Het Belang van Limburg

Club Brugge krijgt geen replay tegen KV Mechelen

- Ludo Vandewalle, David Van den Broeck

Het BAS heeft beslist dat KV Mechelen-Club Brugge niet wordt herspeeld, ondanks een blunder van de VAR. Er werd geen fout tegen de spelregels gemaakt, klinkt het.

Club Brugge speelde op 10 december 0-0 gelijk op bezoek bij KV Mechelen, maar na rust werd een goal van Igor Thiago onterecht afgekeurd voor buitenspel. De VAR deed vervolgens geen interventi­e om de foute beslissing van de ref te corrigeren. Blauwzwart stapte naar de Disciplina­ire Raad voor het Profvoetba­l om de match te laten herspelen, maar die vraag werd afgewezen. De verklaring was dat de VAR KVspeler Sandy Walsh die het buitenspel ophief “niet had gezien”.

Ook bij het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) vangt Club nu bot. Een tegenvalle­r voor de ploeg van Ronny Deila, maar mogelijk ook voor KV Mechelen, de ploeg in vorm. Een replay was voor Malinwa eveneens een kans geweest om twee extra punten te pakken in de strijd voor de Champions’ Play-offs. Het had over Cercle Brugge, AA Gent en Racing Genk kunnen wippen.

Club twee keer Europees

De kalenderma­ker haalt weer opgelucht adem. Bij eventueel herspelen was

dan het een groot probleem opgedoken, namelijk dat er vóór de laatste speeldag op zondag 17 maart geen datum voor dat duel kon worden gevonden. Club speelt namelijk deze en volgende week een Europese midweekwed­strijd tegen Molde.

Maar goed, het BAS heeft dat al opgelost en besliste ook dat de match tussen KV Mechelen en RWDM van 28 januari niet opnieuw moet worden afgewerkt. Geoffry Hairemans beging daarin hands, waarna de VAR de scheids sommeerde om de beelden te bekijken, maar die liet begaan. RWDM verloor met 3-1 en ondernam stappen, maar kreeg geen gehoor. Niet bij de Disciplina­ire Raad en niet bij het BAS. Beroep is niet mogelijk, verhaal halen bij de burgerlijk­e rechtbank wél.

Vandaag Anderlecht-Genk

Vandaag beslist het BAS ook over een eventuele replay van Anderlecht-Genk (2-1). Tijdens dat duel van 23 december besliste ref Nathan Verboomen na foutief advies van VAR Jan Boterberg dat een door Genk-aanvoerder Br yan Heynen gemiste penalty niet mocht worden hernomen. Een fout tegen het reglement, vond KRC Genk, omdat de positie van de Anderlecht-spelers die samen met Genk-spelers te vroeg de grote rechthoek hadden betreden, niet werd beoordeeld. En bijgevolg een reden om de match te laten herspelen.

 ?? © RR ?? Sandy Walsh (cirkel boven) hief het buitenspel van Thiago (cirkel onder) op, maar dat had de VAR niet gezien.
© RR Sandy Walsh (cirkel boven) hief het buitenspel van Thiago (cirkel onder) op, maar dat had de VAR niet gezien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium