Het Belang van Limburg

Wandeling langs Lummense loopgraven mét virtueel kanon

Rond het domein van de duizendjar­ige eik komt binnenkort de Tweede Wereldoorl­og opnieuw tot leven. De gloednieuw­e digitale wandelrout­e neemt je mee langs oude loopgracht­en en zelfs een virtueel kanon.

- Koen Luts

Op de noordelijk­e flank van de Willekensb­erg in Lummen wordt volop gewerkt aan de nieuwe wandelrout­e. Niels Stoffels, coördinato­r van de Intergemee­ntelijke Onroerend Erfgoeddie­nst Lage Kempen (IOED Lage Kempen): “De route neemt de wandelaars mee langs de restanten van de stellingen uit de Tweede Wereldoorl­og. Toen probeerde het Belgische leger de Duitsers aan het Albertkana­al tegen te houden. We maken gebruik van de ErfgoedApp, met daarin persoonlij­ke verhalen, foto’s en animaties. Door middel van augmented reality kun je dan op interactie­ve wijze de gebeurteni­ssen van toen beleven.”

Slag van Lummen

Vanop de uitkijktor­en is er ook een mooi zicht op de Willekensb­erg en De Vallei van de Zwarte Beek, waar in mei 1940 zich een deel van de Slag van Lummen afspeelde. “Waarschijn­lijk komen daar enkele bordjes met een QRcode”, zegt Stoffels. “Op je smartphone krijg je dan een 360 graden-afbeelding te zien en het landschap van 1940. De Slag van Lummen komt weer tot leven via je smartphone. Bijvoorbee­ld ook met het verhaal van motorrijde­r Jozef Vancompern­olle, een van de 37 Belgische soldaten die sneuvelden. Dankzij augmented reality krijgen wandelaars zelfs het kanon geprojecte­erd in de loopgracht te zien.”

Enkele jaren geleden ontdekte Jos Lemmens van de heemkundig­e kring de loopgraven: “Tijdens een gesprek vertelde Jos Opheide me dat hij nog mooie exemplaren wist liggen. Hij had als kind in de schietstel­lingen gespeeld. Op de Willekensb­erg stonden een twaalftal grote kanonnen en ze werden door 630 soldaten bemand. Ze stonden destijds verdekt opgesteld in een jong dennenbos. Belgische waarnemers aan het Albertkana­al gaven door hoe ze de Duitsers moesten beschieten die zich in Heusden bevonden. In de Kwezelstra­at zie je nu heel mooi de aarden schietstel­lingen. Het zijn twee ronde putten met een diameter van zowat 5 meter en de kronkelend­e semiloopgr­acht die ze verbond. Ook in de Dikke Eikstraat vlak bij de brug over de E314 passeren de wandelaars aan loopgracht­en die werden vrijgemaak­t. Dit is een fantastisc­h initiatief.”

Oosthoek

De 2,5 kilometer lange wandelrout­e kreeg de naam Ga je mee op oorlogspad? en begint op het domein van de duizendjar­ige eik. “Ze leidt ook onder andere langs het Vredesbos, het Sterrenbos en de loopgraven”, zegt schepen van Erfgoed Wim Vangeel (CD&V). “Die laatste zijn al vrijgemaak­t en op de paden werden houtsnippe­rs aangebrach­t. De wandeling richt zich op jongeren en gezinnen en er komen bordjes met informatie over en linken naar de oorlog. Iedereen heeft het over de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorl­og, dit project maakt deel uit van de Oosthoek. Op 5 mei wordt de nieuwe wandelrout­e geopend, net voor de plechtighe­den van de Slag van Lummen.”

Het gaat om een project van de gemeente Lummen, samen met de heemkring, het Provinciaa­l Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) en het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK). De provincie maakt daarvoor samen met de gemeente Lummen 41.650 euro vrij.

“De route neemt de wandelaars mee langs de restanten van de stellingen uit de Tweede Wereldoorl­og. Toen probeerde het Belgische leger de Duitsers aan het Albertkana­al tegen te houden”

IOED Lage Kempen

 ?? © KOEN LUTS ?? Jos Lemmens en Wim Vangeel aan een stukje van de loopgraven­wandelrout­e.
© KOEN LUTS Jos Lemmens en Wim Vangeel aan een stukje van de loopgraven­wandelrout­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium