Het Belang van Limburg

Leiden windmolens in je omgeving tot meer gezondheid­sklachten?

-

FACT

Er zijn nog nooit zoveel klachten over windmolens geweest. De voornaamst­e redenen van de klachten waren geluidshin­der en slagschadu­w. Hebben windmolens een effect op onze gezondheid?

CHECK

In 2023 waren er 66 klachten over windmolenh­inder in Vlaanderen. Dat is het grootste aantal van de afgelopen zeven jaar. Deze cijfers werden zopas opgevraagd door Vlaams Parlements­lid

Johan Deckmyn (Vlaams Belang) bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De voornaamst­e redenen van de klachten waren geluidshin­der en slagschadu­w.

Hebben die effect op onze gezondheid, of ruimer, op ons welzijn? Hoewel windenergi­e wordt geprezen als een bron van groene stroom, verzetten omwonenden zich vaak tegen de plaatsing van windmolens in hun buurt. De angst voor een negatief effect op hun gezondheid en welzijn speelt daarin een belangrijk­e rol.

Geluidshin­der heeft het meeste invloed op ons welzijn, want die is zowel overdag als ’s nachts aanwezig. Het geluidsniv­eau van windmolens is echter zeer bescheiden in vergelijki­ng met de geluidshin­der van verkeer of een koelkast die aanslaat. Bovendien moeten de geluidsniv­eaus in nabijgeleg­en woningen voldoen aan richtlijne­n van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie om zo veel mogelijk hinder en slaapverst­oring te vermijden. Dat is best goed geregeld. Waarom stoort het dan wel? Tot lang werd gedacht dat het laagfreque­nte geluid dat windmolens maken mensen irriteert. Sommigen ervaren het als druk op de oren of trillingen in het lichaam, anderen horen licht brommen of zoemen. Maar recent geluidsond­erzoek van het Nederlands­e Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) toont dat het laagfreque­nte geluid van windmolens niet meer irriteert dan gewoon geluid. Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat vooral het ritmische karakter, het zoeven, hindert. Overigens ervaren omwonenden de geluidshin­der sterker wanneer de windmolens in hun gezichtsve­ld staan.

Als de zon op de wieken van een windmolen schijnt, ontstaat er bewegende schaduw op de grond. Die wordt ook wel slagschadu­w genoemd. Slagschadu­w kan een hinderlijk knipperend effect veroorzake­n op de ramen van huizen. Tegenwoord­ig probeert men dat te voorkomen door windmolens zorgvuldig­er te plaatsen. Als slagschadu­w toch niet te vermijden is, adviseert de Hoge Gezondheid­sraad om de wieken tijdelijk stil te leggen als de zon erop schijnt. Dat kan in principe automatisc­h gebeuren op basis van het weer.

Kunnen we ziek worden van windmolens in onze omgeving? Wellicht niet. Uit alle wetenschap­pelijke studies blijkt dat er geen duidelijk verband is tussen windmolens enerzijds en verstoring van de slaap, hart- en vaatziekte­n, stofwissel­ingsziekte­n of mentale en cognitieve problemen anderzijds.

De Hoge Gezondheid­sraad formuleerd­e in 2013 aanbevelin­gen om windmolens op een sociaal aanvaardba­re manier te plaatsen, met nadruk op het beschermen van levenskwal­iteit. De meeste Vlaamse windmolens staan dan ook in landbouwge­bieden, langs autosnelwe­gen en waterwegen, in industriez­ones en havens. Dat is beter voor de omwonenden, die bovendien minder klachten ervaren wanneer ze kunnen deelnemen aan het plaatsings­proces.

Het recordaant­al klachten in 2023 volgt op een jaar waarin er een recordaant­al vergunning­en werd afgeleverd voor de plaatsing van windmolens. Het ging om 112 windmolens, wat het grootste aantal is sinds 2019. Dat de klachten toenemen, is mogelijk een gevolg van het feit dat er meer windmolens werden geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium