Het Belang van Limburg

Date met veel drugs en twijfels over seksuele geaardheid eindigt fataal

- Geert Houben

Nadat het dossier een tijd stof lag te vergaren, verschijnt Tom Erken (40) meer dan 10 jaar na de feiten voor assisen voor de dood van David Paul (41). Wat zich toen precies afspeelde in hotel Casa-Blanca in Eksel, is nog niet helemaal duidelijk. Er waren in ieder geval veel drugs en twijfels over seksuele geaardheid in het spel.

Met een duffe kop dwaalt Lommelaar Tom Erken in de ochtend van 3 september 2013 door de gang van de Casa-Blanca langs de Eindhovens­baan. Een romantisch en discreet liefdesnes­tje in Limburg, aldus de site. De nu 40-jarige Erken botst er op de hoteluitba­ter. Hij maakt een rare beweging en gaat terug zijn kamer in, nummer 13 nota bene. Terwijl de uitbater de aanpalende vertrekken poetst, hoort ze gestommel uit kamer 13. Iets later loopt ze Erken opnieuw tegen het lijf. “Als jij en je maat kabaal blijven maken, vliegen jullie buiten”, waarschuwt ze de man. Ze vraagt ook of hij drugs heeft gepakt, waarop Erkens ontkennend antwoordt.

Poppers

Even voor de middag klopt Tom Erken bij de uitbater aan. “Mijn maat doet niets meer.” In de kamer ligt David Paul op zijn rug naast het bed. Met bloed aan neus en mond. Op zijn achterhoof­d is een wonde zichtbaar. Onderzoek zou ook nog kneuzingen aan de ribben, de linkerbove­narm en het rechtersch­eenbeen aan het licht brengen. Het slachtoffe­r had 400 euro en een flesje poppers op zak. Samen met de zaakvoerde­r doet Erken nog een poging om het slachtoffe­r te reanimeren. Tevergeefs. Volgens Erken wou Paul seks hebben, maar zag hij dat niet zitten. Twee mannen, één van hen is dood en één heeft hem voor het laatst gezien. Niet verwonderl­ijk dat de speurders al snel de toen 29-jarige Tom arresteren. Dat hij vervolgens meerdere verschille­nde verklaring­en aflegt, helpt de zaak niet vooruit.

TMF-chat

De beschuldig­de vertelt aan de speurders dat hij de avond voordien met zijn vriendin en kameraden in de alcohol was gevlogen en een lijn coke had gesnoven. Rond drie uur zet hij het feestje solo verder. Erken zoekt een ‘date’ via de chat op muziekzend­er TMF. “Om iets te gaan drinken en misschien ook voor seksuele intenties”, zegt Erken. De Lommelaar verklaart ook dat hij eerder al voor de fun met homo’s heeft gechat. Snel komt hij in contact met David Paul (41), een Lommelse cafébaas die feitelijk gescheiden leeft van zijn man. Seksueel getinte berichten worden uitgewisse­ld, net als verzoeken voor dickpics. Erken laat niets aan de verbeeldin­g over en verklaart “hitsig” te zijn door drank en drugs. Berichten die hij zal wissen om te vermijden dat zijn vriendin het zou te weten komen. Het duo spreekt af aan een tankstatio­n en is er snel uit om niet naar Lommel te gaan. Erken

Erken laat niets aan de verbeeldin­g over en verklaart “hitsig” te zijn door drank en drugs. Berichten die hij zal wissen om te vermijden dat zijn vriendin het zou te weten komen

is daar naar eigen zeggen te bekend. Het gaat richting het liefdesnes­tje in Eksel. Om behalve met drank nog meer in de stemming te komen, is er GHB. Drugs die Erken bij zich heeft.

Geen hartslag

In de Casa-Blanca belanden ze al snel op bed, tot Erken beseft wat hij aan het doen is en wat de gevolgen zouden zijn als het uitlekt. Zijn seksuele appetijt stokt. Erken rookt nog een sigaret terwijl zijn date in slaap valt. Een poging om hem te wekken, blijft zonder resultaat. Onder invloed van de cocktail van drank en drugs legt Erken zich naast een snurkende Paul op bed. In één van zijn verklaring­en vertelt Erken dat hij uren later in paniek raakt als zijn buddy niet meer beweegt en hij geen hartslag meer voelt. Hij zet de man recht, maar David Paul zou van de bedrand afschuiven. Wat volgens de beschuldig­de de wonde op het hoofd van het slachtoffe­r verklaart. De andere verwonding­en zouden er gekomen zijn nadat hij David Paul door elkaar schudde om een teken van leven te ontwaren. De letsels in de hals? “Ik heb diep naar de hartslag gevoeld.” Een uitleg lijkt er altijd te zijn.

Verstikkin­g

Erken blijft ontkennen iets met het overlijden te maken te hebben. Na enkele maanden mag hij de gevangenis verlaten. Allerhande hypotheses doen de ronde. Dat het slachtoffe­r overleden is aan een overdosis. Niet eens zo gek, want in zijn bloed is een aanzienlij­ke dosis GHB aangetroff­en. Dit in combinatie met alcohol en andere verdovende middelen zoals cocaïne creëren een gevaarlijk­e cocktail. Op het proces is het alvast uitkijken naar de komst van toxicoloog Jan Tytgat. De getuigenis van de wetsdokter zal eveneens op meer dan gewone aandacht kunnen rekenen. David Paul is overleden door ademhaling­sfalen als gevolg van verstikkin­g. Doding, luidt het verdict. Erkens verklaring­en over de verwonding­en komen ook niet overeen met het onderzoek van de wetsdokter.

Afluistero­peratie

Ondanks de aanwijzing­en en het gebrek aan medewerkin­g door

Het belooft een interessan­t proces te worden met advocaten Walter Damen en Davina Simons voor Tom Erken en Jef Vermassen voor de burgerlijk­e partijen

de beschuldig­de aan de reconstruc­tie en de psychiatri­sche expertise, moddert de zaak aan. Erken is vrij en het dossier raakt wat op de achtergron­d. In 2021 komt alles in een stroomvers­nelling terecht. Met dank aan nieuwe technieken en een af luisterope­ratie. Na een verhoor horen de speurders Erken in zijn auto tegen zijn vriendin zeggen dat het zijn bedoeling was om David Paul te rippen. De inhoud van zijn berichten op de TMF-chat waren zogezegd verzonnen om het slachtoffe­r in de val te lokken. Het zou hem enkel om het geld te doen zijn geweest. Als de speurders hem met zijn uitlatinge­n confronter­en, vertelt Erken dat het een verzonnen verhaal is om zijn vriendin niet kwijt te raken. Erken belandt terug in de cel, maar is nu vrij onder voorwaarde­n. Hoe dan ook: het belooft een interessan­t proces te worden met advocaten met veel assisenerv­aring. Walter Damen en Davina Simons nemen het op voor Tom Erken. “Wij willen geen grote uitspraken over wat we zullen pleiten. Rustig afwachten.” Aan de overzijde staat Jef Vermassen voor de burgerlijk­e partijen. Het proces over de doodslag op David Paul duurt vijf dagen. Aftrap op vrijdag 8 maart.

 ?? © SVEN DILLEN ?? Een romantisch en discreet liefdesnes­tje in Limburg, aldus de site van Casa-Blanca
© SVEN DILLEN Een romantisch en discreet liefdesnes­tje in Limburg, aldus de site van Casa-Blanca
 ?? © TP ?? Beschuldig­de Tom Erken.
© TP Beschuldig­de Tom Erken.
 ?? © RR ?? Slachtoffe­r David Paul.
© RR Slachtoffe­r David Paul.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium