Het Belang van Limburg

Politiek stratego

- FOUAD GANDOUL De Genkse politicolo­og Fouad Gandoul geeft zijn kijk op het politieke en sociaal-maatschapp­elijke leven.

Hebt u ook gekeken naar het voorzitter­sdebat van Knack en Kanaal Z? Nog niet? Doen! Ik onthoud uit dat debat dat er van een Vlaams front, zijnde een georganise­erd overleg over de Vlaamse belangen in de aanloop naar de verkiezing­en, geen sprake is – in tegenstell­ing tot de Franstalig­e partijen die veel beter voorbereid zijn.

Wat me ook opviel, is het diepe wantrouwen van de N-VA-voorzitter jegens zijn huidige coalitiepa­rtners in de Vlaamse regering. Het is voor alle duidelijkh­eid erop of eronder voor N-VA. Een zoveelste steriele winst zal de geloofwaar­digheid van de partij fors aantasten, en finaal Vlaams Belang alleen maar versterken.

Wat is een steriele winst? Wel, als N-VA de verkiezing­en wint maar niet genoeg om het verschil te maken, dan wordt het aartsmoeil­ijk voor die partij om op federaal niveau door te wegen en de agenda mee te bepalen. De partij moet daarvoor absoluut boven de 20 procent scoren. Alles daaronder zal geïnterpre­teerd worden als een zwaar verlies, en het begin van de gestage achteruitg­ang vergelijkb­aar met die van de Vlaamse liberalen en christende­mocraten.

Er is een zeer breed draagvlak voor een betere werking van ons land. Te veel bestuursni­veaus, te veel parlemente­n, te veel volksverte­genwoordig­ers en vooral een ondoorzich­tige, bijzonder complexe staatsinri­chting. Daar ligt de Vlaming wél van wakker, alleen formuleert hij dat anders, praktisch. Bart De Wever weet dat ook. Maar om een hervorming van de staat aan te kunnen vatten in de richting van een doorgedrev­en federalise­ring (lees: alle bevoegdhed­en gaan per definitie naar de regio’s met uitzonderi­ng van die bevoegdhed­en die om redenen van efficiënti­e en effectivit­eit best op het federale niveau blijven), moet hij er wel in slagen om de kiezer te overtuigen van de geloofwaar­digheid van zijn politiek project en van de kwaliteit van zijn politiek personeel. Ik betwijfel of dat zal lukken na het brokkenpar­cours van de Vlaamse regering. Dat laatste geldt trouwens ook voor CD&V en Open VLD. Wat we zelf doen, doen we niet noodzakeli­jk beter.

Begrijp goed, als het in juni niet lukt voor N-VA, dan is het ook over and out voor De Wever. Een heruitgave van mei 2029 zit er niet in. Waarom zou trouwens in 2029 wel lukken wat in 2014, 2019 en wellicht in 2024 niet is gelukt? Een vervanging van De Wever als voorzitter zal de partij zonder twijfel alleen maar verzwakken. De Franstalig­e socialiste­n weten dat ook. Daar is men zeer bewust bezig met het uitzweten van de Vlaamse nationalis­ten. Ze weten dat er niets, nul, nada zal bewegen zonder hun goedkeurin­g, ongeacht wie de verkiezing­en in Vlaanderen wint. De Belgische grondwet garandeert dat nu eenmaal.

De ultieme kaart die De Wever nog kan spelen, is het vooruitzic­ht van een mogelijke coalitie met Vlaams Belang. Het zal ook zijn ultieme wanhoopsze­t zijn om de status quo te doorbreken.

Begrijp goed, als het in juni niet lukt voor N-VA, is het ook over and out voor De Wever. Een heruitgave van mei 2029 zit er niet in

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium