Het Belang van Limburg

“Overal waar internet is, kan ik werken”

- Hanne De Belie

Tien dagen ging ze op strandvaka­ntie in Tulum. Intussen zijn we vier jaar verder, en leeft Sara Goossens (30) uit Beringen als digital nomad op verschille­nde plekken in Mexico. “Ik heb mijn vlucht naar huis niet genomen, en werk hier van op afstand.”

“Een digital nomad is iemand die online kan werken, van op eender waar in de wereld waar internet is. Je werkt volledig remote, en intussen reis je en ontdek je de wereld.” Reizen en de wereld ontdekken mag je bij Sara Goossens uit Koersel (Beringen) letterlijk nemen. Momenteel verblijft ze in Puerto Escondido, een Mexicaanse surferspot langs de Atlantisch­e Oceaan. Daarvoor vertoefde ze onder meer in Oaxaca City, San Cristóbal de Las Casas, en Isla Mujeres in Mexico. “Mexico is heel groot, mooi en divers. Ik heb er mijn hart verloren”, zegt ze. Aan het land, maar ook aan de liefde. Al reisde ze in tussentijd ook onder meer naar Bali, Maleisië en andere exotische plekken.

Alles begon vier jaar geleden met een strandvaka­ntie in Tulum?

Sara: “Het was de bedoeling om tien dagen te blijven, maar ik heb mijn vlucht naar huis niet genomen. (lacht) Op mijn derde dag in Tulum heb ik een paar vrienden leren kennen. Een Mexicaanse, een Belg, en een Amerikaan. Zij werkten als vrijwillig­er in een hostel, in ruil voor het verblijf. Zo ben ik ook een tijdje in dat hostel blijven plakken. Eigenlijk ben ik gebleven met mijn kleine trekkersru­gzak met strandklee­djes, een paar shorts en bikini’s. Ik heb dan hikingscho­enen en een regenjas gekocht. Voor de rest heb ik het met die shorts en strandklee­djes gedaan. Dan besef je pas dat je eigenlijk niet veel nodig hebt. Tot op vandaag reis ik nog altijd met die kleine rugzak, met ongeveer dezelfde dingen. Na Tulum heb ik gebackpack­t door Mexico en Zuid-Amerika. Na zes maanden kwam covid, en toen ben ik terug naar huis gekomen omdat ik niet vast wilde zitten.”

Werkte je toen ook al als digital nomad?

“De eerste zes maanden heb ik gewoon gereisd. Tijdens het reizen kwam ik mensen tegen die van op afstand werkten tijdens het reizen. Ik werk in de online marketing, en dat kan perfect van op afstand. Dit is het beste carrièrepa­d om digital nomad te worden. Tijdens covid ben ik freelance beginnen te werken als social media-coach, en online marketing-support. Dat was een ideaal moment, want iedereen besefte hoe belangrijk het online-gegeven was. Zodra covid ging liggen, ben ik terug naar Mexico gekomen. Mijn vrienden van het hostel gingen het coliving-concept Co404 (@co404coliv­ing) voor digital nomads opstarten in San Cristóbal de las Casas. Mexico was toen één van de enige landen die open waren: iedereen was welkom. Er waren dus superveel digital nomads. Iedereen werkte toen toch remote.”

Wat is coliving?

“Het is een concept speciaal voor digital nomads, dat op meer en meer plaatsen ter wereld te vinden is. Je kan er slapen, en er is een gedeelde ontspannin­gsruimte, coworking-space én een goede keuken. In veel Airbnb’s laten keukens te wensen over, omdat ze gericht zijn op vakantiega­ngers die liefst gaan uiteten. Als nomad ben je langer op één locatie, en wil je graag een goede keuken. Er zijn slaapzalen, maar de meeste nomads werken en hebben budget voor een privékamer. Ze organisere­n ook veel activiteit­en voor de community, waardoor je veel mensen leert kennen. Mijn vrienden kenden niks van marketing. Ik mocht gratis bij hen verblijven, als ik hen wat zou helpen. En zo kwam ik zelf dus terug in Mexico terecht. Ik ben misschien niet de typische digital nomad. Veel van mijn digital nomadvrien­den trekken elke maand naar een andere plek. Ik doe het liever wat trager, ik ben eerder een slomad.” (lacht)

Toch heb je intussen al heel wat plekken bezocht?

“Ik heb telkens een visum van zes maanden, en daarna moet je Mexico voor even verlaten. Soms keer ik dan terug naar België, voor de zomer. Toen Bali na covid weer openging, ben ik tien maanden naar daar getrokken. Ook daar heb ik weer superleuke mensen leren kennen, waardoor ik langer ben gebleven dan voorzien. Daar had ik telkens een visum van twee maanden: na die twee maanden deed ik tripjes naar Vietnam, Kuala Lumpur of Singapore. Om telkens ook weer terug naar Bali te keren. Ook van daaruit heb ik gewerkt. Vooral voor Belgische klanten.”

Hoe doe je dat met het tijdsversc­hil?

“Het zijn kleine ondernemer­s, vooral eenmanszak­en. Ze hebben weinig tijd, en willen zelf zo weinig mogelijk met marketing en social media bezig zijn. Ze geven mij de vrijheid: zo kan ik werken in mijn eigen tijdzone. Meestal is er een maandelijk­se online-meeting, en dan plan ik alles voor de hele maand. Veel communicat­ie verloopt via mail en Whatsapp. Soms moet ik wel f lexibel en bereikbaar zijn op vreemde uren. Nu ik in Mexico zit, heeft België er al een halve dag opzitten als ik wakker word. Mijn ochtenden zijn

 ?? ??
 ?? © RR ?? Sara aan rijstvelde­n in Azië.
© RR Sara aan rijstvelde­n in Azië.
 ?? ??
 ?? © RR ?? Samen aan het werk in de coliving.
© RR Samen aan het werk in de coliving.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium