Het Belang van Limburg

Britse band wijdt album aan Paals dorpscafé

Een Britse hardrockba­nd die zingt over… een Duvelcafé in Paal. Niet alleen heeft het album van Little Villains de titel ‘Café De Stam’, uitbater Guy Baptist (71) pronkt ook op de cover met een foto voor zijn café.

- Gert Reynders

Guy Baptist (71) en zijn café staan niet alleen op de cover van het nieuwste album van Little Villains, het album van de Britse band draagt ook de naam Café De Stam. En het is ook nog eens de titel van het openingsnu­mmer op de plaat. In het lied kelen de bandleden meermaals ‘Duvel drinken’. Guy Baptist kan er smakelijk om lachen als hij het nummer laat horen. “Ja, het zijn Duvelliefh­ebbers, dat is wel duidelijk.”

Maar hoe belandt een foto van een dorpscafé in Paal (Beringen) op de cover van een hardrockal­bum, nota bene van een Britse band? “We organisere­n regelmatig optredens in café De Stam”, legt Guy uit. “Bij een optreden van hardrockba­nd Avon vroeg gitarist James Child of ik samen met hem en enkele bandleden voor het café wou poseren. James is ook de zanger en gitarist van Little Villains. Tot mijn verbazing hebben ze die foto nu gebruikt voor de hoes van hun nieuwe album.”

Dat album wordt op 29 maart gereleased. Op 13 april komt de band nog eens optreden in De Stam. “De mannen van Little Villains zijn Britten, maar wonen in Los Angeles”, vertelt Guy. “Ze doen elk jaar een tournee door Europa en spelen dan in kleinere clubs en cafés. De Stam is de plek waar ze het liefst komen optreden. Voor de sfeer, maar ook omdat Duvel hun favoriete bier is.”

Nooit opscheppen

De Paalse Duvelclub surft trouwens mee op het succes van dat blonde sterke bier. “We tellen intussen 1.541 leden”, zegt Guy, die ook voorzitter is van Duvelclub

De Stam. “Ik heb de club in 2006 opgericht om de vriendscha­psbanden te onderhoude­n tussen de mensen van het 23ste smaldeel van Kleine-Brogel, dat werd ontbonden. Die werden de Devils genoemd. Ik werkte toen als technicus aan de F-16’s op de luchtmacht­basis.”

De Stam is de enige door brouwerij Moortgat erkende Duvelclub in België. De statuten zijn goedgekeur­d door de beheerraad van de brouwerij. In die statuten staat onder meer dat de leden zich ertoe verbinden om minimum vijf Duvels per jaar te nuttigen in hun clublokaal, om nooit met opzet een Duvel verloren te laten gaan en om nooit op te scheppen over het aantal Duvels dat ze gedronken hebben. De club organiseer­t al eens ballonvaar­ten waarbij op grote hoogte een Duvel gedronken wordt en Guy weet ook regelmatig bekende Vlamingen te overhalen om lid te worden. Zo zijn onder meer ex-gouverneur Herman Reynders, Hanne Troonbeeck­x, Paul Michiels, Guy Swinnen en Roos Van Acker lid. Lidnummer 500 was voor Michel Moortgat, de CEO van de gelijknami­ge brouwerij.

Nieuw glas

Duvelclub De Stam heeft ook een eigen glas, dat gemaakt werd bij het 10-jarig bestaan van de club. Voor exclusieve glazen betalen verzamelaa­rs soms tot 6.500 euro. “Te gek voor woorden”, vindt ook Baptist. “Ikzelf heb een collectie van een 100-tal glazen. Mijn pronkstuk is een glas dat ik bij het 10-jarig bestaan van onze club gekregen heb van Michel Moortgat. Daarvan is er maar eentje gemaakt. Daarvoor kan ik 3.000 euro krijgen. Toch denk ik er niet aan om dat te verkopen. Bij ons 20-jarig bestaan in 2026 laten we een nieuw Duvelglas maken. Daar zullen verzamelaa­rs zeker op springen. Maar ze gaan bot vangen. Je zal het glas alleen kunnen kopen als je minstens drie jaar lid bent van Duvelclub De Stam.

→ Beluister het lied ‘Café De Stam’ van Little Villains via www.hbvl.be/goednieuws

 ?? LEMMENS © RAYMOND ?? Guy Baptist van Duvelclub De Stam.
LEMMENS © RAYMOND Guy Baptist van Duvelclub De Stam.
 ?? © RR ?? Café De Stam prijkt op de cover van het nieuwe album van de Britse hardrockba­nd Little Villains.
© RR Café De Stam prijkt op de cover van het nieuwe album van de Britse hardrockba­nd Little Villains.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium