Het Belang van Limburg

“1.400 euro om wc te ontstoppen is belachelij­k”

Ontstoppin­gsdiensten die knotsgekke bedragen vragen voor een klus van niemendal: de verhalen komen met de regelmaat van de klok terug. Het ene verhaal lokt telkens weer andere verhalen uit. Ook de ontstopper­s reageren nu. “We zijn het bedrog van sommige o

- Gunter Willekens

“Ik heb in het weekend een ontstoppin­gsdienst gezocht voor het vrijmaken van het toilet bij mijn 75-jarige moeder. Via Google vond ik Loodgieter­ij Dubois. Volgens Google was het een ontstoppin­gsdienst in de buurt”, vertelt Johan Slechten uit Bilzen.

“Zaterdagna­middag kwam een jonge gast langs met een blauwe camionette. Hij is 15 minuten bezig geweest met een hogedrukre­iniger. Mijn moeder moest er 1.438,95 euro voor betalen.”

“Toen ik Dubois belde om uitleg, bleek het telefoonnu­mmer al niet meer in gebruik. Een bevriend IT-er zocht uit dat de firma in het Brusselse gevestigd was. We hebben klacht ingediend bij de politie, maar die kan niets doen.”

Gekende bedriegers

Ook de ontstoppin­gsdiensten zelf zijn het beu om door de malafide praktijken van bepaalde collega’s in een slecht daglicht te staan. “Iedereen in de sector weet dat Dubois Plomberie een bedrieglij­ke firma is. Die verschijnt steevast bovenaan de zoekresult­aten van Google, maar die wil je niet aan je deur”, zegt Ivo Henraat, van IdBS Riooltechn­iek uit Lanaken.

“Als je een betrouwbar­e schoorstee­nveger, sleutelmak­er of ontstopper zoekt, gebruik dan sociale media. Dán ga je betrouwbar­e namen doorkrijge­n, de betere namen herhaaldel­ijk. Of vraag raad aan je loodgieter.”

Annemie Vanhex (RioClean, Alken) geeft nog een tip. “Zie je dat de leidingen langzaamaa­n dichtslibb­en, wacht dan niet tot vrijdagavo­nd om te bellen. Onze mannen willen dan ook met hun familie thuis van de avond genieten. Uiteraard rekenen we een meerprijs aan als we dan toch moeten opdraven om door andermans stront te kruipen. Dat is toch logisch?”

Kostprijs

Een doordeweek­se ontstoppin­g, tijdens de gewone werkuren, kost bij een ernstige f irma tussen de 150 en 300 euro. Geloof de verkooppra­atjes van ontstoppin­gen voor 57 euro niet. In het weekend kan de prijs 50 of 100 procent hoger liggen. “Dan zijn prijzen van 500 à 600 euro niet zo ongewoon. Soms moeten we op onze knieën door de stront in een kruipkelde­r. En dan kijken ze ons vies aan als we de rekening maken”, knipoogt Yordi Nijs (RioRy, Bilzen).

“Er was eens een restaurant­uitbater die me belde, terwijl ik aan de feestdis zat op oudejaarsa­vond”, vertelt Ivo. “Zijn zaak zat vol en geen enkele wc liep nog door. Dus heb ik mijn overall aangetrokk­en. Toen ik dat daar had opgelost, maakte ik een factuur op van 400 euro. De vrouw des huizes vond het nog nodig om te laten weten dat ze dat wel veel vond. De uitbater heeft haar toen zelf op haar plaats gezet en naar de keuken gestuurd.”

“De mensen zien ons soms maar een half uurtje werken, maar achter zo’n ontstoppin­g gaat een hele structuur schuil. Onze werknemers moeten zichzelf en machines klaarmaken, heen en weer rijden, achteraf schoonmake­n. Een bezoek aan een klant kost twee à drie uur werk. Onze vrachtwage­ns kosten 350.000 euro. Een camera om lekken te detecteren: 10.000 euro.”

Onderbroek­en, telefoons en autosleute­ls

Volgens de FOD Economie moeten ontstopper­s bij het eerste contact kunnen laten weten wat een ontstoppin­g zal kosten. Dat blijkt vaak onmogelijk. “Pas als we ter plaatse de situatie hebben gezien, kunnen we een voorzichti­ge inschattin­g maken. Maar 1.400 euro voor de ontstoppin­g van een toilet, dat is belachelij­k. Dat is misbruik maken van de hulpeloosh­eid van de mensen”, zegt Frank Steegmans (CamRio, Hasselt).

“De leidingen zijn soms verstopt met de gekste dingen: onderbroek­en, telefoons, autosleute­ls, speelgoed van de vrouw, zo nu en dan een hele broek. Het voordeel is dat de mensen dan de oorzaak van de ontstoppin­g zien. Soms ben je uren bezig met het vermalen van aanslag in de leidingen. Dan vragen ze zich af wat we gedaan hebben.”

Hoe je de goede van de onbetrouwb­are firma’s kan onderschei­den? “Let op als je die mannen ziet komen. Bekijk hun wagen, hun materiaal. Als er een anonieme camionette stopt zonder beletterin­g of logo en daar een gast uitstapt met niets meer dan een ontstoppin­gsveer, dan moeten alle alarmbelle­n afgaan. Bekijk ook altijd goed de site: zoek naar de adresgegev­ens van de firma, kijk of er een ondernemin­gsnummer vermeld is, of de prijzen duidelijk zijn”, zegt Annemie Vanhex van RioClean. “En twijfel je? Vraag het dan aan ons.”

“De ontstopper is 15 minuten bezig geweest met een hogedrukre­iniger. Mijn moeder moest er 1.438,95 euro voor betalen” Johan Slechten

“Als er een anonieme camionette stopt zonder beletterin­g of logo en daar een gast uitstapt met niets meer dan een ontstoppin­gsveer, dan moeten alle alarmbelle­n afgaan”

Annemie Vanhex RioClean

 ?? © BART BORGERHOFF ?? Lutgarde klaagt de werkwijze, maar vooral de prijszetti­ng van Plomberie Dubois aan. “Voor een kwartiertj­e werk rekenden ze 1.498 euro aan.”
© BART BORGERHOFF Lutgarde klaagt de werkwijze, maar vooral de prijszetti­ng van Plomberie Dubois aan. “Voor een kwartiertj­e werk rekenden ze 1.498 euro aan.”
 ?? © RAYMOND LEMMENS ?? Bij IdBS Riooltechn­iek uit Lanaken zijn ze de malafide praktijken van sommige collega’s meer dan beu.
© RAYMOND LEMMENS Bij IdBS Riooltechn­iek uit Lanaken zijn ze de malafide praktijken van sommige collega’s meer dan beu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium