk. “Het is een fenomeen dat iedere winter wel opduikt na een periode van langdurige neerslag”, aldus Smets. “Meestal gaat het over oude huizen waarvan de kelder niet waterdicht gemaakt is.”

Waterstofz­uiger

Uit getuigenis­sen van onze lezers blijkt dat het probleem zich niet uitsluiten­d beperkt tot oude woningen. “Ik woon in een appartemen­tsblok van ongeveer 15 jaar oud”, zegt Frank Warson uit Maasmechel­en. “Ook hier komt het water via de keldermure­n naar binnen. Om de twee dagen maak ik de kelder weer droog met een speciale waterstofz­uiger.”

Lezers uit Beringen, Houthalen-Helchteren, Hasselt, Peer, Hechtel-Eksel Lummen en Leopoldsbu­rg melden dezelfde problemen: regelmatig emmers leeggieten, water opzuigen of zelfs dompelpomp­en gebruiken.

Lommelaar Jan Aerts zegt dat hij de afgelopen dertig jaar geen spatje water in zijn kelder gehad heeft. “Maar de afgelopen twee jaar is het grondwater enorm gestegen in Lutlommel, waar ik woon”, vertelt Jan. “Dat is opmerkelij­k, want we zitten hier vooral met een zanderige ondergrond. Ik heb toen mijn kruipkelde­r met 20 centimeter opgemetsel­d om te voorkomen dat het water zo in mijn kelder stroomt. Ik had vorig jaar barsten in mijn betonnen keldervloe­r. Die heb ik door een gespeciali­seerde firma laten herstellen, maar ik merk vandaag dat de nieuwe vloer toch ook al vochtig is.”

Riolerings­werken

“Op sommige plekken speelt nog een ander aspect mee”, legt hydroloog Patrick Willems uit. “Oude rioleringe­n verzakken soms, waardoor de voegen tussen de buizen open staan. Via die openingen wordt het grondwater met het rioolwater gedraineer­d. Als de rioleringe­n worden hersteld, worden de voegen uiteraard dichtgemaa­kt en zal het grondwater zich lokaal weer ophopen. Daarom hoor je na riolerings­werken wel vaker dat mensen in de buurt last krijgen van water in hun kelder.”

“Op dit moment is Limburg inderdaad een erg natte regio”, zegt Willems. “Als ik een inschattin­g moet maken, komt er nu een stabiele periode van tien dagen waarin de grondwater­stand blijft zoals die nu is. Voor mensen die nu water in hun kelder hebben, zal het ongemak dus nog even blijven duren. Pas wanneer het wekenlang droger weer is, zal het grondwater­peil weer gaan zakken.”

Landbouw en fruitteelt

Ook de ondergrond van de akkers is vandaag verzadigd door het grondwater, toch zijn er in de landbouw nog geen problemen. “We hebben nog geen signalen opgevangen van boeren die niet meer op hun akkers of velden kunnen”, zegt Elisabeth Mertens, woordvoerd­er van de Boerenbond. “Anderzijds is daar nu ook niet veel werk te doen, want het is de bemestings­periode. Geen enkele boer gaat bij zulk nat weer zijn velden bemesten. Dat heeft geen zin, want de bemesting spoelt gewoon weg. Eind vorig jaar was de natte ondergrond wel een probleem omdat de aardappele­n toen geoogst moesten worden. De periode van de bemesting is wettelijk afgelijnd en is vorige week begonnen op 16 februari. Het is niet zo dat deze weersomsta­ndigheden de planning in de war sturen. Het is perfect normaal voor de tijd van het jaar.”

In de fruitteelt is het een ander verhaal. “Sommige fruitbomen staan nu al weken in compleet verzadigde grond”, zegt een anonieme fruitteler. “Je ziet de plassen zelfs in de plantages staan. Dat is slecht voor de bomen en zou op termijn ook de toekomstig­e oogst kunnen beïnvloede­n. Vooral kersenbome­n zijn daar heel gevoelig voor.”

 ?? © KAREL HEMERIJCKX ?? Ook in Halen staan stukken grond onder water door de overvloedi­ge neerslag van de afgelopen maanden.
© KAREL HEMERIJCKX Ook in Halen staan stukken grond onder water door de overvloedi­ge neerslag van de afgelopen maanden.
 ?? © RR ?? Verschille­nde lezers worstelen met opstijgend grondwater in hun kelders.
© RR Verschille­nde lezers worstelen met opstijgend grondwater in hun kelders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium