Het Belang van Limburg

Abortus, euthanasie en draagmoede­rschap: Kamer faalt in drie grote ethische dossiers

Van een uitbreidin­g van de abortus- of de euthanasie­wet komt deze legislatuu­r niets in huis. De ethische dossiers afhankelij­k maken van een “consensus” binnen de meerderhei­d, zoals Vivaldi had afgesproke­n, lijkt niet voor herhaling vatbaar.

- Bart Brinckman

Actuele discussies, zeker tussen Open VLD en CD&V, geven de indruk dat de Kamer op het punt staat om ethische kwesties te beslechten. Aan campagneta­al geen gebrek, maar niets is minder waar. Drie thema’s wilde de Kamer aanpakken: de uitbreidin­g van abortus, het openstelle­n van euthanasie naar mensen die niet langer wilsbekwaa­m zijn, en een wettelijke regeling voor draagmoede­rs (gekoppeld aan de opheffing van anoniem zaaddonors­chap). Geen daarvan zal nog worden gerealisee­rd.

Ethische vraagstukk­en zijn traditione­el een zaak voor het parlement. Maar een belangrijk­e oorzaak van dat falen blijft de nood aan “consensus” onder de meerderhei­dspartijen die in het regeerakko­ord van Vivaldi was afgesproke­n. Vooral CD&V lag dwars. In politieke kringen valt te horen dat zo’n procedurel­e benadering in die dossiers dan ook niet voor herhaling vatbaar is.

De christende­mocraten mogen dan een handige bliksemaf leider zijn, de wat opgepookte tegenstell­ing tussen conservati­ef en progressie­f – denk aan de abortuscam­pagne van Vooruit, die CD&V-voorzitter Sammy Mahdi ervan beschuldig­de “meer vrouwenrec­hten te blokkeren” – maakte de situatie niet eenvoudige­r.

1 Abortus

De discussie over abortus dateert al van de vorige legislatuu­r. Het voorstel met aanpassing­en van de wetgeving is kant-enklaar, alleen de stemming ontbreekt.

De aanpassing­en beperken de bedenktijd tot 48 uur (nu zes dagen) en verruimen de toegelaten periode voor een abortus tot 18 weken ver in de zwangersch­ap (nu 12 weken). Abortus wordt volledig gedecrimin­aliseerd. Zelfs als de termijn wordt overschred­en, kan de vrouw noch de arts dus strafrecht­elijk worden vervolgd. De wet moet tegengaan dat elk jaar tot 500 vrouwen voor een zwangersch­apsafbreki­ng naar Nederland trekken waar de termijn ruimer is.

CD&V wil de toegelaten periode tot 14 weken beperken, hoewel een medische commissie 18 weken voorstelde. Het zicht op de verkiezing­en maakt een compromis nu onmogelijk. In principe is er ruimte voor een wisselmeer­derheid om het voorstel goed te laten keuren. Groen schudde aan die boom, tot ergernis van andere meerderhei­dspartijen. Alleen de PS kan het voorstel op de parlementa­ire agenda zetten, omdat het van haar makelij is. Maar fractielei­der Ahmed Laaouej heeft geen zin in een discussie voor de galerij: zonder kans op goede afloop begint hij er niet aan. Wisselmeer­derheid of niet, de Vlaamse oppositie plus CD&V kan alles blokkeren.

2 Euthanasie

Vijf jaar geleden doken de eerste wetsvoorst­ellen op om euthanasie via een aangepaste wilsverkla­ring mogelijk te maken voor mensen met dementie. De huidige wilsverkla­ring vertrekt van wilsbekwaa­mheid, wat impliceert dat euthanasie alleen in een beginstadi­um van de ziekte kan worden gevraagd. Of om Hugo Claus te citeren: “Je moet te vroeg sterven, omdat je niet op tijd kunt sterven.” Jarenlang keek de Kamer niet om naar die voorstelle­n, tot Open VLD-Kamerlid Robby De Caluwé samen met zijn Vooruit-collega Karin Jiroflée vorige week een nieuw voorstel indiende. De kern van die tekst is helder: de wilsbekwam­e verzoeker geeft individuee­l en in detail aan wanneer de voorwaarde­n voor euthanasie voor hem zijn vervuld zodra de onomkeerba­re wilsonbekw­aamheid is opgetreden (bijvoorbee­ld bij dementie, red.).

Binnen de meerderhei­d is daarover nog nooit gesproken, evenmin heeft de Kamer de kwestie geëxploree­rd. Het gaat om een fundamente­le wijziging van de euthanasie­wet. De uitbreidin­g naar wilsonbekw­aamheid is makkelijke­r gezegd dan gedaan, wees de Nederlands­e ervaring uit. De concretise­ring van de voorwaarde­n voor euthanasie (b.v. wanneer men de familie niet meer herkent) wordt bijvoorbee­ld niet eenvoudig. De patiënt is zich niet altijd meer echt bewust van het leven, laat staan dat er zich een doodswens stelt.

De verouderin­g van de bevolking en de toename van mensen die leven met dementie, verplichte­n wel tot handelen. Ook CD&V werkt daarom aan een oplossing, een eerste aanzet volgt tijdens het verkiezing­scongres. Een grondige aanpak vergt hoorzittin­gen, maar daarvoor is er geen tijd meer. Het voorstel vormt op zijn best een start, de finale versie volgt diep in de volgende legislatuu­r.

3 Draagmoede­rs/ zaaddonati­e

De opgepookte tegenstell­ing tussen conservati­ef en progressie­f maakte de zaken er niet eenvoudige­r op

Vooruit wou een wettelijke regeling voor niet-commerciee­l draagmoede­rschap. Binnen diverse fracties groeide ook het besef dat anoniem zaaddonors­chap moet worden verboden. Politiek raakten de twee dossiers gekoppeld. De PS blokkeerde een regeling voor draagmoede­rschap, omdat ze de exploitati­e van vrouwen vreesde. De parlementa­ire discussie liep volledig vast.

 ?? © KRIS VAN EXEL ?? De ethische dossiers liggen vooral moeilijk bij regeringsp­artij CD&V (foto: partijvoor­zitter Sammy Mahdi).
© KRIS VAN EXEL De ethische dossiers liggen vooral moeilijk bij regeringsp­artij CD&V (foto: partijvoor­zitter Sammy Mahdi).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium